1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Devrim – prvi turski automobil
Zanimljivost dana: Devrim – prvi turski automobil
1

Zanimljivost dana: Devrim – prvi turski automobil

1.39K
1
Podelite sa prijateljima:

Turska svakako nije poznata po automobilskoj industriji, sa izuzetkom nekoliko fabrika stranih kompanija, ali to ne znači da nisu postojali pokušaju da se ona formira. Nažalost, već u prvom pokušaju inženjeri su prošli ko bos po trnju i to samo zahvaljujući sitnoj grešci …

Početkom 1961. godine, turski predsednik Kemal Gursel, je najavio da država ne može da zavisi samo od poljoprivrede već mora da ima i jaku mašinsku industriju, a kao i svaka moderna država, cilj je bio da svaka kuća ima i automobil. U navedenom periodu većinu automobila u Turskoj su činili američki brendovi, pa je formiran Otomotiv Endustri Kongresi (Kongres automobilske industrije). On je uskoro formirao tim od 24 inženjera sa ciljem da u nešto više od dva meseca razviju prototip prvog automobila proizvedenog u Turskoj. Koliko je ovaj potez bio sulud, najbolje potvrđuje da većina inženjera nije imala nikakvo iskustvo u auto industriji, a neki čak ni vozačku vozvolu.

Tim nije imao zvaničnog dizajnera pa su linije dodavane i menjane kako je proces trajao. Posle 130 dana, inženjeri su uspeli da završe četiri prototipa. Tri su bila ofarbana u krem boju, a jedan u crnu. Inženjeri su napravili i deset motora zapremine dva litra sa 60 ks i jednak broj manuelnih menjača sa tri i četiri stepena prenosa.

Devrim (“Revolucija“) je trebalo da debituje na proslavi Dana Republike oktobra 29., 1961. godine. Iz tog razloga, u Ankaru su poslata dva primerka, a tokom prevoza vozom u njima gotovo i nije bilo goriva pošto su sigurnosni zakoni tako zahtevali. Dok su televizijske kamere čekale da se predsednik Gursel provoza u njima, nijedan od inženjera se nije setio da sipa gorivo. Predsednik je prvo ušao u crni Devrim i nakon manje od 100 metara vožnje automobil je ostao bez goriva. On je zatim prešao u drugi model i završio vožnju bez problema.

Iako se reč o sitnoj grešci, Devrim je već sledeći dan “razapet na krst“ u medijima i dugo godina služio kao podsmeh svih onih koji su smatrali da je nemoguće osnovati automobilsku industriju u Turskoj. Tri prototipa su uništena, a samo jedan je preživeo i danas se nalazi u otvorenom muzeju.

Dok Devrim nije uspeo u svom pokušaju, samo pet godina kasnije, Anadol je postao prvi turski automobil koji se ušao u serijsku proizvodnju. On se proizvodio u saradnji sa Fordom, a u prodaji je opstao sve do 1991. godine.  

Zoran Tomasović

(1385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Postoji i film, na youtube je, vredan gledanja.