1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija: Prodaja dizel vozila u porastu
Rusija: Prodaja dizel vozila u porastu
3

Rusija: Prodaja dizel vozila u porastu

340
3
Podelite sa prijateljima:

Po mnogo čemu je Ruska Federacija svetski fenomen. U ovom izveštaju reč je o trendu koji je suprotstavljen onom čemu svedočimo na brojnim drugim ključnim svetskim tržištima. Naime, u poslednjih nekoliko godina se odigrava permanentan pad tražnje za dizel vozilima na svim važnim tržištima a on je prisutan kao posledica jake kampanje ekoloških aktivista.

Nasuprot tome, u Rusiji je u prvih jedanaest meseci 2019. godine prodato 123,7 hiljada novih automobila opremljenih dizel motorom, što je za 1% više u odnosu na identičan period iz prethodne godine. Najpopularniji model koji sagoreva naftu, u tom intervalu je među kupcima bio SUV Toyota Land Cruiser Prado (naslovna fotografija), čiji je dizel predstavnik bio prodat u tiražu od 8,4 hiljada jedinica (-5%).

Prvoplasiranu trojku na ovoj mini rang listi zaokružuju krosoveri Renault Duster koji je isporučen na 6,6 hiljada adresa uz rast prodaje koji u dlaku korespondira s rastom tražnje za dizel vozilima na ruskom tržištu (+ 1%), a potom i korejski Hyundai Santa Fe, za koji je uplatilo 6,2 hiljade vozača u Rusiji. Kod ovog modela, tražnja za dizel verzijom je porasla za čak 54%.

U generalnom plasmanu deset najtraženijih dizel vozila u Ruskoj Federaciji, tokom posmatranog perioda, istakli su se još sledeći modeli postrojeni u opadajućem ritmu: Mitsubishi Pajero Sport (6,1 hiljada isporuka; -15%), Škoda Kodiaq (5,5 hiljada prodatih primeraka; + 51%), Volkswagen Tiguan (5,5 hiljada jedinica; -13%), KIA Sorento Prime (5,4 hiljada četvorotočkaša; -15%), BMW Serije 5 (4,8 hiljada sedana; + 31%), Toyota Land Cruiser (4,5 hiljada terenaca; -17%) i BMW X5 (4 hiljada komada; -2%).

Prema podacima koje je obelodanila poznata agencija Autostat, a koja se bavi analizama s tržišta automobila najveće zemlje na svetu, dizel vozila su ostvarila rast prodaje, i to uprkos opštem padu tražnje za novim četvorotočkašima, koji se na ruskom tržištu meri cifrom od 3%. Kao rezultat takvih kretanja, rusko tržišno učešće vozila koja koriste dizel tehnologiju je poraslo sa 8,1% na 8,4%.

AutoRepublika

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ko su ti „ekološki aktivist“, koje su to udruge i od koga dobijaju silne pare za reklame i za svoje postojanje? Kome je tj kojem lobiju je u cilju prelazak na e auta? Ima li mira u zemljama koje prave/izvoze naftu? Zašto?
Ko najviše profitira a ko najviše gubi sa ovakvim raspletom događaja?

moron

Gledam sajt Toyote za Rusiju …
Tamo je ova prelepa Toyota Land Cruiser Prado trenutno dostupna i sa benzincem 2,7 sa PETOSTEPENIM manuelnim menjačem. Bitno da je klima 3-zonska …
Dakako, Euro 5 standard …
Dizel 2,8, kao i benzinac 4,0 su takodje Euro 5 standard.
Kao da malo ekološki kasne ?

lola

ekoloski san je za budale