1. Home
  2. Vesti
  3. Seat razvija cenovno pristupačniji električni model
Seat razvija cenovno pristupačniji električni model
0

Seat razvija cenovno pristupačniji električni model

158
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa saopštila je da će Seat predvoditi razvoj električnih automobila čija će cena biti manja od 20.000 evra. 

U saopštenju stoji da će ti modeli biti do 4 metra dužine, kao i da će koristiti skraćenu varijantu MEB platforme. Herbert Disa, šef Volkswagena, izjavio je da će prvi takav niskobudžetni električni automobil Seata biti plasiran 2023. godine, a nakon toga stići će još verzija u izdanjima drugih brendova iz grupacije, iliti po narodski, sledi staro, dobro „prepakivanje“.

Dis je takođe potvrdio novinarima u Španiji da će ovi nadolazeći električni modeli zameniti trio grupacije Up, Citigo i Mii. Sva tri navedena automobila, odnosno njihove električne varijante završavaju karijeru 2022. godine.

Seat je nedavno na Salonu automobila u Ženevi predstavio konceptualni model El-Born, ali prema navodima šefa te marke, Luke de Mea, ovaj automobil je značajno veći od vozila o kojima se trenutno govori. De Meo je dodao da je španska marka pripremila 300 inženjera koji će raditi na razvoju niskobudžetnog električnog modela.

Još uvek se ne zna gde će biti sklapan Seatov električni mališan. Škodina fabrika u Kvasiniju već je predodređena kao lokacija za sklapanje modela na MEB platformi, te je jasno zašto VW grupa ubrzano traži novu lokaciju za pogon, jer ovaj u Kvasiniju već radi punom parom. Dolazak električnih modela u pomenuti pogon radosna je vest za našu zemlju, jer prema nezvaničnim podacima, vodimo u trci za lokaciju za novu fabriku Škode.

Seat inače planira da plasira šest elektrifikovanih modela do 2021. godine, od čega će dva biti potpuno električna. Prvi električni automobil španske marke biće Mii EV, koji je zasnovan na Up-u EV. Prvi čovek ovog brenda navodi da će to vozilo omogućiti Seatu da bolje opipa puls tržišta kada je reč o ovom segmentu.

Proizvođač iz Barselone je dugo godina bio gubitaš u samoj VW grupaciji, ali su se stvari u poslednjem periodu značajno promenile. Seatu je dodeljena uloga uvodnog brenda, odnosno marke za mlade, a Španci su svoj dizajn i izgled fantastično prilagodili ukusu milenijalaca. U protekloj godini ova marka ostvarila je profit od 254 miliona evra. Naravno, zabeležen je i odličan prodajni rezultat, za nove automobile Seata odlučilo se 445.825 kupaca, što je rast od 13% u odnosu na 2017. godinu.

AutoRepublika 

 

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments