1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao je novi BMW Serije 7 – u SUS i EV izdanju! (GALERIJA)
Stigao je novi BMW Serije 7 – u SUS i EV izdanju! (GALERIJA)
15

Stigao je novi BMW Serije 7 – u SUS i EV izdanju! (GALERIJA)

12.59K
15
Podelite sa prijateljima:

Bez ikakve sumnje, ovo je najvažnija „sedmica“ do sada, jer predstavlja pravu prekretnicu za BMW. 

Za razliku od većine rivala koji najavljuju odricanje od SUS agregata, u bavarskom brendu veruju da ovi i dalje imaju šta da kažu i da će tako biti još neko vreme. Stoga je i nova Serija 7 došla u tri verzije, dve koje se oslanjaju na termičke motore i EV izdanje pod oznakom i7, u skladu sa nomenklaturom ostatka električnog portfolija ove marke.

Za početak, valja istaći da je nova generacija „sedmice“ nažalost ostala bez V12 pogonske jedinice. Posle niza godina taj motor neće biti dostupan kod BMW-a, pre svega zbog problema sa emisionom regulativom. Umesto njega, krunu ponude čini V8 kod 760i xDrive. U pitanju je agregat radne zapremine 4,4 litra koji dostavlja 543 ks i 750 Nm. U ispomoć mu sa vremena na vreme pritiče sistem blagog hibrida od 48V.

Ispod njega je 740i koji koristi redni šestocilindraš zapremine tri litre. Ovde vozač može da računa na respektabilnih 380 ks i 540 Nm. Što se tiče električnog modela i7, BMW je omogućio odlične performanse uz pomoć dva elektromotora, pa je na raspolaganju ukupno 544 ks i 744 Nm, što je u ravni sa najsnažnijim SUS izdanjem.

Prema prvim informacijama, i7 će se oslanjati na bateriju kapaciteta 101,7 kWh (neto). Prema WLTP protokolu u stanju je da prevali oko 620 km, u kombinovanom ciklusu vožnje.

BMW i7

Dizajn

BMW je otišao u drugom smeru naspram prethodnog modela i krenuo putem koji se dao naslutiti sa tek predstavljenim X7. Dakle, na anfasu sada dominira dvodelna svetlosna grupacija. Još jedna karakteristika koja se prosto nameće jesu ogromni „bubrezi“, koji su bili i ostali predmet kritike stručne javnosti. Sve u svemu, čini se da je ova „sedmica“ daleko manje skladan automobil od odlazećeg modela, kao da je ta osobina ustupila mesto nesvakidašnjem stilizovanju u želji da se pospeši nekakav novi identitet.

 

Ogromne promene odvile su se u kabini, gde je fokus bio na digitalizaciji. Ispred vozača je ogroman zakrivljeni displej podeljen na dve komponente. Jedna predstavlja instrumentalnu tablu (12,3 inča), dok druga služi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom (14,9 cola).

No, to je ništa naspram onoga što se nalazi na zadnjim sedištima. Sa plafona se spušta gigantski ekran dijagonale 31,3 inča! Putnici pozadi mogu upravljati ovim displejom preko tableta koji se nalaze u vratima. BMW navodi da je uz kvalitet od 8K i audio sistem Bowers & Wilkins (36 zvučnika), doživljaj kao u pravom bioskopu.

Posebno su interesantne dimenzije noviteta, pogotovo što nema razlika između SUS i EV varijante. Dakle, nova limuzina je dugačka 5.391 mm, široka 1.950, i visoka 1.544 mm uz međuosovinsko rastojanje od tačno 3.215 mm. Zapremina prtljažnika varira od 500 l kod i7 do 540 l kod verzija sa termičkim motorima.

Naravno da nije neophodno ni isticati da je BMW ugradio praktično svu tehnologiju koje poseduje, od automatskog parkiranja do niza naprednih aktivnih bezbednosnih sistema.

Evropljani, za sada, bez standardne „sedmice“, u ponudi samo i7

Kako stoji u saopštenju BMW-a, spomenuti motori sa unutrašnjim sagorevanjem neće biti dostupni na Starom kontinentu. Inicijalno, ovdašnji kupci moći će da se počaste isključivo električnim izdanjem i7.

Međutim, BMW nije rekao da evropski potrošači uopšte neće moći da kupe „sedmicu“ sa termičkim agregatima… U planu je da se nakon početka karijere portfoliju pridruži model 740d, odnosno dizelaš radne zapremine 3 litre sa šest redno postavljenih cilindara. Ovaj motor će dostavljati 300 ks i 670 Nm.

Osim njega, najavljuje se i više plug-in hibridnih varijanti, pri čemu će jedna od njih nositi i M značku. Ipak, krunu ponude činiće i7 M70 xDrive. Sve ove navedene verzije trebalo bi da se nađu na tržištu na proleće iduće godine, dok će prodaja ovde predstavljenih izdanja startovati u novembru ove godine na globalnom nivou.

AutoRepublika 

(12592)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

E38 se prevrće na otpadu (grobu)…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Tamo daleko

A tek E32

Laki

Ni zadnji ljubitelj „sedmice“ na planeti neće biti impresioniran ovim modelom!

himera

Pu kakvo smece sunce ti jeb…
Lepo je rekao Frenk Stivenson, ako je dizajn automobila tesko smece samo ga kupi u crnoj boji i resen problem, manje-vise.

Balkanboj

A ja se rugao Citroenima i Škodama sa ovakvim svetlima…. QQ

Laki

Očigledno da je dizajner u Citroenu pronašao inspiraciju.

J4ZZ3R

Nemoj da vređaš Sitroen, on izgleda lepše od ovog puno 🙂

YugoFlorida

Da se ove „obrve“ uklone i donja svetla podignu malo više i uvećaju, zapravo ne bi loše izgledao. Pozadi je tablica trebala da bude na gepeku. Ali u poređenju s prethodnikom užasno izgleda. Čak je i E65 lepotan za ovo.

Laki

Realno.

Bungi

Uh! Posle ove pojave mora se sjesti, popiti čaša vode sa kockom šećera.Domagoja Đukeca pod hitno uhapsiti i deportovati iz Minhena zbog namjernog i svjesnog uništavanja BMW-a.

Mustang

nije kriv samo šef dizajnera, nego i cela uprava koja je odobrila ovo ruglo,
po prvi put s klasa je atraktivnija od 7-ice,
videćemo kako će se prodavati

BB

Pa sve je u skladu sa trendovima…sve je u svijetu bez elementarne logike, sve odluke i dešavanja, pa tako i još koje mjesto za ekran (ručka za vrata)…

moron

Šteta što ga ne NCAP-u neće testirati, sve sa ovim televizorom pozadi …
Ali, sedmica na test ne ide 🙂

Slavko

Ne znam sta da kazem na dizajn, blago receno sokantan. Mislim pre svega prednji deo. Medjutim, to sto smo mahom vecina rezervisani prema dizajnu, i sto je cinjenica, isto tako mislim da je cinjenica da iza ovog i ovakvog dizajna stoji ozbiljno istrazivanje trzista na temu „sta kupci zele“. Setimo se samo anfasa od aktuelnog M3 i serije 4, kakve su reakcije bile. A prodaje se ko alva… Unutrasnjos je vec, moglo bi se reci, u trendu koji se ne moze (ne sme) zaobilaziti.

Renault Terminator🇷🇺Z

Bembara odvalila S klasu i Audi 8-cu.
https://youtu.be/JULhU1ZktFo?si=VRd2DnGh4af6yN4S