1. Home
  2. Vesti
  3. Xpeng 7 – kineska električna limuzina
Xpeng 7 – kineska električna limuzina
1

Xpeng 7 – kineska električna limuzina

291
1
Podelite sa prijateljima:

Kinezi su u prednji redovima elektrifikacije na globalnom nivou sa velikim brojem mladih proizvođača koji nude svoje alternativne modele. Jedan od takvih brendova je i Xpeng koji je predstavio svoj model „7“. 

Xpeng 7 predstavljen je nedavno na Salonu automobila u Guangžouu, ali je sada kompanija najavila i novu, najjeftiniju varijantu. U početku su najavljene dve verzije. Ona namenjena boljim performansama raspolagala je sa dva elektromotora koji su isporučivali vozaču 430 ks i 660 Nm. Baterija kapaciteta 81 kWh omogućavala je domet veći od 550 km, dok se sprint do „stotke“ završavao za 4,3 sekunde.

U ponudi je i longrange modifikacija koja nudi nešto lošije performanse, ali veću autonomiju kretanja od 650 kilometara. Uvodna varijanta raspolaže sa istom baterijom od 81 kWh, ali može preći do 550 km po jednom punjenju. Razvija skromnijih 266 ks i 390 Nm, što rezultira i nižom cenom. Osnovni model košta 34.000 dolara, dok je za skuplja izdanja potrebno izdvojiti 39.000 odnosno 53.000 dolara.

Xpeng navodi da je uz osnovni model moguće opcionalno naručiti i napredni autopilot koji omogućava autonomnu vožnju trećeg nivoa.

Ipak, ne cvetaju ruže kineskoj kompaniji. Trenutno u portfoliju imaju samo jedan automobil, krosover G3, a u prethodne dve godine prodato je nešto više od 15.000 primeraka. Najavljeni električni sedan Xpeng 7 trebalo bi da se nađe u prodaju u drugom kvartalu naredne godine.

AutoRepublika 

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Mogli ste da dodate par informacija vezanih za kompaniju tipa da su neki od osnivača bivši direktor Alibabe, osnivač Xiaomi-ja, da finansijski iza kompanije stoje Alibaba (najveći kineski konglomerat), Foxconn (proizvođač Apple-a hardvera) i investicioni fond koji je podizao Tencent (drugi po veličini kineski konglomerat), Xiaomi, Baidu i slične danas velike kompanije.
Uglavnom veliki potencijal se krije iza Xpeng-a, i u finansijama i tehnologijama.

Tesla motors je inače optužio svog bivšeg radnika da je ukrao deo programskog koda autopilota i praktično odao tajne jer je potom zaposlen u Xpengu.