1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota sprema ofanzivu na evropsko tržište
Toyota sprema ofanzivu na evropsko tržište
1

Toyota sprema ofanzivu na evropsko tržište

223
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka želi da uveća svoju prodaju u Evropi za 30% u odnosu na aktuelni nivo. 

Veliki i ambiciozni planovi Toyote za Stari kontinent. Rukovodstvo giganta iz Japana želi da do 2025. godine u Evropi prodaje 1,4 miliona vozila. Cilj je da brendovi Toyota i Lexus kroz nove modele dođu do više kupaca. Japanci u evropski region ubrajaju i Rusiju i Tursku, što daje znatno veću perspektivu ovom planu.

Prošle godine Toyota i Lexus su kumulativno prodali na našem kontinentu 1,09 miliona automobila, dakle prema najavama trebalo bi da na to dodaju još više 0d 300.000 isporučenih vozila.

Ovakav rast trebalo bi da obezbedi niz novih modela, a poseban akcenat biće postavljen na hibridne i električne automobile. Ipak, u Toyoti velika očekivanja imaju od najavljenog malenog krosovera baziranog na Yarisu. Ovaj SUV trebalo bi da se nadmeće sa konkurentima poput Captura, 2008, T-Crossa… Premijera je zakazana za ovogodišnji Salon automobila u Ženevi, dok će isporuke novog krosovera početi u martu naredne godine.

Toyota je saopštila da će ovaj novi model deliti Yarisov hibridni pogon, s tim da još nije jasno da li će u ponudi biti i drugih pogonskih jedinica. Nadolazeći novitet sklapaće se u fabrici u Valensijenu u Francuskoj, a Japanci veruju da će evropsko potrošači godišnje kupovati više od 100.000 primeraka ovog automobila.

Hibridi su ključ

Johan van Zil, šef Toyote za Evropu, kaže da cilj nije samo uvećanje prodaje, već da je želja da se poveća profit ove grupacije na Starom kontinentu. Van Zil je dodao da je neophodno da Toyota optimizuje sve svoje resurse, i potpuno iskoristi kapacitete.

Prodaja Toyote i Lexusa se u zemljama EU i EFTA prethodne godine uvećala za 4,8%. Ove dve marke ukupno su isporučile u pomenutom regionu 797.397 automobila. Od toga čak 52% automobila bili su hibridi, a prognoza je da će učešće hibridnih modela u evropskoj prodaji prevazići 70% do 2025. godine.

Toyota planira da SUS agregate nudi samo u određenim nišama tržišta. Tu se pre svega misli na sportske automobile, potom terence, kao i na komercijalna vozila. Japanska marka želi da svake godine do isteka navedenog plana predstavi po jedan plug-in hibridni model.

Plug-in hibridna varijanta modela RAV4 stiže u Evropi u drugoj polovini godine. Ovaj automobil imaće mogućnost da pređe 65 kilometara koristeći isključivo električnu energiju, i to po WLTP ciklusu.

Osim toga, Lexus će ove godine na određenim tržištima na našem kontinentu plasirati i model UX 300e, odnosno prvi električni automobil tog proizvođača. Pomenuti EV ima domet od 300 km, takođe po WLTP ciklusu.

UX (TEST) je inače veliki uspeh za Lexus u Evropi, i bio je od velike važnosti za postizanje rekordne prodaje u prošloj godine u ovom regionu. Japanska premijum marka je u 2019. godini Evropljanima prodala 87.206 automobila, što je rast od 14% u odnosu na rezultate ubeležene 2018. godine.

Rukovodstvo Toyote veruje da će Lexus do 2025. godine u Evropi prodavati više od 120.000 automobila na godišnjem nivou.

AutoRepublika 

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto, beše jutros vest, ona naša ekološka „radna grupa“ je zasedala juče i sada će da donesu i uredbu o subvencijama za kupovinu hibrida i EV-a.
Zato je Toyota Srbija sada i podigla cene 🙂
I šalim se, a i ne šalim se.
Prošle godine je bio popust na neke corolle. Pa je tako hibridna corolla karavan u paketu SOL, „sa popustom“, sa motorom 1,8, bila 23.700, a sa 2,0 je bila 25.600.
Pošto dolaze subvencije, sada više nema „popusta“, a i cene inače idu gore, pa sa 1,8 košta 27.300, a sa 2,0 je 29.200.
Srećne subvencije 🙂