1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat-Chrysler sprema veliki opoziv zbog 2,4-litarskog motora
Fiat-Chrysler sprema veliki opoziv zbog 2,4-litarskog motora
1

Fiat-Chrysler sprema veliki opoziv zbog 2,4-litarskog motora

299
1
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona stara izreka koja kaže da niko ne može da pobegne od svoje prošlosti. Bez obzira koliko čovek odluči da se promeni i da krene iz početka, ono šta je uradio tokom „mračnog perioda“ će ga jednog dana sustići. Slična je situacija i u automobilskog industriji pa iako se proizvođači poput Chryslera i Hyundaija danas hvale kako su značajno napredovali u poređenju sa onim što su predstavljali u prošlosti (ne sumnjamo u to), svako malo ih zadesi neki peh koji ih podseti na crni period.

U ovom slučaju, pričamo o poznatim Tigershark motorima koje su Chrysler i Hyundai zajedničkim snagama razvili pre oko 15 godina. Ove korporacije ih još uvek koriste, doduše pod različitim imenima, a u slučaju Fiat-Chryslera oni se mogu naći pod haubama nekadašnjih i sadašnjih modela kao što su Dodge Dart, Chrysler 200, Jeep Cherokee, Renegade i Compass, Ram ProMaster City i Fiat 500X i Toro.

Italijansko-američka alijansa se i ranije suočavala s privatnim otpužbama da takav agregat zapremine 2,4 litre troši previše ulja, a kako stvari stoje sada će biti primorana da uradi još jedan veliki opoziv koji će obuhvatiti preko milion vozila.

U čemu je tačno problem? Pa vladina Organizacija za bezbednost na putevima (NHTSA) je primetila sve veći broj spomenutih vozila sa 2,4-litarskim agregatom kako pada na obaveznom godišnjem testu izduvnih gasova. Dalja istraživanja pokazuju da vozila tokom vremena kreću da emituju viši nivo štetnih gasova nego što je propisano, pa je NHTSA kontaktirala proizvođača i zapretila da ga će finansijski kazniti ukoliko ne povuče takva vozila sa ulica.

Kako prenosi Detroit Free Press, Fiat-Chrysler sarađuje sa ovom vladinom organizacijom, ali istovremeno želi da sprovede sopstvenu istragu koja će pokazati o koliko velikom broju vozila je reč.

Prema nekim vestima, NHTSA je uvela značajno oštrije zakone u poređenju sa onima koji su važili ranije nakon čuvenog Volkswagenovog takozvanog „dizelgejt“ skandala, što je rezultiralo o oko 4,9 miliona povučenih četvorotočkaša, i to na godišnjim osnovama. Ali, upravo bi slučaj sa nemačkom firmom mogao nagovestiti kakva sudbina sledi i za Fiat-Chrysler, pa ako NHTSA naredi opoziv, sasvim je sigurno da će uslediti i privatne tužbe.

Ukoliko neki od spomenutih automobila padne na godišnjem testu, vlasnici se mogu obratiti nekom od mnogobrojnih salona kompanije Fiat-Chrysler i vozilo će biti popravljeno u kratkom roku.

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Dizelgejt na američki način. Opoziv za motore od preko sto godina i sto miliona kilometara. 🙃