1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota priprema novi mali SUV/krosover za evropsko tržište
Toyota priprema novi mali SUV/krosover za evropsko tržište
0

Toyota priprema novi mali SUV/krosover za evropsko tržište

507
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota će se pridružiti cvetajućem segmentu malih SUV/krosovera s novim modelom, baziranom na Yarisovoj platformi.

Model, koji je još uvek neimenovan, proizvodiće se uz Yaris u Toyotinoj fabrici u Valensijenu na severu Francuske. Oba modela koriste GA-B malu platformu japanske marke, koja je varijacija globalne TNGA modularne arhitekture.

Novajlija je najavljen na događaju organizovanom juče u Amsterdamu, gde su ujedno obelodanjeni podaci u vezi s „plug-in“ hibridnom verzijom RAV4.

Novi mali korosover će biti predstavljen na Salonu automobila u Ženevi, pred početak prodaje zakazan za proleće 2021. Očekuje se da koristi istu hibridnu postavku s trocilindarskim SUS motorom, kao i novi Yaris, koji u prodaju kreće u junu ove godine.

Što se Yarisa tiče, prvobitno će biti lansirana hibridna varijanta, koja koristi litijum-jonsku bateriju umesto nikl metal hidridnog paketa u odlazećem modelu. Toyota tvrdi da će emisija CO2 biti redukovana za 20 odsto, što znači da će novi Yaris nominalno u atmosferu ispuštati 67 grama ugljen-dioksida po kilometru (NEDC). U zavisnosti od tržišta, Toyotin predstavnik iz B segmenta će biti naknadno u ponudi s 1,0-litarskim i 1,5-litarskim benzincima.

Kompanija procenjuje da će se na dva nova „mališana“ odnositi 30 odsto Toyotine prodaje u Evropi do 2025.

Fabrika u Valensijenu može fleksibilno da reaguje u skladu s potražnjom, o bilo kojem modelu da se radi, ali japanska marka očekuje da će prodaja krosovera biti dominantna.

„Očekujemo da taj model bude veoma uspešan. Neke automobile birate zbog stajlinga, a on izgleda dobro, to je upravo takav automobil“, rekao je izvor iz Toyote.

Japanska kompanija je uvela treću smenu u Valensijenu u cilju priprema za uvođenje novog krosovera. Očekuje se da proizvodnja bude blizu maksimalnog kapaciteta o 300.000 jedinica godišnje.

Toyota je saopštila da će novi model inicijalno biti plasiran isključivo u Evropi, ali da će kasnije biti razmotrena i druga tržišta. O kojim se drugim tržištima radi, nije precizirano.

Očekivalo se da će evropska potražnja za malim SUV/krosoverima probiti dva miliona u 2019., bazirano na podacima iz prve polovine godine, kada je prodaja po podacima JATO Dynamicsa iznosila 1,1 milion.

Toyota je jedan od poslednjih proizvođača koji su ušli u segment malih SUV/krosovera, koji je treći po veličini u Evropi i najveći u SUV sektoru. Popularnost mu je u neprestanom porastu, još od kada ga je začeo Nissan Juke 2010.

AutoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments