1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Akcionari tuže Daimler za prevaru
Akcionari tuže Daimler za prevaru
2

Akcionari tuže Daimler za prevaru

554
2
Podelite sa prijateljima:

Daimler je optužen da je instalirao nedozvoljeni softver u svoje proizvode, na koji način su vozila emitovala više štetnih isparenja od deklarisanih, i nakon čijeg otkrića je vrednost akcija značajno pala. Sada oštećeni akcionari zahteavaju isplatu 900 miliona evra od kompanije, uz veliku verovatnoću da se iznos tražene odštete dramatično uveća.

Tako postaje sve verovatniji epilog u kojem će dizel skandal skupo koštati nemačkog giganta. Ukupno 219 akcionara je podnelo zajedničku tužbu protiv proizvođača zbog korišćenja prevarnih uređaja u sistemu za prečišćavanje izduvnih gasova. Tužilačku stranu zastupa advokatska kancelarija Tilp sa sedištem u Tubingenu, dok je precizan iznos zahtevane odštete 896 miliona evropskih novčanica.

Na spisku entiteta koji zahtevaju kompenzaciju od Daimlera nalaze se banke, društva za osiguranje, penzioni fondovi iz Nemačke i ostalih zemalja Evropske unije, Severne Amerike, Azije i Australije, što samo pokazuje koliko se Mercedesu u prošlosti verovalo, a što će se svakako promeniti u budućnosti, nakon ove neslavne epizode.

Navodi u tužbi se baziraju na tvrdnji da Daimler nije obavestio akcionare o istini o rizičnim i nemoralnim događajima koji su se odigravali u periodu od 10. jula 2012. do 20. juna 2018. godine, kada je kompanija u svoja dizel vozila ugrađivala manipulativni softver. Nakon otkrivene prevare rukovodstva, nekada cenjene kompanije, vrednost akcija Daimlera je sa 90 pala na svega 60 evra. To dakle znači da su ulagači (investitori, akcionari) koji su uložili recimo 100.000 evra u kapital Mercedesa, bukvalno preko noći ostali bez trećine uloženog novca, odnosno u konkretnom slučaju, bez 33.333 evra.

Centralna tačka kontroverze u ovoj priči se tiče takozvanog „temperaturnog prozora“, u okviru kog je dozvoljeno isključiti sistem za prečišćavanje izduvnih gasova kako bi se zaštitio sam motor. S obzirom na činjenicu da je ovo delimično „siva zona“, odnosno nedovoljno detaljno zakonski regulisana oblast, mnogi kupci su se žalili.

Savezno telo nadležno za pitanja transporta (KBA) je naložilo povlačenje više stotina hiljada vozila Daimlera tokom 2018. i 2019. godine, upravo zbog implementacije nedozvoljene „tehnologije“ prečišćavanja izduvnih gasova.

Daimler je izašao u javnost sa svojim viđenjem stvari: „Cenimo da su optužbe potpuno neosnovane i branićemo se pred optužbama svim pravnim sredstvima, moguće čak i kroz objedinjenu proceduru.“ Rukovodstvo Daimlera je tako pronašlo odličan ogledni primer (uzor), to jest Volkswagen koji se branio na sličan način. Model objedinjene procedure podrazumeva da se jednom doneti stavovi na temu glavnih pitanja u vezi ovog slučaja, dalje obavezno primenju od strane svake sledeće više sudske instance.

S druge strane, zastupnici tužilačke strane, zaposleni u Tilpu su prilično samouvereni. Sačinili su formalni zahtev za isplatu odštete a početak suđenja očekuju pre sezone godišnjih odmora. Advokatska kancelarija je podnela tužbu i u ime brojnih akcionara – fizičkih lica.

Pored aktuelne, planira se podnošenje još jedne tužbe, na koji način bi Daimler mogao da pretrpi štetu od 1,8 milijardi evra u 2020. godini, rekao je Andreas Tilp iz advokatske kancelarije za nemački poslovni magazin „Wirtschaftswoche“. “

AutoRepublika

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Štetu trpe samo akcionari? A ko .ebe proklete kupce … Oni su tu nebitni.
Svejedno, želim svaku sreću tužilačkoj strani.

DOn

Neosnovane optuzbe? Nevini su kao Cicolina.
Dok mi kupci ne mozemo dobiti ni centa, dapace, moramo platiti nemale sudske procese.