1. Home
  2. Vesti
  3. Sud u Nemačkoj privremeno zabranio nastavak radova na pripremi terena za Teslinu fabriku
Sud u Nemačkoj privremeno zabranio nastavak radova na pripremi terena za Teslinu fabriku
2

Sud u Nemačkoj privremeno zabranio nastavak radova na pripremi terena za Teslinu fabriku

260
2
Podelite sa prijateljima:

Viši administrativni sud za okrug Berlin-Brandenburg je naredio američkoj kompaniji Tesla da obustavi dalje radove na raščišćavanju šumskog terena na lokaciji površine 300 hektara, koja je nedavno kupljena u blizini Berlina za sumu od 41 milion evra, s namenom podizanja fabričkog kompleksa. Odluka navedenog suda je usledila kao reakcija na žalbu podnetu od strane ekoloških aktivista.

Sud je u nedelju izdao saopštenje u kom stoji da je bio prisiljen da reaguje istog trenutka jer bi u suprotnom postojala opasnost da radnici koje je angažovala Tesla završe s obaranjem stabala u naredna tri dana, što bi u potpunosti obesmislilo dalje odlučivanje.


Pre toga je osnovni sud u Nemačkoj odlučio da kompanija Tesla ima pravo da nastavi s obaranjem stabala koja onemogućavaju dalje radove na gradnji fabričkih hala. Zatim je usledila pomenuta žalba ekološke grupe Zelena liga Brandenburga, u kojoj je navedeno da će najavljena fabrika dovesti do zagađenja pijaće vode i ostalih neželjenih implikacija. U svojoj izjavi, viši sud je naveo da ne vidi razlog zbog kog bi odbacio pretpostavku da će žalba uložena od strane Zelene lige biti odbačena.

Nemački zvaničnici su slavili u novembru kada je objavljena odluka čelnika kompanije čije je sedište u kalifornijskom gradu Palo Alto, da nova fabrika bude izgrađena u germanskoj državi. Iz Tesle su izjavili da će novi pogoni biti zaduženi za proizvodnju baterija i elektromobila, a da će prvo vozilo koje će na proizvodne trake bidi dolazeći SUV Model Y.

Amerikanci su se nadali da će gradnju okončati sredinom sledeće godine, ali stvari kao što vidimo, ne idu baš onako kako su čelnici Tesle zamislili.

Prošlog meseca su nemački zvaničnici izjavili da su neutralisali zaostalu bombu iz Drugog svetskog rata koja je bila teška 85 kilograma, kada su počeli radovi na rašćišćavanju lokacije.

Za kraj da dodamo da američka kompanija Tesla već poseduje dve fabrike u svetu. Jedna je locirana u Americi dok je druga nedavno počela s aktivnostima u kineskom gradu Šangaju.

AutoRepublika

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ajd neka dobra vijest. Mi smo borci za ekologiju, želimo maknuti zagađenje i dati svijetu naše produkte…da li pravite tvornice na ledini?ne, sijecemo šume ,sta zna dijete sta je par milione drveća ? Da li će tvornice raditi bez vode? Ne, radimo tvornicu na izvoru taman da ga zagadimo, samo lakirnica zagadjuje da ju i oni koji je prave obole na bolesti pluća dok je sklapljaju, a Kamo li otpad…vidi li još neko licemjerje ovdje? zadnjih decenija kao da je postalo pravilo da upravo oni koji se izdaju za nesto su najveći protivnici toga, znaci političar će da priča kako… Pročitaj više »

Joseph

Sabotiraju da VW može prodati svoje električni automobil ID3. Tesla je obećao da će za šumu koju nadomjestiti sadnjom novih stabala na nekoj drugoj lokaciji.

Presmješno.