1. Home
  2. Sajmovi
  3. Salon u Frankfurtu opstaje ali u potpuno novoj formi od 2021.
Salon u Frankfurtu opstaje ali u potpuno novoj formi od 2021.

Salon u Frankfurtu opstaje ali u potpuno novoj formi od 2021.

148
0
Podelite sa prijateljima:

Organizator najznačajnije automobilske manifestacije koja se održava u Nemačkoj je iskoristio priliku da obavesti javnost da će u budućnosti priređivati sajam mobilnosti umesto sajma automobila. Gradske vlasti Frankfurta i ostali učesnici će takođe biti uključeni u sam program i tok događaja.

Asocijacija VDA, koja je zadužena za organizaciju Salona automobila u Frankfurtu (IAA), je izdala saopštenje u kom se navodi da će se stvari temeljno izmeniti počev od 2021. godine:

„IAA se više neće moći posmatrati kao sajam nekakvih opipljivih, mehaničkih proizvoda, već pre kao događaj koji promoviše mobilne platforme. Takođe, parcijalno napuštamo izložbene hale i zalazimo u gradove,“rekao je Bernar Matez, predsednik VDA.

Novi format događaja počiva na „tri stuba“, navodi VDA: proizvođači automobila, proizvođači opreme i pružaoci usluga. Ne samo to, ubuduće će i protestanti koji su obeležili prethodno izdanje salona, uzeti aktivno učešće na manifestaciji. VDA tako ističe da „automobilska industrija vapi za dijalogom s građanima i grupama koje se kritički odnose prema četvorotočkašima.“ Iz tog razloga, krovna asocijacija je namerna da upriliči panele i slične događaje na kojima bi se poveo dijalog

Salon automobila u Frankfurtu će se nekim svojim delom izmestiti van sajamskih ograda i zidina. Organizatori žele da urede „atratkivan prostor“ s koga će automobili moći biti izvezeni s lakoćom, kako bi bili predmet testiranja. Osnovna ideja je da se ljudima pruži šansa da provedu više vremena za volanom u javnom saobraćaju ili na zatvorenim stazama. Na taj način će kupcima, odnosno javnosti biti omogućeno da testiraju najnovija dostignuća iz oblasti autonomne vožnje.

Tu dolazimo do neophodnosti uključivanja gradskih, kao i nižih nivoa vlasti Frankfurta, misleći i na pojedinačne opštine. VDA ovde naglašava da je otvorena za nove predloge koji bi stigli iz jedinica lokalne samouprave, akcentirajući da bi 2021. godina mogla u tom kontesktu biti iskorišćena i za postavljanje prvih vodoničnih stanica za točenje goriva ili pak staza za autonomna vozila. Iz asocijacije računaju da bi ovakav sistem organizacije mogao dovesti i do proširenja mreže brzih punjača za baterijske automobile.

Kao i ostali ključni saloni automobila, i ovaj organizovan u Frankfurtu gubi na zamahu. To se jasno vidi i po broju posetilaca koji je kroz godine padao sledećim tempom: 900.000 (2015.), 810.000 (2017.), 560.000 (2019.). Drugim rečima, za samo četiri godine, IAA je privukao za 37,7% manje publike.

Još je porazniji podatak koji otkriva da je lista marki koje izostaju sa salona jednako duga onoj koja ilustruje učesnike smotre. Odsustvo su već najavili iz sledećih kompanija:: Mazda, sve marke iz Renault-Nissan alijanse, Toyota, GM, FCA, PSA (izuzev Opela), Ferrari, Rolls Royce, Bentley, Aston Martin, Kia, Volvo, Tesla i Suzuki.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments