1. Home
  2. Vesti
  3. Prevent doživljava Volkswagenovu tužbu kao osvetu
Prevent doživljava Volkswagenovu tužbu kao osvetu
0

Prevent doživljava Volkswagenovu tužbu kao osvetu

616
0
Podelite sa prijateljima:

Tekući sukob između Volkswagena i nekadašnjeg dobavljača nemačke komapnije, bosanskog Preventa, ulazi u novu fazu eskalacije. 

Poslovna grupacija iz susedne države oseća tužbu koju je protiv nje nedavno podneo Volkswagen zahtevajući stotinak miliona evra odštete, kao osvetu, odnosno odmazdu zbog utuženja nemačkog konglomerata pred sudom u Detroitu. Naše komšije su pre nekoliko meseci tužile VW u Americi zbog zloupotrebe ekonomske moći u smislu gušenja principa konkurentnosti. O ovome smo blagovremeno izveštavali.

„Ceo je spisak kompanija kojima je pretilo da će biti preuzete od strane Volkswagena,“ rekao je predstavnik Preventa nemačkoj novinskoj agenciji DPA. Naime, Prevent tvrdi da je Volkswagen aktivno lobirao u cilju eliminisanja njihove kompanije prilikom izbora dobavljača koje su organizovale druge kompanije. Krajnji cilj Nemaca je bio minimiziranje tržišnog uticaja kompanije Prevent.

Tokom prethodnih godina se razvio baš mučan odnos između Volkswagena i Preventa. Gorčina se izlila u odštetne zahteve kroz koje Prevent zahteva 750 miliona američkih dolara od Nemaca, dok je zahtev u kontra smeru ograničen na nešto više od pomenutih stotinak miliona evra.

Nerazumevanje i konflikti su dobili na zamahu kada su entiteti koji funkcionišu u sastavu bosansko-hercegovačke grupe Prevent, ES Guss i Car Trim zaustavile isporuke komponenti u više fabrika Volkswagena, što je tokom avgusta 2016. godine dovelo i do prisilnog prekida proizvodnje.

Naslovna fotografija je nastala u fabrici Volkswagena u Emdenu koji je jedna od lokacija gde je tokom te 2016. godine, došlo do delimičnog prekida proizvodnje izazvanog prekidima isporuka komponenti od strane dva manja dobavljača iz pasusa iznad, što je uslovilo uvođenje skraćenog radnog vremena.

„Obustava isporuka komponenti je bila protivzakonita i suprotna ugovornim odredbama,“ izričit je VW. Šteta koja je tada naneta nemačkom koncernu meri se trocifirenim milionskim iznosima.

AutoRepublika

(616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments