1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche 597 Jagdwagen – neuspeli pokušaj evropskog Jeepa
Zanimljivost dana: Porsche 597 Jagdwagen – neuspeli pokušaj evropskog Jeepa

Zanimljivost dana: Porsche 597 Jagdwagen – neuspeli pokušaj evropskog Jeepa

948
1
Podelite sa prijateljima:

Na temelju razrušene Hitlerove nacističke Nemačke je nastala Zapadna Nemačka još 1949. godine. Većinu vojnih komandi su tada preuzeli zapadni saveznici. Nije trebalo proći dugo vremena pre nego što je konflikt sa Sovjetskim Savezom prerastao u Hladni rat, a kao rezultat toga, saveznici su dozvolili Nemačkoj da se naoruža. Nastala je nova armija i mornarica, a brzo se otvorila i potreba za laganim terencem koji bi praktično bio kopija američkog Willys Jeepa.

Za konkurs se prijavilo tri proizvođača i to Porsche, Goliath i DKW. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na Porscheov neuspeli pokušaj koji je nosio 597 Jagdwagen oznaku.

Jagdwagen iliti u prevodu s germanskog „automobil za lov“, je zapravo bio više Volkswagen nego Porsche i pratio je istu strategiju. Tokom Drugog svetskog rata Ferdinand Porše je razvio Volkswagen Kubelwagen na bazi „Bube“, a njegov sin Feri je iskoristio Porsche 356 za razvoj Jagdwagena.

Kada se zna da je model 356 zapravo bio evolucija „Bube“, nije teško zaključiti da Kubelwagen i Jagdwagen zapravo imaju identične korene. Možda najveća razlika između njih je bila ona da je Volkswagen iza sebe imao državu i neograničeni budžet dok je Porsche u navedenom periodu još uvek bio mala firma koja se borila za svaku mušteriju.


Rad na Jagdwagenu je počeo početkom pedesetih godina prošlog veka i prvi prototip model je bio spreman do 1955. godine. Sa dužinom od svega 3,7 metara i težinom od 990 kilograma, Jagdwagen je pokretao identičan 1,5-litarski motor iz modela 356. On je raspolagao sa 50 konjskih snaga.

Bio postavljen pozadi odkale je snagu prenosio na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Sa tako kompaktnim dimenzijama i relativno visokim klirensom, Jagdwagen je bio u stanju da savlada terene, dok su uglovi važni za vožnju po negostoljubivim predelima dostizali čak do 65 stepeni.

On je testiran i u vodi gde je ostvario odlične rezultate, iako nije mogao da parira modelu Schwimmwagen iz Drugog svetskog rata.
Prvi prototip je razvio lično Porše, a plan je zahtevao da ostatak proizvodnje obavi Karmann.

Iako je nemačka vlada bila impresionirana rezultatima, Jagdwagen nije izabran najviše iz finansijskih razloga. Naime, čak i prototip model je koštao oko 1,8 miliona maraka pa je mnogo jeftiniji DKW Munga izašao kao pobednik.

Porsche je proizveo 71 primerak od čega je pedesetak preživelih komada, danas u privatnom vlasništvu. Javnost će morati da čeka na prvi model kompanije sa pogonom na sva četiri točka sve do osamdesetih godina kada je stigao legendarni model 959, a na terenca dodatnih dvadesetak godina.

Zoran Tomasović

(948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je pobednik tadasnjeg konkursa za mali terenski auto – DKW Munga: Da li je sada jasno zasto je Munga pobedio? Novac sigurno nije bio razlog jer su oba automobila bili svedeni na samo ono najnuznije za terensku voznju – u tome su bili sasvim jednaki. Dalje, oba vozila bazirana su na tehnici iz vec postojece serijske proizvodnje, nekih ekstra troskova nije bilo. Pobedila je arhitektura vozila, tj. motor napred. Razlog – motor napred oslobadja prostor pozadi za prevoz ljudstva i tereta. Sa jednim ili dva reda sedista unutrasnji prostor vozila mogao je veoma fleksibilno da se koristi. Kod Porseovog… Pročitaj više »