1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rezultati studije pokazuju koliko je prosečan Španac potrošio na kupovinu novog automobila
Rezultati studije pokazuju koliko je prosečan Španac potrošio na kupovinu novog automobila

Rezultati studije pokazuju koliko je prosečan Španac potrošio na kupovinu novog automobila

456
0
Podelite sa prijateljima:

Odlazak u prodajni salon može biti jako stresan i naporan. Iako je tržište poraslo u mogućnostima i ponudi, mnogi kupci nisu sigurni kako i koliko je najbolje potrošiti novac na automobil. Pored činjenice da je sve više brendova, modela, karoserija i završnih nivoa, trebalo bi dodati i činjenicu da je sve više opcija na polju mehanike. Međutim, jedno je jasno: automobili su sve skuplji.

Ovde prenosimo rezultate jedne studije čija je tema istraživanja bila koliko je prosečni Španac potrošio na kupovinu novog automobila 2023. godine.

Od januara do decembra prethodne godine u većoj pirinejskoj zemlji registrovano je ukupno 961.353 jedinica, 14 odsto više nego prethodne godine, iako su još daleko od cifara pre korone. Prilikom izbora vrste goriva španski vozači su se jasno opredelili za benzince, dok su dizelaši pretrpeli značajan pad. Električni automobili su takođe proširili svoje prisustvo, ali su hibridi najpopularniji.

Kada je suma koju će potrošiti u pitanju, španski vozač rezerviše oko 29.600 evra, 5% više nego 2022. godine. Međutim, ista studija je utvrdila da je u 2023. prosečni izdatak za kupovinu novog automobila bio 25.125 evra, 5% više nego cele prethodne godine. Odnosno, Španci rezervišu više novca za kupovinu novog automobila, ali svaki put troše sve manje novca. Prosečna vrednost svih transakcija iznosila je 19.583 evra, 1% manje nego 2022. Analitičari smatraju da je pad uglavnom posledica pada polovnih automobila, sa prosečnim troškom od 8.330 evra, 16 odsto manje nego preprošle godine.

Ako pogledamo prošlogodišnje liste, Dacia Sandero je zauzela prvo mesto sa ukupno 27.951 registrovanom jedinicom. Sledila je Seatova Arona sa 21.639 prodatih automobila i Toyota Corolla sa 19.845 prodatih automobila tokom cele godine. Prema pomenutoj studiji, 90% ispitanih radije poseduju automobil umesto da se odluče za sve češće formule kao što su iznajmljivanje ili plaćanje po upotrebi (carsharing). Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je vrsta goriva za koju bi se vozači odlučili.

Nakon anketiranja više od 2.000 vozača automobila širom Španije, saznajemo da su hibridni automobili najprimamljivija vozila danas. 44% ispitanih uverava da će njihov sledeći automobil biti hibrid, u poređenju sa 23% onih koji će se opredeliti za čisto benzinsku varijantu. Električni automobili rastu u nameri kupovine na 16% ispitanih, dok dizel automobili nastavljaju da opadaju u anketama, 2% manje nego prethodne godine. Ponuda je sada raznovrsnija nego ikad, ali i skuplja.

Elektrifikacija je podigla cene i sumnje miliona vozača…

AutoRepublika

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments