1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Odbor General Motorsa postaje većinski ženski
Odbor General Motorsa postaje većinski ženski
2

Odbor General Motorsa postaje većinski ženski

133
2
Podelite sa prijateljima:

Žene će postati većinske članice odbora General Motorsa ove godine, nakon što su se dva direktora penzionisala. Ovo će biti prvi put da se tako nešto desi u automobilskoj industriji, što će GM staviti u grupu malobrojnih kompanija koje na najvišem nivou imaju otprilike isti broj ženskih i muških menadžera.

Odbor američke kompanije će se smanjiti s 13 na 11 članova, s tim što dva direktora neće biti kandidovana na godišnjem sastanku 4. juna. Džim Malva, bivši šef ConocoPhillipsa i admiral Majk Malen, bivši predsednik zajedničkog američkog odbora načelnika generalštabova. Obojica su napunili 72 godine, što je starosna granica u okviru odbora General Motorsa.

Odbor će privremeno odustati od uslova za starosnu penziju za novog direktora finansija, Tima Solsoa, koji takođe puni 72 godine. On će još godinu dana asistirati tokom „perioda transformacije“. Šest žena, uključujući i generalnu direktoru, Meri Baru, i pet muškaraca, formiraće odbor, nakon odobrenja akcionara na godišnjem sastanku.

Ovaj trend u najvećoj američkoj automobilskoj kompaniji je posledica pritiska investitora i zaposlenih, ali i kvota određenih od strane države. Istraživačka kuća Equilar kaže da sada žene moraju da čine polovinu članova Russell 3000 kompanijskih odbora do 2034., što je prognoza skraćena za dve dekade od 2016.

Izuzimajući promene u sastavu odbora drugih kompanija, Bara i novopostavljena šefica Best Buy Co., Kori Beri, postaće jedine žene na poziciji CEO-a u S&P 500, koje služe odboru s većinom žena direktora, kažu podaci koje je prikupio Blumberg.

Viacom Inc. i CBS Corp., jedine ostale kompanije sa ženskom većinom među direktorima, vode muškarci.

Još 19 S&P 500 odbora će napraviti zaokret ka većinski ženskim članovima.

AutoRepublika

 

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stvar je vrlo interesantna! Jos od pecinskog coveka zene sebe postavljaju u ulogu menadzera u domacinstvu. S druge strane, isto toliko dugo je poznato da zene ne umeju da zakucaju ni ekser u zid! 🙂 Kako je moguce takvom ljudskom bicu poveriti razvoj automobila? Resenje je jednostavno: u firmi i politici zena ne igra ulogu donosioca odluka vec konferansijea, kao u zabavno-muzickoj emisiji. Odluke se donose demokratski, vecinom glasova, sto znaci kolektivna a ne licna odgovornost!

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
Yankee

General Motors se preporodio od kada je Mary Barra dosla na celo. Najbolji CEO koji je GM imao posle dugo godina.