1. Home
  2. Industrija
  3. Britanska automobilska industrija je u ozbiljnoj krizi
Britanska automobilska industrija je u ozbiljnoj krizi
0

Britanska automobilska industrija je u ozbiljnoj krizi

391
0
Podelite sa prijateljima:

U 2019. godini u Velikoj Britaniji je proizvedeno 1,3 miliona automobila, što je najlošiji rezultat još od 2010. godine. 

Broj sklopljenih automobila na Ostrvu u prethodnoj godini manji je za 14,2% u odnosu na ono što su Britanci proizveli 2018. godine. No, sve to izgleda značajno lošije kada se uporedi sa 2016. godinom, kada je proizvedeno čak 420.000 automobila više.

Problemi su već dobro poznati, pre svega bregzit, potom demonizacija dizela, ali i automobila uopšte u samom Ujedinjenom kraljevstvu, kao i pad potražnje na velikim tržištima poput Kine.

Problemi u odnosima sa EU i napuštanje carinske unije biće ogroman izazov za automobilsku industriju u Velikoj Britaniji, pogotovo zbog činjenice da je čak 81% vozila napravljenih u toj zemlji otišlo u izvoz, od čega je više od polovina završilo u zemljama EU.

Nove investicije u 2020. godini u automobilskoj industriji u pomenutoj državi iznosile su 1,1 milijardu funti. Veći deo tog novca stigao je od JLR-a i najave te kompanije da će praviti električni automobil XJ upravo u Velikoj Britaniji. Sedmogodišnji prosek ulaganja u ovoj industriji bio je 2,75 milijardi funti na godišnjem nivou, što dovoljno govori o velikom padu investicija. Prognoze stručnjaka su da će investicije nastaviti da stagniraju ili blago padaju dok se ne reši situacija u vezi sa bregzitom.

Od velikih brendova jedino je Toyota prošle godine u Velikoj Britaniji uvećala svoju proizvodnju, i to za 14,7%. Japanska marka u toj zemlji sklapa već pomenutu Corollu, a sa proizvodnih traka prethodne godine sišlo je 148.106 jedinica.

JLR je u svojim fabrikama na Ostrvu u 2019. godini sklopio 385.197 automobila, za 14% manje nego 2018. godine. Uprkos tom padu i dalje je proizveo najviše vozila u Velikoj Britaniji. Nissan je na drugoj poziciji sa 346.535 automobila (-21,6%).

Mini je protekle godine sastavio 221.928, uz pad od 5,2%. Honda je u fabrici u Svindonu napravila 108.876 jedinica Civica (-32,2%), dok je Opelova britanska divizija Vauxhall proizvela 61.737 automobila (-20,3%).

Nešto bolje vesti stižu od manjih proizvođača.Oni su kumulativno uvećali svoju prodaju za 16,2% i premašili brojku od 30.000 isporučenih automobila. Povećala se i proizvodnja alternativnih vozila (hibrida, plug-in hibrida i EV modela), pa je tako prošle godine na britanskom tlu sklopljeno više od 200.000 primeraka takvih četvorotočkaša.

Analitičari procenjuju da će tokom ove godine doći do novog pada u proizvodnji, te da će na kraju 2020. godine iz britanskih fabrika izaći nešto više od 1,27 miliona automobila. Pad proizvodnje u ovoj godini trebalo bi da ublaže nove generacije modela Nissan Juke i Toyota Corolla.

U prethodnoj godini proizvođači automobila u Velikoj Britaniji najviše su izvozili automobile u zemlje Evropske unije (55%), drugo po brojnosti bilo je tržište u SAD (18,9%), na trećoj poziciji je Kina (5,3%), četvrti je Japan sa 3,2%, dok je na petom mestu Kanada sa 2,2% učešća.

AutoRepublika

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments