1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger slavi 50 godina postojanja
Dodge Challenger slavi 50 godina postojanja
0

Dodge Challenger slavi 50 godina postojanja

178
0
Podelite sa prijateljima:

Dodge Challenger je jedan od najpoznatijih američkih automobila u istoriji. Iako nije imao preterano dugačku karijeru, svaki put se vraćao bolji i moćniji nego ikada ranije. Njegova istorija je započela 1970. godine i pojavio se kao direktan konkurent modelima kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro, ali je stigao na tržište previše kasno i neposredno pre čuvene naftne krize.

Iz tog razloga, prva generacija je opstala na tržištu svega pet godina i u tom periodu su debitovali neki kultni modeli kao što je R/T sa Hemi agregatom. Usledio je mračni period iz kasnih sedamdesetih godina kada je Challenger bio ništa više od prepakovanog Mitsubishi Galanta, ali se vratio u velikom stilu pre desetak godina.

Iako tehnički zastareo u poređenju sa spomenutim rivalima Mustangom i Camarom, novi Challenger se mogao pohvaliti fantastičnim retro stilom i motorima snage do čak 840 „konja“. To je bilo dovoljno da nadmaši Camaro po prodaji i da značajno smanji razliku nad Mustangom.

Prošle godine je isporučeno 66.716 jedinica, a Fiat-Chrysler korporacija je izjavila da je treće tromesečje ove godine bilo najbolje u istoriji za ovaj „muscle car“. Ovih dana se navršava tačno 50. godina od kada je prvi Challenger napustio proizvodnu traku pa je Dodge odlučio da proslavi godišnjicu sa specijalnim modelom.

On nosi „50th Anniversary“ oznaku i predstavljen je na ovogodišnjem Salonu automobila u Los Anđelesu. Ova specijalna verzija će biti dostupna kao opcija na četiri verzije Challengera i to GT RWD, R/T Shaker, R/T Scat Pack i R/T Scat Pack Widebody.

Kao što nekima od njih imena kažu, najveća promena u poređenju sa serijskim modelima je takozvana „shaker“ hauba. Dodge očekuje da će većina kupaca da se odluči za crnu boju poklopca motora, ali se ona može naručiti u identičnoj nijansi kao ostatak vozila. Odlikuje je veliki otvor u sredini, a ime je dobila jođ tokom šezdesetih godina prošlog veka zato što je često vibrilala od strane moćnog V8 agregata kojeg je skrivala.

Ali takva hauba nije jedina izmena pa su tu i posebne felne u zlatnoj boji, koje pri tom nisu obavezne i kupac može i dalje da se odluči za one hromirane. U istoj boji se mogu dobiti i „poklopci“ Brembo kočnica. Broj 50 će se naći na sedištima, kontrolnoj tabli, spojleru pa i na refleksiji koju generiše sistem osvetljenja.

Po pitanju mehanike tu je poznati 5,7-litarski Hemi V8 motor sa 392 konjske snage. Ostali modeli, kao što su SRT (6,4 litre) i Hellcat (6,4 litre sa kompresorom), neće biti dostupni kao deo paketa priređenog povodom pedesete godišnjice. Snaga će se prenositi na zadnje točkove preko izabranog šestostepenog manuelnog ili osmostepenog automatskog menjača.


Svaki od četiri nivoa opreme će biti ponuđen u tiražu od samo 70 jedinica (po 1970. godini), a za ovu opciju će biti potrebno izdvojiti 5.995 američkih dolara. Saloni već sada primaju narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima posle nove godine.

Iako se cena čini prevelikom spram obima izmena, odnosno deluje da je suviše para za novu haubu i nekoliko dizajnerskih promena, Challenger ipak uživa u kultnom statusu koji će biti dovoljan da brzo bude rasprodat.

Zoran Tomasović

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments