1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes je sledeća dizelgejt zvezda?
Mercedes je sledeća dizelgejt zvezda?
0

Mercedes je sledeća dizelgejt zvezda?

530
0
Podelite sa prijateljima:

Američki istražitelji su otkrili potencijalno protivzakonit softver u dizel vozilima Mercedes-Benza, koji je olakšao uspešno kompletiranje emisionih testova, navodi nemački Bild am Sonntag.

Istražitelji su identifikovali funkciju upravljanja radom motora koja nosi naziv „Slipguard“, a čija je funkcija prepoznavanje testnih uslova u pogledu štetnih emisija. Još jedna sumnjiva funkcija, nazvana “Bit 15” je prepoznata kao odgovorna za deaktivaciju kontrole izduvnih gasova, nakon pređenih 26 kilometara, navodi se u poverljivim dokumentima.

Ove funkcije su omogućavale automobilima da emituju i do deset puta više azotnih oksida, od zakonom dozvoljenih nivoa. Poverljiva dokumenta sadrže i elektronske prepiske među Mercedesovim inženjerima u kojima se oni između sebe pitaju da li su ovakva softverska rešenja uopšte legalna.

Osoba zadužena za odnos sa javnošću u okviru kompanije Daimler, odbila je da komentariše navode dokumenta isplivalog u javnost, navodeći samo da njegova kompanija pruža svu podršku američkim istražnim organima, kao i da se saglasila sa očuvanjem poverljivosti celog postupka sa američkim Ministarstvom pravosuđa.

Daimler se suočava sa istragama američkih i nemačkih vlasti u vezi sa prekomernim nivoima štetnih emisija dizel motora. Navodi se da bi rezultati istraga mogli da ishoduju ogromnim troškovima na ime kazni, odšteta i opoziva.

„Vlasti znaju za dokumenta a nijedna žalba nije uložena“, navodi Daimlerov portparol. „Dokumenta koja su dostupna Bildu su objavljena selektivno, sa jasnom namerom da se ugroze interesi naše kompanije i 290.000 zaposlenih.“

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments