1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesovo ažuriranje softvera za pogonske jedinice ne daje očekivane rezultate
Mercedesovo ažuriranje softvera za pogonske jedinice ne daje očekivane rezultate
8

Mercedesovo ažuriranje softvera za pogonske jedinice ne daje očekivane rezultate

546
8
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač pokušava da implementacijom novog softvera za motore smanji emisiju štenih gasova. 

Već nekoliko nedelja Štutgartom kruži specifičan Mercedes C klase koji nosi oznaku 220 CDI. Konkretan model proizveden je 2011. godine, a trenutno je u upotrebi zarad testiranja emisije štetnih gasova. Za volanom automobila je zaposleni britanske kompanije Emissions Analytics.

Mercedes je počeo sa obaveštavanjem svojih kupaca da dovezu automobile u najbliže radionice kako bi im se instalirao novi softver. Ovaj softver za kontrolnu jedinicu koja upravlja motorom trebal obi da obezbedi znatno nižu emisiju štetnih gasova.

Test automobil koji koristi pomenuta britanska kompanija prošao je kroz program merenja emisije štetnih gasova pre i nakon ažuriranja softvera. Vozilo se koristilo pri spoljašnjoj temperaturi od 12 stepeni Celzijusove skale.

Rezultati nisu ono što se očekivalo, jer je došlo do obrta. Pre ažuriranja softvera ova C klasa emitovala je 715 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, a nakon toga čak 792 miligrama po pređenom kilometru!

Mercedesov dizelgejt

Mada daleko manjeg obima nego što je to slučaj sa VW grupom, i Mercedes ima svoj dizelaški problem. Nemačke vlasti naredile su ovom proizvođaču da hitno izmeni softver na 360.000 vozila. Naravno sve se to odnosi na dizel modele, i to one koji su većinom poštovali Euro5 norme. Opoziv se posebno odnosi na motor OM651 koji je navodno najproblematičniji kada je reč o emisiji štetnih gasova.

Vlasnici Mercedesovih vozila pogođenih opozivom obavezni su da se odazovu pozivu u servise, jer svaki automobil koji ne prođe ažuriranje softvera neće više moći da se registruje.

Iako je britanska kompanija ustanovila da se emisija azotnih oksida nije smanjila, već uvećala, nadležni organi u Nemačkoj tvrde suprotno. Prema njihovim navodima osveženi softver omogućava nižu emisiju pomenutih gasova za više od 30%.

Mercedesova pres služba nije želela da komentariše navode britanske kompanije o povećanju emisije azotnih oksida, „zato što još uvek nemaju dostupne sve informacije“.

Ipak, rezultati koji su ubeležili stručnjaci iz nezavisnog tela mogli bi imati dalekosežnije posledice. Vlada nemačke pokrajine Baden-Virtemberg rešena je da smanji emisiju štetnih gasova. U Štutgartu su već uvedena određena pravila, pa su tako neke ulice zabranjene za vozila koja poštuju Euro 5 standarde (i niže).

AutoRepublika 

(546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Izgleda da tu nema „optimizacije emisije“ …

Don

Ja sam ravno prije godinu dana bio na tome, poslije sma primijetio smetnje sa mjenjačem, paljenjem auta i grijacem motora . Istekla garancija…inace se možes i zaliti, ali moraš platiti sam advokata (posto nemam osiguranje). Jedan poznanik se upisao negdje(važilo do 31.12.2018) i sad su digli zajedničku tužbu protiv audija.
Šteta što tako nešto za mercedes ne postoji ili ja bar nisam u stanju da nađem to pa da se obradujem za rodjendan 🙂

moron

„(posto nemam osiguranje)“

Kakvo je to „osiguranje“?

TNT

Prvo, srećan ti rođendan – ako nije danas, kada god da je!

Drugo, da li možeš da vratiš stari softver?

i treće, i mene zanima isto što i ovog CRV Hondaša – kakvo je to osiguranje kojim se pokrivaš od ovoga? Mi smo u SRB, kod nas ništa takvo ne postoji, barme ja za to ne znam.

Baš gledah test Polovnih automobila sa B klasom, pa se setih tebe – nahvališe je 😉

Don

Hvala na čestici, danas je. Osiguranje postoji, koje ti plaća advokata u gotovo svim slučajevima osim u slučaju rastave braka, tako da sam i tu popušio kraljevski. Sad, osiguranje ako kupiš a obično je u paketu sa hausrat i hapftlich osiguranjem koje ti pokriva štete oko kuće ili ako dijete tvoje sjebe nekome nešto, uglavnom je i to neka vrsta prevare al eto zlu ne trebalo. Znači, da sam imao to osiguranje 3 mjeseca prije kupovine auta, onda bi mi ono pokrilo troškove advokata u slučaju protiv mercedesa koliko god da trajalo i koštalo, naravno i oni procijene mogu li… Pročitaj više »

moron

Pa, srećan rodjendan i od mene :)))

p.s. i hvala za objašnjenje tog „osiguranja“.

Don

Hvala 🙂

Don

Glede softvera , dobio sam pismo od saveznih vlasti ali i od mercedesa da moram odvesti auto na servis, radi opoziva, nisam više ni čitao da li je to pod muss ili je slobodna volja, a mercedes nije ni rekao o čemu se radi, samo šifra stoji, sta podrazumijeva to (traje sat vremena) ne znam, al sam se nacekao. 2 mjeseca kasnije, vozim za italiju, na autoputu stiscem gas i treba mu 40 sekundi da ubrza od 100 do 140, pri tome ne mogu spustiti brzinu (ostaje u 7.), Ne mogu promijeniti režim rada, ručno ne mijenja brzinu, ništa…i tako… Pročitaj više »