1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Suburban ponovo u konfiguraciji HeavyDuty
Chevrolet Suburban ponovo u konfiguraciji HeavyDuty
0

Chevrolet Suburban ponovo u konfiguraciji HeavyDuty

360
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko mislite da je Hummer H2 bio najveći terenac koji je ikada ušao u serijsku proizvodnju, onda se grdno varate. Primera radi, Ford Excursion, kome ćemo jednog dana posvetiti posebno izdanje zanimljivosti dana, je bio još glomazniji, a General Motors je imao još jednog „velikana“ u ovoj kategoriji. Reč je o izdanju HeavyDuty (HD) modela Chevrolet Suburban, koji je kao što znamo najstarije aktivno ime u automobilskom svetu.

HD je bio dostupan od 1992. do 2006. godine i iako je možda na prvi pogled delovao kao svaki drugi Suburban, razlike su ispod lima bila ogromne. Ne samo što je bio zasnovan na platformi većih kamioneta, umesto onih „civilizovanih“, već je obično nudio i moćnije motore, veće kočnice i još mnoštvo modifikacija za bolje obavljanje posla. To se posebno primetilo na drugoj generaciji kada je Chevrolet ponudio jedan od najvećih serijskih motora ikada viđenih u automobilskom svetu, čuveni „Vortec“ zapremine 8,1 litre, a među najvećim mušterijama je bila američka vlada.


Političari ponovo žele da vide Suburban HD u proizvodnji, pa su naručili deset novih primeraka na bazi novog modela. Ovaj put izdanje HD neće biti dostupno u civilnoj prodaji „običnim smrtnicima“, već će kupci biti samo određene vladine agencije.

Nije nam poznato koje konkretno, pošto takve informacije nisu dostupne široj javnosti, ali je General Motors povrdio da je ugovor težak 36,4 miliona dolara i da će se proizvodnja obaviti tokom naredne dve godine. Očekuje se da će najveća izmena biti po pitanju šasije, a ona će ponovo biti pozajmljena s većih kamioneta iz segmenta HeavyDuty, kao što su modeli Silverado/Sierra HD.

Eksperti nagašaju da se izgled neće značajnije izmeniti, kao ni enterijer, da takva vozila ne bi privlačila pažnju svojoj pojavom, mada teško da neko neće primetiti crni Suburban sa vladinim agentima u okoliki Vašingtona. Pošto Chevrolet više ne proizvodi zasebne motore s HeavyDuty pretenzijama, očekuje se da će se ispod haube naći 6,2-litarski benzinac sa 420 konjskih snaga i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor je inače već u ponudi Suburbana, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


Prvi primerci će biti isporučeni početkom 2023. godine, a nakon toga vlada će ih analizirati i doneti odluku da li će naručiti još vozila. General Motors kaže da je u stanju da proizvede oko 200 jedinica godišnje tokom narednih deset godina, pa ćemo pretpostaviti da se spomenuta brojka od 36,4 miliona „zelembaća“ odnosi baš na to.

Ovo inače nije jedini projekat na kom najveći američki proizvođač radi za vladu domovine, pošto je pre nekoliko godina potpisan ugovor težak 214 miliona dolara, a kojim su regulisana pitanja vezana za proizvodnju laganog terenca za vojsku na bazi kamioneta Colorado.

AutoRepublika

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments