1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW kao firma nije „san snova“ investitora…
VW kao firma nije „san snova“ investitora…
6

VW kao firma nije „san snova“ investitora…

2.48K
6
Podelite sa prijateljima:

…Uprkos najboljim prodajnim brojkama

Brojke su veoma efikasan, rekli bismo neizbežan način da se u svetu automobila premeri ko je tu najveći, najbolji ili pak najbrži činilac industrije. Volkswagen je pre neki dan obelodanio prodajne brojke, i sudeći po njima, razloga za sreću mudraca u upravnom odboru kompanije je previše.

Najpre, koncern iz Volfsburga je najveći globalni proizvođač automobila, i uz isporuku 10,97 miliona četvorotočkaša tokom 2019. godine, realizacija iskazana naturalnim pokazateljima je uvećana za 1,3% u poređenju sa 2018. Ujedno to znači da je Toyota postavljena tako da, uz anticipirane isporuke od 10,7 miliona jedinica na četiri točka, gleda direktno u leđa nemačkom konglomeratu.

U okviru same grupacije, Porsche je napravio najduži korak unapred. Ekipa iz Cufenhauzena je uvećala prodaju za 9,6%, dok je Seat bio još ubedljiviji s rastom od skoro 11%, mada se proizvodi koji se sklapaju pod ove dve marke teško mogu uporediti, ne sa tehničke, već sa ekonmske strane. Dalje, Audi je isporučio za 1,8% više vozila u odnosu na sporu 2018.

Visok broj prodatih vozila je iznenadio i sam Volkswagen. Iz kompanije su se širila očekivanja o stagnaciji i takve informacije su bile aktuelne još jesenas. Prema mišljenju direktora prodaje nemačke grupacije, Jirgena Štakmana, ekspanzija u prodaji krosovera je doprinela na najdubli način, ukupnim finalnim pozitivnim rezultatima.

Ovo je očigledno vidljivo ukoliko se prione na analizu prodajnih brojki ćerka firme Audija, italijanskog Lamborghinija. Od ukupno isporučenih 8.205 primeraka, skoro 5.000 se odnosilo na „Super SUV“, kako čelnici marke vole da klasifikuju krosover Urus. Poređenja radi, Italijani su tokom 2018. godine isporučili svega nešto preko 5.000 (egzotičnih, sportskih) automobila.

VW je do dobrih prodajnih rezultata stigao i zahvaljujući odličnim postignućem u Kini, a ono je bilo najočiglednije na samom kraju godine. Na najvažnijem tržištu nemačkog konglomerata, tražnja za vozilima VW grupe je porasla za 0,6%, na 4,21 miliona primeraka. Pored toga, u matičnoj zemlji, Volkswagen je, sa aspekta prodaje, izrastao za 6% u odnosu na lani, pa je tako isporučio skoro 1,3 miliona vozila.

U kojim oblastima Volkswagen mora da persira Toyoti

Oslanjanje na prodajne brojke poseduje značajne suštinske nedostatke. Cifre koje ilustruju isporuke govore veoma malo o tome koji je najbolji proizvođač automobila u svetu. To isto smatra i sam Štakman. Činjenica je da uvećana tražnja dovela i do viših prihoda u bilansu uspeha za 2019. godinu. Ali, to više nije u primarnom fokusu rukovodstva grupacije.

„Jasno smo postavili kategoriju profitabilnosti kao osnovnu oblast koju želimo da unapredimo,“ naveo je pomenuti direktor prodaje u razgovoru s novinarima Handelsblatta.

Pa ipak, slika koju VW šalje o sebi u javnost, prilično je drugačija, tumačena kroz prizmu profitabilnosti u odnosu na utisak koji stvara grandiozna, ali ne tako vredna tvrdnja, da se radi o najvećem proizvođaču vozila na svetu.

Poslovni profit Volkswagena u prva tri tromesečja 2019. godine je izneo oko 13,5 milijardi evra, dok je ta cifra kod Toyote bila skoro 16 milijardi evropskih novčanica. Zato i ne čudi sledstveni podatak da kapital japanske kompanije na berzi vredi dobrih 206 milijardi evra spram Volkswagenovih, nešto manje od 92 milijarde evra. Brokeri bi prethodnu rečenicu uobiličili na način da je tržišna kapitalizacija Toyote više nego dvostruka u odnosu na VW.

Po mišljenju automobilskog eksperta Stefan Bracela, iz Centra za menadžment u oblasti automobilske industrije (Center of Automotive Management), kompanija iz Volfsburga bi morala da poradi na temu inovacija. „VW jednostavno mora da impresionira akcionare svojim planovima i očekivanjima za budući razvoj,“ navodi Bracel. „To je jedini način na koji VW može uvećati svoju tržišnu kapitalizaciju kako bi se barem malo približio Toyoti.“

Usredsređenost na teme budućnosti je takođe jedan od razloga zašto je tržišna kapitalizacija Tesle otišla „nebu pod oblake“, i to uprkos tome što je tržišno učešće američkog proizvođača električnih automobila apsolutno marginalno u poređenju i sa Volkswagenom i sa Toyotom. Još kada se zna da je Tesla zabeležila poslovni gubitak u prva tri kvartala prošle godine u nivou od oko 400 miliona evra, priča postaje još pikantnija.

Kapital Tesle na tržištu vredi samo malo manje od Volkswagenovog, odnosno tržišna kapitalizacija američke kompanije trenutno iznosi 85 milijardi evra, na koji način je prevaziđena vrednost ostalih proizvođača četvorotočkaša iz te prekookeanske zemlje. Iza ostaju i BMW i Daimler.

VW stoga gaji velike nade da će modularna električna konstrukcija, platforma skraćeno nazvana MEB, doneti novu dimenziju poslovanju kompanije. Po mišljenju Bracela, koncern iz Volfsburga mora da se dokaže i preživi „proizvodni pakao“, nalik onom kroz koji je nedavno prošla Tesla.

Pa opet, pre svega toga, VW se trudi da emituje najbolje moguće raspoloženje među akcionarima, zaposlenima i u javnosti, a to čini poentiranjem kroz prodajne brojke i najave u stilu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“.

„Brojni novi modeli su deo grupne elektro ofanzive, a uvećano interesovanje kupaca za vozila iz tog segmenta je dovelo i do porasta prodaje takvih modela za oko 80%, na koji način su isporuke dostigle velikih 140.000 primeraka,“ navodi se u pompeznom saopštenju VW-a.

Dakako, rast tražnje jeste impozantan. A onda, s druge strane, Volkswagenovih 140 hiljada isporučenih elektrifikovanih automobila i nije nešto posebno spram Teslinih 370 hiljada koje su dospele do kupaca u istom periodu.

VW nije samo ispod Tesle, koncern je i ispod proseka

Udeo elektrifikovanih četvorotočkaša u ukupnom prodajnom miksu Volkswagena je i dalje skroman. Svega 1,3% od ukupnog broja otpremljenih automobila iz Volkswagen grupe, su pogonjena električnom energijom. “Ako se taj procenat stavi u odnos sa globalnim učešćem elektromobila u prodajnoj floti, onda se lako zaključi da i ovde VW kaska za konkurencijom,” ponovo je oštar bio Bracel. U globalnim razmerama, tržišno učešće električnih automobila u prodaji iznosi oko 2%.

Uz nedavno predstavljeni električni hedžbek VW ID. 3, čiji će prvi primerci u ruke kupaca (ako Bog da) tokom leta, cenjeni stanovnici Volfsuburga će biti u prilici da dožive da se i ovaj parametar značajno pomeri u korist njihovog ekonomskog diva. Nadanja su da će oko 100.000 primeraka automobila iz ID familije biti proizvedena i prodata tokom 2020. godine.

Uz elektromobilnost, Bracel vidi i još neka polja na kojima bi Volkswagen mogao da poradi, kako bi uhvatio korak s poodmaklom konkurencijom, pri čemu posebno misli na Toyotu. “Tri su faktora koji mogu doprineti da se uveća vrednost Volkswagena kao kompanije, pa i njegova profitabilnost.

Pod jedan je to pomenuta elektromobilnost. Pod dva, mislim na softver. Operativni sistemi razvijeni za automobile postaju sve važniji, a VW mora da osmisli sopstveni sistem koji će biti efikasnji od Androidovog ili Teslinog. Pod tri, VW mora da se unapredi u oblasti usluga takozvane nove mobilnosti, ” poentirao je Bracel.

Stručnjaci u automobilskoj industriji vide Teslu kao kompaniju koja je daleko ispred Volkswagena. To obrazlažu sledećim rečima koje polako postaju manifest današnjeg doba i trenutka u kom se industrija nalazi:

„Tesla proizvodi automobile tako što mehaniku uklapa spram softvera, Volkswagen to radi na potpuno obrnut način“.

Za kraj još da dodamo da naslovna fotografija ilustruje upravo proizvedene automobile iz Volkswagena koji čekaju na dalju logističku obradu u Emdenu.

AutoRepublika

(2484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Tesla motors će u ovoj godini uspeti da napravi i proda između 600.000 i 750.000 automobila a 2021. prelazi milion primeraka. Sa četvrtom puštenom fabrikom 2022. možda već i 1.5 miliona, tako da će konkurenciji biti sve teže, bar dok ne naprave dobar tj konkurentan proizvod.

BojanNeki

Ukoliko Ilon predstavi nešto interesantno na događaju „Tesla battery investor day 2020“ koji bi trebao da se desi negde u aprilu vrednost Tesle može da prestigne VW.

BojanNeki

Vrednost Tesle je već veća nego VW. Akcije juče bile $593.

Slobo

Sve su to napuhane vrijednosti sto se tice Tesle i potpuno drugacije metode racunanja vrijednosti. Ni posle 100 godina Tesla nece moci ni prici Vw, jer jednostavno ce uvjek biti pocetnici u odnosu ja Njemacki gigant

BojanNeki

Obrazložite šta je to kod Tesla motors-a „napuhano“?

BojanNeki

Pošto se niste udostojili da odgovorite i obrazložite onda takav komentar samo može da se smatra pljuvanjem i lupetanjem,
Evo mogu da kažem da je nemački gigant je dobar u laganju i varanju, što je i dokazano, i tu ga je stvarno teško prestići.