1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Daimler Trucks menja spoljne retrovizore sistemom kamera
Daimler Trucks menja spoljne retrovizore sistemom kamera

Daimler Trucks menja spoljne retrovizore sistemom kamera

1.22K
4
Podelite sa prijateljima:

Marka koja posluje u sastavu kompanije Daimler Trucks, Mercedes je odlučio da pristupi zameni velikih spoljnih retrovizora, malim kamerama montiranim na krovni okvir vozila. Počev od juna 2019. godine, redizajnirani Actros je posedovao takozvani MirrorCam kao deo standardne opreme. Proizvođač navodi da novi sistem pruža mnogo više vozaču nego što su zakonski zahtevi i da prevazilazi i ono što su ranije nudila velika i širokougaona ogledala.

Patrik Hirt, zadužen za razvoj putničkih kabina u kompaniji Mercedes-Benz Trucks, izjavio je sledeće ovim povodom: „Nakon kraćeg perioda privikavanja, vozači postaju svesni prednosti koje sistem MirrorCam nudi u različitim vozačkim situacijama. Koristan je prilikom preticanja, manevrisanja, vožnje u uslovima slabe vidljivosti, vožnji kroz krivine i tesnace… Sistem čini život vozača manje stresnim.“

Sistem MirrorCam sadrži dve kamere montirane na okvir krova sa leve i desne strane, a tu su i dva vertikalno postavljena monitora na A stubovima s unutrašnje strane kabine. Kontrolni elementi se nalaze u vratima i u sekundarnom monitoru. Kontrolni tasteri su pozicionirani i na strani saputnika, ali i pored kreveta.

Snimci koje pribeleži kamera se šalju na dva monitora dijagonale 15,2 inča uz rezoluciju 720 x 1.920 piksela. Kao i kod konvencionalnih retrovizora i ovde je slika podeljena u glavni prikaz i ono što pruža širokougaoni pogled.

Primetna je prednost novog sistema i kroz povećanje vidljivosti uslovljeno izostankom velikih spoljnih konvencionalnih retrovizora što posebno znači vozačima prilikom prilaska raskrsnicama, u kružnim tokovima, u situacijama kada je manevrisanje nužda…

MirrorCam poseduje opcije različitih vrsta prikaza snimljenih beleški, eliminiše nekada prisutan problem mrtvih uglova, ukazuje vozaču na momenat bezbednog vraćanja u svoju saobraćajnu traku nakon izvršenog preticanja, obaveštava vozača o udaljenosti prepreke prilikom vožnje unazad… Posebna korist za vozača je primetna u vreme kada je napolju sumrak ili su uslovi noćne vožnje, jer na snimak koji beleži kamera, to ne ostavlja trag. Veoma je interesantno i to što vozač može da prati aktivnosti eventualnih kradljivaca (nafte na primer), bez da pomera zavese s prozora, u situacijama kada je kamion parkiran, pa da sledstveno aktivira i alarm, po potrebi.

Krovni okviri su izabrani za mesto za montažu sistema kamera jer je utvrđeno da je stepen i brzina zaprljanja istih, značajno niži u odnosu na rešenje prema kojem bi one bile pričvršćene na kabinu u visini nekada postavljanih konvencionalnih ogledala.

Za kraj još da dodamo da ovaj sistem usvajaju i konstruktori putničkih automobila. Najnoviji modeli Toyote RAV4 i Range Rover Evoquea nude ove opciju.

AutoRepublika

(1217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zar ovako nemaš deblji A stub i veći mrtav ugao?

Bungi

Nemaš mrtvi ugao jer se napred nalazi još jedna kamera koja ga pokriva i projektuje na jedan dio ekrana.

BojanNeki

Pa ako sabereš koliki „mrtvi ugao“ su pravili zajedno retrovizori i stub a sada pravi samo stub…

Don

Pih, to sam ja kao dijete predlagao,pisao nekad i autoklubu o tome, imao raspravu sa uredništvom , još predlagao žmigavca u retrovizore….na kraju 15 godina poslije u mercedesi poberu patent za to …