1. Home
  2. Vesti
  3. Kako „hakovati“ Google mape? (VIDEO)
Kako „hakovati“ Google mape? (VIDEO)
0

Kako „hakovati“ Google mape? (VIDEO)

672
0
Podelite sa prijateljima:

Hakovanje Google mapa može biti jednostavno uz pomoć kolica i 99 mobilnih telefona tokom šetnje praznim ulicama. To je dokazao nemački umetnik, Simon Vekert početkom meseca.

Vekert, koji stanuje u Berlinu, često akcenat stavlja na rad koji procenjuje „vrednost tehnologije“, ne u smislu praktičnog aspekta, već iz perspektive budućih generacija, kako stoji na njegovoj oficijelnoj internet stranici. Njegov najnoviji projekat ima za cilj da pokaže kako prisilne promene u virtuelnom svetu utiču na ovaj stvarni.

On je na neki način skupio 99 telefona s aktivnim Google mapama i stavio ih u kolica. Zatim je njegov saradnik hodao praznim ulicama, vukući torbu za sobom. Iz razloga što se podaci u Google mapama konstantno osvežavaju na osnovu očitavanja podataka iz uređaja koji imaju uključene usluge lokacije, telefoni su praktično prevarili aplikaciju, koja je regirostrovala više korisnika okupljenih na istom mestu. Pošto su se kolica kretala sporim tempom, Google mape su interpretirale podatke kao zastoj u saobraćaju, tako da su zelene rute promenjene u „crvene“ da bi se preusmerio saobraćaj na druge, „nezagušene“ puteve.

„99 smartfona u ručnim kolicima, izazvalo je virtuelno zagušenje u saobraćaju u Google mapama“, rekao je Vekert. „Na ovaj način, moguće je „zelene“ rute pretvoriti u „crvene“, što ima uticaj na fizilčki svet kroz navigaciju automobila, koja nastoji da vozila provuče kroz manje zakrčene deonice.“

Drugim rečima, iz razloga što je čovek vukao za sobom stotinak telefona praznim ulicma, aplikacija je to videla kao „gužvu“ u saobraćaju, tako da su vozači preusmeravani obilaznim putevima. Prisilna promena u virtuelnom svetu je na taj način imala neposredan i trenutan uticaj na stvaran život.

Povodom ovog „eksperimenta“ se oglasio i Google: „Bez obzira da li je reč o kolicima ili kamilama, volimo da vidimo kreativnu upotrebu Google mapa, što nam pomaže da ih vremenom učinimo još boljim.

Razvili smo sposobnost da razlikujemo automobile i motocikle u nekoliko zemalja, uključujući Indiju, Indoneziju i Egipat, mada nismo u potpunosti provalili putovanje u prikolicama. Cenimo što možemo da vidimo kreativnu upotrebu Google mapa poput ove, što nam pomaže da aplikaciju učinimo boljom tokom vremena.“

Eto, sada znate kako možete da prevarite Google mape i naterate ih da „vide“ gužve u saobraćaju.

AutoRepublika

(672)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments