1. Home
  2. Industrija
  3. Nova Kia EV6 GT je duhovni naslednik odbačenog Stingera
Nova Kia EV6 GT je duhovni naslednik odbačenog Stingera
4

Nova Kia EV6 GT je duhovni naslednik odbačenog Stingera

356
4
Podelite sa prijateljima:

Pre skoro mesec dana slušali smo labudovu pesmu posvećenu modelu Kia Stinger. Sportski sedan južnokorejskog brenda bio je prava prekretnica u firmi kada je pušten na tržište 2017. godine. Tokom ovih pet godina koliko je bio u prodaji, pretrpeo je tri ažuriranja kako bi bio na liniji, ali nikada nije imao široku prihvaćenost koja se očekivala.

Istina je da je to bila demonstracija tehničkih kapaciteta jednog proizvođača, sa sportskim dizajnom spolja i iznutra, i sa moćnom mehanikom zbog koje ništa ne dovodi u pitanje kad je u pitanju Stinger. Ali, kao i mnoge druge limuzine, na kraju je pao.

Konačni ispraćaj biće 2023. godine, ali je već počeo da se eliminiše iz ponude evropskih zemalja, a prva je Velika Britanija. To je potvrdio i sama ispostava Kije u ovoj zemlji, u isto vreme kada su najavili otvaranje porudžbina za njegovu zamenu, najmoćniju verziju nove Kije EV6.

Istina je da firma nije morala da pregreva glavu da bi pronašla dostojnu zamenu, niti je prestala da razmišlja da li je došlo vreme da razvije zamenu. Realnost je da je taj potez bio mnogo jeftiniji, pošto je novu Kiju EV6 GT izabrao kao dostojnog naslednika. Model sa SUS agregatom za električni, sedan za krosover sa više nego visokim ambicijama.

Dva modela dele koncepciju, da njihovi putnici putuju sa velikom udobnošću, ali bez gubitka sportske dinamičnosti i, naravno, sa karakteristikama koje ih izdvajaju. Naravno, biće i onih kojima će nedostajati impozantni 3,3-litarski twin-turbo benzinski V6 motor sa maksimalnom snagom od 366 konjskih snaga, sposoban da od 0 do 100 km/h ubrza za 4,9 sekundi.

Ali biće i drugih koji se neće ni setiti kada iskuse potisak 585 „konja“ koji generišu dva elektromotora, sa samo 3,5 sekunde od nule do 100 km/h.

EV6 GT ima pogon na sve točkove, vazdušno oslanjanje, bateriju neto kapaciteta 77,4 kWh sa maksimalnim dometom od 420 kilometara, a može se puniti od 10 do 80 procenata za samo 10 minuta. Ovo su impozantni argumenti nove perjanice korejskog brenda, ponovo najmoćnijeg modela ikada proizvedenog u ovoj firmi, nove interpretacije „Gran Turizma“ iz ugla proizvođača.

AutoRepublika

(356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

EV6 GT je duhovni naslednik odbačenog Stingera? Ne, to nije to. EV6 je masivni crossover a Stinger sportski kupe sa cetvoro vrata. Novi Genesis X (Convertible) ima sve argumente, tehnicke i estetske, da preuzme ulogu Stingera i to u obe varijante – zatvoren i otvoren!

Matija

Samo da podsetim, to je ovaj model:
comment image
comment image

YugoFlorida

Ne može rugoba EV6 biti duhovni naslednik prelepog Stingera. Stinger je praktično jedina Kia ikada koja zavređuje titulu automobila iz snova, a EV6 ne može ni da mu prismrdi s te strane.

TheStig

Stinger jeste predobar u pogledu dizajna i svakako mnogo oku ugodnija forma od EV6 ali ako se ograničimo samo na formu EV nabreklih i nateklih crossover hatchbacka u tom prostoru ev6 izgleda prilicno dobro.