1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors gasi marku Holden u Australiji
General Motors gasi marku Holden u Australiji
2

General Motors gasi marku Holden u Australiji

1.28K
2
Podelite sa prijateljima:

Oldsmobile, Hummer, Saturn, Pontiac, Saab, a sada i Holden. Lista nekadašnjih velikana General Motorsa je siromašnija za još jedno ime pošto je američki gigant danas najavio da će marka Holden u potpunosti nestati sa tržišta Australije nakon 2020. godine. Ova vest i ne predstavlja neko iznenađenje pošto je Holden poslovao izuzetno loše već duži broj godina.

Još tokom 2017. godine, rukovodstvo kompanije je objavilo da više neće proizvoditi u Australiji, vozila Holdena s volanom na desnoj strani. posle više od 50 godina. Od tada se ponuda General Motorsa u zemlji kengura uglavnom zasnivala na raznim Opelovim i Chevroletovim modelima.

Kada je General Motors prodao nemački brend Citroen-Peugeot alijansi, to je stavilo „kengure“ u lošu situaciju pa je kraj modela Astra i Insignia/Commodore stigao još ranije od inicijalno planiranog. Holden je osnovan još 1856. godine, a prvi samostalni automobil je razvio 1948. godine. Kroz istoriju je prodato preko osam miliona jedinica, a neki od kultnih australijskih modela kao što su Monaro, Kingswood i Commodore su nosili upravo Holdenovu oznaku.

Kompanija je poslednji put bila najveći proizvođač u Australiji davne 2002. godine, a kako se čini 2020. godina će da bude ona sa najnižim proizvodnim ciframa u istoriji ovog brenda. Holden će nastaviti da pruža usluge servisiranja i obezbeđivanja rezervnih delova za sadašnje vlasnike, minimalno još desetak godina, a tu su uključeni i budući opozivi, ako do njih dođe.


Kako to obično biva, General Motors je za gubitak pozicija na australijskom tržištu „okrivio“ promene u ukusu kupaca, na koji način je Holden izgubio svoje mesto pod Suncem. Iz kompanije kažu da su pokušali s izmenom strategije, odnosno s dodavanjem gami većeg broja popularnih krosovera, a iako se situacija na kratko popravila, taj bljesak nije bio dovoljan da spasi brend.

Američki modeli kao što su Equinox i Acadia se prodaju daleko ispod očekvanja iako je General Motors navodno investirao preko 100 miliona dolara da ih preradi u vozila s volanom s desne strane. Na kraju je doveden nekadašnji Toyotin industrijalac Dejv Batner kao poslednji spasilac, ali je on uspeo da realizuje samo mali broj planova.

Tu dolazimo i do slabog australijskog dolara koji je još više oštetio poziciju kompanije. Oni drugi modeli, kao što su Trax, Trailblazer i Colorado, pokazuju godine pošto su predstavljeni još pre skoro decenije. Ovo takođe nije prvi puta da se Amerikanci povlače sa tržišta gde se prodaju modeli s volanom ugrađenim na desnoj strani automobila, i to je ranije urađeno u Indiji, Južnoj Africi i Indoneziji.


U 2019. godini je prodato 1.062.867 novih vozila u Australiji, dok je Holdenov udeo iznosio 43.176 primeraka. Nagađa se da je Ford, koji se inače smatra domaćim brendom na ovom kontinentu, sledeći na redu pošto je njegova prodaja bila tek nešto bolja (63.303 jedinica). Oba brenda zavise isključivo od pikap vozila, pa u slučaju Holdena čak 40% svih prodatih vozila čine pikap kamioneti s Colorado oznakama dok Ranger čini 64% svih novih prodatih Fordova. Slična situacija je i kod prvoplasirane Toyote gde se većina kupaca odlučuje za Hilux.

Pre samo deset godina Holdenova prodaja je bila tri puta veća. U 2019. godini najprodavanija marka je bila Toyota (205.766), a pratili su je Mazda (97.619), Hyundai (86.104), Mitsubishi (73.250), Ford (63.303), Kia (61.503), Nissan (50.575), Volkswagen (49.928) i Honda (43.868). Sa izuzetkom Kije, svi ostali brendovi su zabeležili pad prodaje.

U svakom slučaju, ovaj potez je ostavio oko 800 osoba bez posla, ali svi ljubitelji General Motorsa će i dalje moći da kupe određene modele kompanije. Naime, „Jenkiji“ će osnovati posebnu marku pod imenom General Motors Speciality Vehicles (GMSV) sa ciljem da omogući uvoz određenih američkih modela. Slična divizija je postojala i ranije i uvozila je Chevrolet Camaro i Silverado, a sada bi navodno trebala biti proširena i ma Tahoe i Suburban terence kao i na neke Cadillacove modele.

Ako ništa drugo uživajte u predstojećoj sezoni Supercars šampionata i još jednog legendarnog duela između Holdena i Forda. Možda vam se nikada više neće ukazati takva prilika.

AutoRepublika

(1280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Australija je relativno malo trziste plus zahtevaju veca ulaganja zbog volana sa desne strane. Jednostavno nije vredno investiranja cak ni za ove koji se navodno odlicno prodaju kao sto je Toyota.
Meni je zao sto vise necemo gledati Ford vs Holden u Supercars sampionatu jer ga mnogo volim.

s mile

u poslednje vreme sam odgledao dosta testova sa AU tržišta, dobro oni to rade… a svakako mi je žao svakog smanjivanja modela / proizvođača