1. Home
  2. Vesti
  3. Subaru ima ozbiljne „električne“ planove
Subaru ima ozbiljne „električne“ planove
0

Subaru ima ozbiljne „električne“ planove

158
0
Podelite sa prijateljima:

Već smo konstatovali da je Subaru jedan od proizvođača koji u ponudi još uvek nemaju električne automobile. Čak i hibridni i „plug-in“ hibridni modeli ove japanske marke tehnologiju pozajmljuju od Toyote, odnosno Priusa i Prius Primea. Naravno, sve uz bokser motore i simetričan pogon na sve točkove.

U junu 2019., Toyota i Subaru su odlučili da uđu u kolaboraciju na BEV platformi za vozila C i D segmenta. Reč je o sklopu s dva motora i litijum-jonskom baterijom instaliranom u pod u „sendvič“ aranžmanu. Takođe treba istaći da da je 2021. godina ta kada će Subaru uvesti potpuno električne modele na japansko tržište.

Japanski proizvođač možda ide polako ka elektrifikaciji, ali rekli bismo i sigurno. Tri su dugoročna cilja postavljena: do 2030. bar 40 odsto prodaje kompanije će se odnositi na BEV, PHEV i HEV modele. Dalje, u prvoj polovini tridesetih godina, svi Subaruovi modeli će dobiti izvestan stepen elektrifikacije. Na kraju, emisija CO2 „od izvora do točka“, biće redukovana za 90 odsto u odnosu na nivo iz 2010. Rezon koji stoji iza ovih planovaje kreiranje „društva oslobođenog ugljenika“. Toyota je naravno takođe zainteresovana za smanjivanje emisije neželjenih gasova, ali za razliku od Subarua, najveći japanski proizvođač ulog stavlja na „vodonično društvo“. Mirai za 2021. obećava autonomiju do 650 kilometrara iz šest kilograma vodonika.

Ipak, u kratkoročnom smislu, Subaru će se baciti na usavršavanje baznih tehnologija, što podrazumeva bokser motore, AWD pogon i EyeSight vozačku asistenciju.

U ovom trenutku, dva Subaruova modela su elektrifikovana u Evropi, i to XV e-Boxer i Forester e-Boxer. U SAD je prisutan „plug-in“ hibrid, Crosstrek Hybrid, koji pruža čisto električnu autonomiju od 27 kilometara, zahvaljući bateriji od 8,8 kWh i dva elektromotora.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments