1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen Bentley Mulliner Bacalar (GALERIJA)
Predstavljen Bentley Mulliner Bacalar (GALERIJA)
0

Predstavljen Bentley Mulliner Bacalar (GALERIJA)

512
0
Podelite sa prijateljima:

Novi Bentley Mulliner Bacalar je vesnik novog doba za britanskog proizvođača automobila u kom će se premijere ultraekskluzivnih modela događati na redovnim, dvogodišnjim osnovama. Ostrvska marka je i sama po sebi simbol vrhunskog luksuza, pa tako i ne čudi što prikazani grand tourer otvorenog krova, košta 1,5 miliona britanskih funti.

Svih 12 primeraka, koliko će biti izrađeno u ovoj specijalnoj seriji, rasprodati su starim kupcima.

Dizajnerska rešenja za ovaj dvosed su umnogome oslonjena na koncept EXP 100 GT, koji je predstavljen prošle godine povodom stogodišnjice od osnivanja marke. Dva automobila su dizajnirana paralelno.

Povezanost prošlogodišnjeg koncepta sa ovim lepotanom se ogleda u jedinstvenom dizajnu prednjih svetlosnih grupacija, za razliku od dvodelne postavke u „standardnim“ modelima aktuelne generacije Bentlyjevih četvorotočkaša. Sličnost predstavlja i tamna nijansa bronzane boje karoserije, dok je ipak najjača konekcija s „jubilarnim“ automobilom ona koja se tiče izgleda zadnjih signalnih grupacija.

Postavka enterijera noviteta je osmišljena pod uticajem trkačkog automobila iz 1929. godine, a koji nosi naziv Birkin Blower, kako navodi i sam Dare Dej, direktor zadužen za stil putničke kabine: “Žestoko smo usredsređeni na opkoljavajuće dizajniran kokpit, uključujući i zonu iza sedišta. Razvili smo taj koncept počev od samog crteža, i moja želja je bila da ovde izvedemo nešto što ne bismo mogli na serijskom automobilu.”

Vlasnici Bacalara su od proizvođača zahtevali da ostavi mogućnost postavke seta za prtljag, koji bi bio smešten iza zadnjih sedišta. Zapravo, jedina sličnost, odnosno karakteristika preneta sa serijskih verzija automobila marke Bentley jesu ručice za otvaranje vrata, zbog sistema za pristup vozilu bez upotrebe ključa. Pored toga, tu je poklopac obruča upravljača, a što je uslovljeno obaveznim prisustvom vazdušnog jastuka. Zatim, sličnog oblika su i komandna tabla, kao i tasteri na centralnoj konzoli, s tim što su u ovoj aplikaciji, izrađeni od plemenitijeg materijala.

Priča o upotrebljenim materijalima u kabini je prilično ekstravagantna, pa se pominje drvna masa izvučena iz 5.500 godina starih stabala iz Kembridža, vuna i tvid sa škotskih granica i slično. Časovnik kao i tasteri bi bojom trebalo da podsete na meksičko jezero Bacalar, po kome je i sam automobil dobio naziv.

Bacalar pokreće poznati agregat kompanije koji poseduje 6 litara zapremine, dok je 12 cilindara raspoređeno u W rasporedu. Dovoljno za 650 kočenih konjskih snaga, što je za 41 jedinicu više od onog što ovaj agregat isporučuje u Bentlyjevim automobilima namenjenim „za posete pijaci“, da se našalimo malo. Ubrzanje do „stotke“ traje nešto malo više od 3,5 sekundi, ukoliko se krene iz mesta. Maksimalna brzina prevazilazi 330 km/h.

AutoRepublika

(512)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments