1. Home
  2. Vesti
  3. Qoros i Baoneng najavili zajedničku platformu za električna vozila
Qoros i Baoneng najavili zajedničku platformu za električna vozila
0

Qoros i Baoneng najavili zajedničku platformu za električna vozila

139
0
Podelite sa prijateljima:

Da li ima onih među nama koji se sećaju nekada glasno najavljivanog brenda po imenu Qoros? I ako ima, verovatno ih je malo, pa nije naodmet da se malo podsetimo. Osmislili su ga kineski proizvođač automobila Chery i izraelska korporacija Kenon, s ciljem napada na evropsko tržište automobila. Dizajn je prilagođen evropskim standardima i očito se tu nije škrtarilo, dok je originalni izgled zasluga bivšeg šefa odeljenja dizajna marke Mini, čoveka koji se zove Gert Hildebrand. 

Marka Qoros je debitovala u proleće 2013. godine, i to na najvećoj svetskoj automobilskoj smotri, to jest na Salonu automobila u Ženevi.

Sedan Qoros 3 na Salonu automobila u Ženevi 2013. godine

Avaj, partneri nisu imali dovoljno novca, a ni entuzijazma za dalju promociju. Prodaja nije ni zaživela u Evropi u punom smislu te reči, dok je Qoros hladno primljen i u matičnoj Kini. Već početkom 2018. godine, je doneta odluka da partneri prodaju kontrolni paket akcija od 51% kineskom holdingu koji se bavi razgranatim delatnostima i koji nosi ime Baoneng Group, sa sedištem u Šenženu. Godinu dana kasnije su novi vlasnici uvećali svoje učešće u preduzeću na 63%, dok je Chery ostao na 25% udela uz 12% kapitala na ime Quantuma, kao ćerka firme Kenona.

Holding Baoneng sada smišlja snove nalik nekadašnjim Napoleonovim. Uprava je 2018. godine obećala da će ulagati godišnje 1,58 milijardi dolara u novoformiranu diviziju Baoneng Motor, kao i da će tokom narednih pet godina lansirati 26 novih, uglavnom električnih modela.

Glavni dizajner Džejms Houpe je namamljen od strane Cherija, dok je jedan od ponajboljih menadžera Geelija stavljen na čelo firme. U proleće 2020. godine je čak i kupljena fabrika u Šenženu, koju je ranije kontrolisao zajednički poduhvat Changan PSA. Tamo su se sklapali modeli luksuzne marke DS za trđište Kine. U jesen iste godine, nova fabrika u gradu Sijen (slika dole levo) je puštena u rad. Konstruisana je tako da može da odbaci godišnju proizvodnju od 200 hiljada vozila.

U početku, prodaja Qorosa je dotkla cifru od 62 hiljade jedinica za godinu, ponajpre zahvaljujući pristupačnom krosoveru Model Young, koji je ništa drugo do preimenovani Chery Tiggo 7. Ali, nedugo potom, Chery je povukao dozvolu za proizvodnju ovog modela pa je prodaja ubrzo, već 2019. godine kolabirala, i zaustavila se na brojci od 23 hiljade primeraka godišnje.

Tokom 2020. godine, debitovao je i SUV Qoros 7. Utemeljen je na originalnom Qorosu, kao i na hibridnom sedanu s oznakom Qoros 3, ali se pad prodaje samo intenzivirao, pa je isporučeno nepunih 14 hiljada četvorotočkaša. To je dovelo do toga da ceo holding Baoneng potone u moru obaveza, iz kog razloga je pokrenuto restrukturiranje. U proleće 2021. godine je obustavljena proizvodnja automobila marke Qoros, da bi tokom leta u potpunosti nestali s tržišta.

Rani konceptni automobili brenda Baoneng

Delovalo je da se tu priča završava, ali evo, pre neki dan je kompanija Baoneng Motor iznenada ponovo skrenula pažnju na sebe. Objavljene su fotografije električnih vozila koja su, sedeći po dodacima na karoseriji i mnogim pojedinostima, ne više konceptni primerci, već jedinice spremne da uđu u ciklus masovne proizvodnje.

Osmišljeni su na jednoj platformi s trakcionom baterijom sopstvene konstrukcije , dok je na dizajnu radio gore pomenuti Džejms Houp. Prvi model nastupa u obličju limuzine i pod imenom Qoros 6 (naslovna fotografija), a o njemu se još uvek ne zna ama baš ništa.

Drugi model se zove Bao GX5 i on nudi takozvane dizajnerske „off-road“ elemente. Marko Bao je začeta da predstavlja više prestižne modele i locirana je iznad Qorosa, u nekoj korporativnoj skali vrednosti. Plan uključuje jednovremeno lansiranje još tri modela.

Navodi se da će SUV Bao GX5 biti u stanju da ponudi autonomiju od čak 800 kilometara, i da ubrza iz mesta do „stotke“ za svega 4,5 sekundi. Lista opreme obuhvata i adaptivni tempomat. Pošto je sve ovo već sada poznato, razumno je očekivati i skoro premijeru.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments