1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Nova pravila vezana za aerodinamiku od 2019.
Nova pravila vezana za aerodinamiku od 2019.
0

Nova pravila vezana za aerodinamiku od 2019.

248
0
Podelite sa prijateljima:

Na pomolu je još jedna promena pravila koja ćemo imati od sledeće sezone Formule 1. Ovog puta na meti je aerodinamika, a cilj ove promene je omugućavanje vozačima da se prate na stazi i da se poboljša trkanje.

Strateška grupa Komisije Formule 1 i  Svetski savez auto-moto sporta, odobrili su niz promena koja će stupiti na snagu 2019. godine. Promene će se odnositi na:

  • Jednostavnije prednje krilo sa većim rasponom
  • Pojednostavljen kočioni poklopac bez krilaca
  • Šire i dublje zadnje krilo

Glasanje za ovaj predlog proizvod je istraživanja prvih predloga FIA-e, koji je napravljen uz podršku vlasnika Formule 1, kao i sa većinom timova Formule 1. Ovo istraživanje pokazuje veliku verovatnoću da će ova promena pravila pozitivno uticati na kvalitet trkanja u 2019. godini. Zajedno sa do sada već odobrenim paketom promena koje su navedene ranije (više goriva, razdvajanje težine bolida i težine vozača) očekuje se velika promena ponašanja bolida i vozača na stazi.

Ros Bron, direktor zadužen za trkanje u Formuli 1, ovo pravilo je direktno povezao sa dešavanjim na prošloj trci u Azerbejdžanu. On je istakao: „Jedno od ključnih dešavanja na Velikoj nagradi Azerbejdžana bio je udes klupskih kolaga, Danijela Rikijarda i Maksa Ferštapena. Ne želim da komentarišem ko bi mogao da bude označen kao krivac ili o tome kako bi tim trebao da reši ovakve probleme u toku trke, ali smatram da je odluka sudija da se ukore oba vozača ispravna.

Takođe, želeo bih da istaknem određene stvari sa tehničkog aspekta. Kada je Danijel zauzeo svoju liniju kretanja, a Maks u tom momentu promenio putanju i blokirao tu liniju, Australijanac je postao samo putnik u bolidu. Gubitak sile prijanjanja koju je doživeo Rikijardo usled Ferštapenovog bolida doveo je do toga da je ovo bilo neizbežno. Često se misli da sila prijanjanja ima najveći uticaj u krivinama, ali njen uticaj na bolid tokom kočenja je ogroman. Kada ta sila nestane u toku kočenja, ono što se desilo u nedelju postaje neizbežno.

Iako je ovo bio veoma ozbiljan primer, još jednom sam naglaslio potrebu pronalaska načina za razvojem pravila kako bi bolidi bili pouzdaniji u ovakvim situacijama.

Odlukom Strateške grupe i Komisije Formule 1 , koju je juče odobrila FIA i  Svetski savez auto-moto sporta, odobrava se niz aerodinamičkih promena, sa ciljem bližeg trkanja i povećavanja broja preticanja u sezoni 2019. Ovo je svakako vrlo bitan korak.

Bitno je istaći i da je odluka doneta nakon intenzivnog istraživanja FIA-inih predloga, koji su napravljeni uz podršku Formule 1 i koji je sprovela većina timova. Dobar duh, i dobar način zajedničkog rada bitni su za bolju Formulu 1, što je ono što FIA, Formula 1, timovi, a najbitnije, navijači žele. Bravo!”

Dušan Topić

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments