1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Geely merka kapital Aston Martina
Geely merka kapital Aston Martina
0

Geely merka kapital Aston Martina

138
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon preuzimanja Lotusa, kao i proizvođača legendarnih londonskih taksi vozila, kineski Geely iskazuje aspiracije ka preuzimanju akcija još jedne britanske marke. Najnovije spekulacije, o kojima je pisao Financial Times, govore o želji Kineza da prisvoje deo kapitala čuvenog Aston Martina.

Pored već pobrojanih (ostrvskih) kompanija, Geely kontroliše diviziju švedskog Volvoa koja se bavi proizvodnjom automobila, dok poseduje i nešto manje od 10% akcija nemačkog Daimlera. S ovom germanskom firmom, Geely je oformio kompaniju za pružanje usluga iz spektra moderne mobilnosti, ali i još jednu, preko koje će u Kini proizvoditi elektromobile marke Smart.

Kako je to već ustaljena poslovna praksa, rukovodstvo Geelija je angažovalo revizore i ostale konsultante kako bi izvršili dijagnostička ispitivanja (u našem narodju poznata pod starim srpskim nazivom – Due Diligence), a sve sa ciljem sagledavanja realne finansijske pozicije cenjene ostrvske kompanije.

Prema navodima britanskog novinskog izdanja, Geely bi mogao da prisvoji deo kapitala britanskog proizvođača egzotičnih automobila kako bi se započela saradnja u oblasti tehnološke ekspertize. Poznato je da britanskog proizvođača motorima snabdeva Daimler, s kojim su Kinezi, kao što smo napomenuli, već u „kombinaciji“. Opet, Nemci drže i 5% u kapitalu Aston Martina, tako da su ti vlasničko-snabdevački odnosi već gusto iprepletani.

Juče smo pisali da je rukovodstvo Aston Martina, razočarano lošom poslovnom godinom, odustalo od najavljenog električnog automobila Rapid E. Mesecima se kompanija bori s nelikvidnošću, a finansijski stres je ojačan težnjom da se proširi proizvodna mreža kompanije. U toku je bila izgradnja nove fabrike u Velsu, čiji je osnovni proizvodni cilj novi krosover DBX.

Vrednost akcija Aston Martina je pala za celih 80% otkako su one listirane na Londonskoj berzi. Rukovodstvo kompanije je pre nekoliko dana izdalo i upozrenje na pad profita zbog „teških tržišnih okolnosti“ koje su donele „niže prodajne brojke, više troškove uz pad stope profita.” Pored toga, obnovljeni su tekući pregovori s potencijalnim investitorom „ koji mogu, ali ne moraju doneti svežu finansijsku injekciju“.

Već smo pre nekih mesec dana pisali i o interesovanju Strola za investiciju u Aston Martin. Prema „aberima“ koje pronosi Financial Times, aktuelni vlasnik tima Formule 1 bi u ovom trenutku bio najbliži odluci da investira 200 miliona britanskih funti kako bi stekao 19,9% kapitala ostrvskog entiteta. Početni dogovor bi omogućio Strolu da u kasnijoj fazi uveća svoj udeo u kapitalu kompanije, putem kupovine akcija od drugih investitora.

Shodno tim pričama. Geely bi mogao biti samo jedan od brojnih aktera na tržištu koji su poželili da finansijskim sredstvima udahnu novi život britanskom proizvođaču koji poseduje perspektivu, uprkos tekućim trzavicama kroz koje prolazi.

Prepreku za novu akviziciju Geelija bi mogao da postavi i nemački Daimler koji ima pravo da istakne veto na upliv novog investitora u kapital Aston Martina, ukoliko bi on bio iz automobilske industrije, baš kao što je to kinesko društvo. Ovu prepreku treba shvatiti uslovno, s obzirom na već uspostavljene bliske veze između nemačkih i kineskih industrijalaca.

Tu bi Kinezi mogli da računaju čak i na odnose koje je Strol uspostavio s Nemcima, pre svega zahvaljujući svom prisustvu u seriji Formula 1. Naime, Strolov tim Racing Point koristi motore koje potpisuje Mercedes-Benz.

Bilo kako bilo, Aston Martin je prinuđen da hitno potraži nove izvore finansiranja kako bi realizovao zacrtane strategije i omogućio toliko željeni uspeh novog krosovera DBX. Kompanija je već registrovala prvih 1.800 narudžbina za ovaj SUV, koji je u planu da se „nakači“ na proizvodne trake tokom drugog polugodišta. Eventualni uspeh DBX-a, verovatno bi dramatično olakšao finansijsku poziciju Aston Martina.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments