1. Home
  2. Zelene strane
  3. Koji proizvođači još uvek u ponudi nemaju električni automobil?
Koji proizvođači još uvek u ponudi nemaju električni automobil?
8

Koji proizvođači još uvek u ponudi nemaju električni automobil?

1.00K
8
Podelite sa prijateljima:

Većina velikoserijskih proizvođača trenutno ili ima u ponudi električne modele ili su oni u procesu pripreme. Naravno, imamo posla sa segmentom koji ubrzano raste, mada se ne može reći da sve kompanije iskreno veruju u ovu ideju. Ipak, ekološka regulativa, činjenica što ih rivali imaju u svojim gamama, kao i neki drugi faktori, prisiljavaju kompletnu industriju da voljno ili nevoljno krene u tranziciju.

U Evropi i SAD, od proizvođača se zakonski traži da se emisija izduvnih gasova njihovih modela nađe u okviru izvesnih standarda. Ko ih prekorači, suočava se s opasnošću u vidu plaćanja velikih penala. Samim tim, sasvim je normalno što smo došli do momenta kada gotovo svi proizvođači u ponudi imaju neki elektromobil.

Doduše, nisu se svi ukrcali na taj „čisto električni“ voz, jer mada u ponudi imaju elektrifikovane (hibridne) modele, nemaju u isto vreme one s nultom emsijom. Međutim, i to će se promeniti u bliskoj budućnosti, to je sigurno.

Alfa Romeo doživljava neku vrstu renesanse, koliko god da finansijska situacija nije onakakva kakvu bi Italijani želeli. Ukoliko pogledamo raniji period, uviđamo da je Alfa napravila veliki kvalitativni skok, tako da sada Giulia i Stelvio s punim pravom mogu da se stave naspram BMW-a serije 3 i X3. Međutim, ono što je za italijansku marku problem je što trenutno nema svoj električni model.

Proizvođač iz Milana planira da doda nekoliko „plug-in“ hibridnih modela svoj portfoliju u bliskoj budućnosti, verovatno do 2022., ali nema planova za potpuno električnim modelom.

Uprkos činjenici što General Motors poseduje tehnologiju elektropogona na raspolaganju, do sada nije lansiran električni Cadillac. To je prilično čudno s obzirom da postoji električni Buick.

Ipak, tako nešto je u planu u narednih par godina (oficijelno 2022.). Međutim, oni koji nisu ljubitelji krosovera, verovatno neće biti zainteresovani za ovu priču, jer je upravo ta karoserijska varijanta odabrana da ponese elektropogon.

Chrysler (uključujući Ram, Dodge i Jeep) nema kompletiran električni pogonski sklop, niti ima jasne planove da ga napravi u skoro vreme. Po izveštaju objavljenom prošlog meseca, Fiat-Chrysler (FCA) je očekivao da će otkupiti EV tehnologiju od dve startap firme koje su u teškoćama, Faraday Future i Seres (originalno SF Motors). Međutim, s obzirom na to da se FCA spaja s PSA grupom, koja poseduje tehnologiju električnog pogona, moraćemo malo da sačekamo da bismo videli kada i da li će se pojaviti prvi električni model FCA.

Renault u ponudi ima Zoe, čiji test možete pročitati OVDE. Ovaj gradski elektromobil čak i nije prvi serijski primerak francuske marke te vrste. Međutim, „niskobudžetna“ Dacia tek treba da iskoristi prednosti Renaultove ekspertize na ovom polju, jer trenutno u ponudi nema električni model. Ipak, ovo bi moglo da se promeni, jer će Dacia lansirati sopstvenu verziju Renault City K-ZE modela.

Land Rover jeste deo iste kompanije kao i Jaguar (koji prodaje električni i-Pace), ali trenutno u gami nema nijedan električni automobil. Ovo se može etiketirati kao propust, jer marka koja je čuvena po sjajnim terencima i koja trenutno uživa u velikoj popularnosti, trebalo bi u ponudi da ima bar jedan električni model.

Ipak, on je u pripremi, trenutno poznat kao Road Rover. Reč je o elektromobilu, koji će mehaničku platformu deliti s novim Jaguarom XJ.

Lincoln je poslednjih godina lansirao neke zanimljive modele, vozila svežeg i prijatnog dizajna, s interesantnim detaljima i pristojnim nivoom tehnologije. Međutim, ovaj američki proizvođač za sada nije objavljivao bilo kakve planove vezane za elektromobile. Doduše, postoje glasine da bi prvi baterijski model marke mogao da počiva na Rivianovoj platformi (koju će koristiti i matična kompanija, Ford). Međutim, za sada ništa nije ozvaničeno.

Suzuki je japanski proizvođač koji nema u ponudi čisto električni model, a nema ga ni u najavi. Postoje glasine da Japanci planiraju da otkupe ekspertizu od Toyote, ali ni to nije zvanično potvrđeno.

Subaru je još jedna japanska marka koja trenutno ne prodaje električne automobile. U ponudi ima hibride , ali ne i EV modele. Ipak, potvrđeni su planovi o zajedničkom radu s Toyotom na novoj EV platformi, koja će iznedriti prvi kompaktni SUV. Prodavaće ga obe marke, tako da ćemo imati sestrinske modele s bedževima Subarua i Toyote.

AutoRepublika

(1004)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Nije isključeno da će biti neka Alfa/Maserati sa Tesla tehnologijom pogona i baterijama, što možda ne bi bila tako loša kombinacija.

BojanNeki

Inače Aleksinac, hotel Bosphorus… danas.

comment image

TNT

Može li Yankee da reši dilemu: da li se u USA tokom 2019-te prodalo više dizela ili električnih automobila? Takođe, da li je “rast” udela Tesle na domaćem tržištu bio samo 0,1%?

Yankee

Ako u prodaju dizela ne racunamo lagana komercijalna vozila, onda je definitivno prodato vise elektricnih auta.

TNT

Računamo i njih, kao i za Teslu njihovo kamionče – da li možda imaš podatak koliko u procentima se prodalo dizela, a koliko električnih vozila? Da li zajedno imaju preko 5% tržišta?

Yankee

Ne znam brojeve za celu 2019. godinu, ali evo ti za Q4 (zadnja 3 meseca 2019. godine).
Prodato je 344,538 takozvanih alternative fuel (dizeli, hibridi, elektricni, plug-in hibridi) vozila. To je 8% od ukupne prodaje svih vozila.
Od te cifre je prodato …
– 43% dizeli
– 30% hibridi
– 21% elektricni
– 6% plug-in hibridi (PHEV)

Don

Hehehe

TNT

Hvala na odgovoru i podacima.