1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Dakota ponovo u serijskoj proizvodnji
Dodge Dakota ponovo u serijskoj proizvodnji
0

Dodge Dakota ponovo u serijskoj proizvodnji

125
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo onu američku logiku koja zvuči „veće je uvek bolje“, a tako nešto se često moglo odraziti i na automobilski svet. Daleko od toga da i oni manji četvorotočkaši nisu imali svoje verne kupce, ali vozila su se uvek prodavala „na kilo“ i oni kompaktni modeli su uglavnom imali svrhu da pruže kakvo-takvo prevozno sredstvo dok mušterija ne bude u stanju da kupi nešto bolje (čitaj: veće).

Slična priča ide i na račun pikap kamioneta gde su uvek dominirali oni u klasi velikog formata („full-size“). General Motors, Ford i Dodge su nekada imali i manje pikape, ali su ih uglavnom eliminisali kada je postalo jasno da su oni veći značajno profitabilniji.


Ali vremena se menjaju i tokom poslednjih desetak godina je došlo do većih izmena. Manji pikap Toyota Tacoma je počeo da privlači sve više kupaca, a firme iz Detroita su odgovorile tako što su povratile legendarne modele kao što su Ford Ranger, Chevrolet Colorado i GMC Canyon. Izuzetak je bio jedino današnji Stellantis. Iako u svojoj ponudi ima veoma popularni model Ram Pickup (Ram je u međuvremenu odvojen od Dodgea i danas posluje kao zaseban brend), Stellantis, kao i prethodni Fiat-Chrysler, nije bio voljan da investira novac u još jedan manji kamionet. Ali kako tvrde mnogobrojni mediji, čekanju je kraj i uskoro ćemo opet videti model Dakota.

Ime Dodge Dakota sigurno budi sećanja na legendarni kamionet koji se proizvodio kroz tri generacije od 1987. do 2011. godine. Prvu generaciju je čak tjunirao čuveni Kerol Šelbi, a tokom svoje istorije Dakota će da bude jedini srednji („mid-size“) pikap sa opcijom od osam cilindara. Kao što smo spomenuli, Ram je danas odvojen od Dodgea, pa će se novitet sigurno zvati Ram Dakota.

Čelnici firme nisu bili preterano voljni da pričaju o njemu, ali predstavnici izložbeno-prodajnih salona svakako jesu. Kako prenose kolege sa sajta Automotive News, Ram je nedavno imao veliki skup, sastanak s vlasnicima salona u Las Vegasu i tamo im je predstavljena Dakota u kompaktnom izdanju. Osobe koje su pričale sa Automotive News kažu da mnogo liči na električnog većeg brata po imenu Ram 1500 Revolution, o kom smo pisali početkom godine.

„Najbrbljiviji“ od njih je bio čovek po imenu Rendi Daj, vlasnik salona Daytona Dodge-Chrysler-Jeep-Ram i Maserati-Alfa Romeo of Daytona u istoimenom gradu u saveznoj državi Amerike, Floridi. On je rekao novinarima lista Automotive News da je Stellantis pokazao preko 30 novih ili značajno obnovljenih salona pod značkama raznih brendova i da bi javnost svakako trebalo da bude uzbuđena za ono šta stiže.


Bilo kako bilo, ne sumnjamo da ćemo Dakotu videti veoma uskoro. Ostaje samo pitanje da li će biti s pogonom samo na struju, ili će pak imati i opciju sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva.

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments