1. Home
  2. Vesti
  3. Nedavno predstavljeni TOGG nije prvi turski automobil
Nedavno predstavljeni TOGG nije prvi turski automobil
2

Nedavno predstavljeni TOGG nije prvi turski automobil

1.98K
2
Podelite sa prijateljima:

U petak je bio veliki dan za automobilsku industriju prijateljske nam Turske. Predstavljeni su prvi prototip primerci lokalno proizvedenih elektromobila, za koje se u ogromnoj većini svetskih medija pogrešno navodi da predstavljaju prve nacionalne automobile bivše Otomanske imperije. Međutim, to nikako ne može biti tačno, s obzriom na iskustvo Turaka s markom Devrim, ali i sa brendom Anadol, o čemu ste mogli svašta da saznate prateći rubriku Zanimljivost dana.

Serijska proizvodnja je najavljena za 2022. godinu. U pokretanje ovog posla, kao i dalje nužne investicije u narednih 13 godina, do sada je uložen deo ukupnog iznosa koji će na kraju perioda prevazići 3 milijarde evra. Lokalno proizvedeni elektromobili će poneti TOGG oznake.

Premijera kojoj je prisustvovao i imperator Turske Redžep Tajip Erdogan je održana u mestu Gebze u blizini Istanbula. „Svedočimo istorijskom danu za našu zemlju,“ rekao je on tokom zvaničnog dela prezentacije.

Naziv marke je nastao kao akronim sledećih reći na engleskom jeziku: Turkey’s Automobile Initiative Group (TOGG). Grupa je osnovana sredinom prošle godine i čine je pet industrijskih kompanija: Anadolu Group, BMC, Koč grupa, i pružalac usluga mobilne telefonije Turkcell, kao i Zorlu Holding, kao i matična kompanija proizvođača TV aparata, društva Vestel.

Izvršni direktor TOGG-a je bivši šef Boscha Gursan Karakas i intervju sa njim, kao i planove u vezi lansiranja projekta Erdo-Auto, mogli ste takođe da čitate na našim stranicama još proletos. Drugo mesto u hijararhiji turske grupacije je zauzeo Serhio Roča, bivši izvršni direktor korejske divizije General Motorsa.

Kao i nova Volkswagenova fabrika, uostalom kao i Tofaš, i pogoni za proizvodnju novih elektromobila će biti smešteni u severozapadnoj provinciji Bursa, gde se očekuje da će na godišnjoj osnovi, s proizvodnih traka silaziti i do 175.000 vozila. U planu je da uhlebljenje u ovom kompleksu pronađe 4.000 ljudi.

Vlada Turske je namerna podržati projekat raznovrsnim poreskim podsticajima, dok će garantovati kupovinu oko 30.000 proizvoda fabrike, do 2035. godine.

Koliko je Turska moćna država jasno je svima. Mi smo posebno pisali o automobilskoj industriji ove države, kao i o šansama za saradnju s turskim kompanijama iz sveta snabdevačke industrije.

Što se samih vozila tiče, neophodno je reći da će kupci moći da biraju između dva litijum-jonska baterijska pakovanja, od kojih skromnije obećava oko 300 kilometara autonomije, dok bogatiji paket nudi 200 kilometara više. Bateriju će do nivoa od 80% ukupnog kapaciteta, biti moguće dopuniti za pola časa. Kupci vozila će računati i na osmogodišnju garanciju na baterijsko pakovanje.

Osnovni model poseduje jedan motor koji je postavljen na zadnju osovinu i koji razvija 200 konjskih snaga. Prestižnija verzija će zahvaljujući implementaciji motora i na prednjoj osovini, posedovati pogon na sve točkove, kao i dvostruku moć u odnosu na bazičnu varijantu.

„Sirotinjska“ varijacija „stotku“ dohvati za 7,6 sekundi dok je plemenitiji model, istu radnju u stanju da obavi za 4,8 sekundi. Podaci o obrtnom momentu još nisu dostupni.

Očekujemo dalji razvoj događaja i priliv novih podataka o novitetima iz Turske.

AutoRepublika

(1977)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Puno je tu još posla

moron

Svaka im čast.