1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Bentley stiže (tek) za pet godina
Električni Bentley stiže (tek) za pet godina
0

Električni Bentley stiže (tek) za pet godina

113
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi električni model britanskog proizvođača stići će sredinom tekuće decenije. 

Edrijan Holmark, prvi čovek Bentleyja, izjavio je da u ovom trenutku EV tehnologija nije dovoljno uznapredovala da je ova marka razmatra za samostalnu upotrebu u svojim modelima. „Ako pogledate veličinu i vozila i kapacitet baterija, rekao bih da je Jaguar I-Pace ovde optimalan spoj. No, mi želimo veliki SUV, a takav automobil tražio bi značajno veće baterije, a samim tim bi i masa bila ogromna“, rekao je Holmark.

Ipak, šef Bentleyja nije pesimista kada je reč o električnim automobilima. „Verujem da će u narednih pet godina doći do velikih promena kod ovog segmenta. Očekujem veću energetsku gustinu kod baterija i napredak na drugim poljima, što će sve rezultovati unapređenjem performansi kod dometa za najmanje 30%“, kazao je Holmark.

On je dodao da u ovom trenutku EV tehnologija je sasvim prikladna za upotrebu kod malih gradskih automobila, ali da Bentley nema nameru da pravi vozila takvih gabarita. Osim što ističe autonomiju kretanja kao manu, Holmark dodaje da su baterije i dalje skupe.

„Cena baterija je oko šest puta veća od cene motora. To je još uvek drastična razlika i zbog toga su praktično svi električni automobili veoma skupi“, rekao je Britanac.

Uprkos brojnim izazovima, Holmark veruje da je Bentley u stanju da postane prvi brend u okviru VW grupacije koji će biti CO2 neutralan. „Mi smo deo VW grupacije, ali verujemo da prvi možemo da sprovedemo dekarbonizaciju. Bentley nije velika kompanija, tako da sa organizacione ili industrijske perspektive, za nas to nije ogroman izazov.“

Holmark je kazao da Bentley godišnje proda oko 11.000 vozila, stoga nema veliki problem sa dekarbonizacijom, šta više, on navodi da su njihove fabrike u kojima se automobili sklapaju uveliko CO2 neutralne.

AutoRepublika 

(113)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments