1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes-AMG izlazi iz Formule 1 – tim preuzima Aston Martin?
Mercedes-AMG izlazi iz Formule 1 – tim preuzima Aston Martin?
0

Mercedes-AMG izlazi iz Formule 1 – tim preuzima Aston Martin?

747
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes ima dugu istoriju uspeha i neuspeha u Formuli 1. „Srebrne strele“ se ne računaju, jer je međuratno „grand-prix“ trkanje bilo drugačije u odnosu na „najbrži cirkus na svetu“, ali uspesi koje je W196 napravio na trkačkim stazama pedesetih se svakako računaju, posebno kada uzmemo u obzir dve titule u konkurenciji vozača, 1954. i 1955.

Nemačka kompanija se vratila u Formulu 1 2010. kupovinom Brawn GP-ja. Mihael Šumaher i Niko Rozberg su tri godine maksimalno pomagali razvoju automobila. Zatim je, sa dolaskom Luisa Hamiltona, osvojena prva titula u konkurenciji konstruktora 2014. Od tada, uključujući 2019., Mercedes dominira elitnom trkačkom serijom.

Nije nemoguće da nam „trokraka zvezda“ podari drugog vozača u istoriji sa sedam osvojenih titula. Luis Hamilton vozi u životnoj formi, ima sjajan bolid, ali postoji nekoliko nepoznatih varijabli vezanih za 2021. Jedna od njih je moguć izlazak tima iz Formule 1, kojeg bi otkupio Aston Martin i nastavio takmičenje pod dirigentskom palicom mogula, Lorensa Strola.

Daimler nije želeo da pruži bilo kakav komentar na ovu temu. Ipak, sastanak na kojem bi mogla da bude zapečaćena sudbina Mercedes-AMG-a u Formuli 1 je zakazan za 12. februar. Međutim, i dalje je dug put do momenta kada neizbežno bude postalo realnost.

Ono što je sigurno je da će Mercedes nastaviti motorima da snabdeva McLaren i Racing Point. Williams je takođe pod ugovorom. Pitanje je zašto bi „trokraka zvezda“ izlazila iz „najbržeg cirkusa na svetu“ nakon osvajanja svega mogućeg od sezone 2014.?

„Mercedes se javno sebi postavio cilj koji podrazumeva uštedu 1,4 milijarde evra do kraja 2022.“ Ukoliko Lorens Strol bude zaista umešan u zbivanja, postoje šanse da Racing Point bude prodat ruskom milijarderu iz Belorusije, Dmitriju Mazepinu. Red Bullu se ove okolnosti svakako neće svideti. Austrijskom timu je Aston Martin generalni sponzor, što znači da će se stvari neminovno promeniti ukoliko se spomenuti scenario ostvari.

Takođe, tranzicija Merdes-AMG-a u Aston Martin predstavlja savršen „izgovor“ za prelazak Luisa Hamiltona u Ferrari. Britanski vozač je priznao da su ga iz Scuderije kontaktirali, i gledajući širu sliku, to bi bilo savršen epilog jednog F1 sna, završetak karijere o kojem ogromna većina vozača može samo da sanja.

Da ne zaboravimo, 2021. će doći do drastičnih promena u pravilima.

AutoRepublika

(747)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments