1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona
Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona
6

Volkswagen predstavlja novi i pristupačniji liftbek od Arteona

13.55K
6
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka Volkswagen će za svega par dana predstaviti drugu generaciju modela Lamando. Tom prilikom će se videti da je liftbek dobio novi stil, ali je pogonski sklop ostao isti onaj iz premijernog pokolenja.

Stil nove generacije modela Volkswagen Lamando je procurio još prošle godine kada su tokom leta fotografije novajlije objavljene na sajtu kineskog sertifikacionog tela, dok se sama premijera očekivala pre dočeka Nove godine. Međutim, to se nije dogodilo, a da uskoro hoće, svedoče i prvi zvanični tizeri kojim se najavaljuje održavanje svečanog događaja za 17. januar.

 

Podsetićemo vas da je odlazeći Lamando svrstan u kategoriju sedana srednje veličine, i da su ponudi Volkswagena namenjenoj kupcima u Kini nalazi od 2014. godine. Za proizvodnju ove limuzine je zadužen zajednički poduhvat koji su oformili SAIC i Volkswagen. Ako kažemo da je Lamando od kog se opraštamo limuzina, onda je zanimljivo reći i da će novajlija postati liftbek, i to sa prozorskim staklima lišenim okvira, što korespondira sa stilom Arteona, koji se, uzgred budi rečeno, nudi i u Kini. Tamo njega sklapa drugi zajednički poduhvat (FAW Volkswagen) i kao takav nosi od ranije poznati indeks CC.

Lamando druge iteracije počiva na arhitekturi MQB Evo. Dimenzije noviteta su već poznate zahvaljujući objavi na sajtu pomenutog tela nadležnog za sertifikaciju vozila u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Dužina liftbeka će biti 4.784 milimetara, širina je na nivou od 1.831 mm, dok je visina 1.469 mm. Između osovina Lamandoa će se naći 2.731 milimetara. Na taj način se nemački liftbek postavlja iznad odlazećeg prethodnika koji je bio dug 4.615 mm i nudio međuosovinskih razmak od 2.656 mm. Istovremeno, to otkriva i da je aktuelni VW CC (Arteon u Evropi) i dalje osetno duži (dužina: 4.865 mm, međuosovinski razmak 2.841 mm).

Prednjica novog modela je stilizovana da deluje elegantno i tečno, baš kao kod novorazvijenih predstavnika porodice ID, ali to ne znači da će isti posedovati u paleti i neku zelenu varijantu. Barem neće zasigurno u početnoj fazi tržišnog života. Maska hladnjaka će imati dve različite alternative s „običnim“ ili sjajnim rešetkama.

Zadnje signalne grupe su izvedene u obliku široke matrice dok je izgled putničke kabine ranije zabeležen na hard diskovima aparata paparaco novinara. Glavna stavka u kabini se tiče zakrivljenog ekrana koji je pregledan i monitora osetljivog na dodir koji je ukombinovan s prvim displejom. Pod centralno pozicioniranim ekranom se nalazi tanana traka s komandama osetljivim na dodir, a izgleda da će služiti za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju.

Samo je jedan motor koji je registrovan u dokumentaciji priloženoj kineskom Ministarstvu privrede. U pitanju je davno poznata turbobenzinska četvorocilindarska jedinica 1.4 TSI sa 150 konjskih snaga. Stari sedan Lamando u paleti poseduje i svežiju verziju ovog pogonskog sklopa s isporukom 131 konjske snage. Verzija s četvoro vrata je dostupna jedino s automatskom sedmostepenom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DSG), pa će i novi liftbek dobiti identičan pogonski sklop koji uključuje i pomenutu menjačku kutiju. Kako sedan ne nudi izvođenje s integralnim pogonom, tako ni očekivani liftbek neće ponuditi isto.

Limuzina koja je na kraju karijere i koja „se odaziva na ime“ VW Lamando a raspolaže sa 131 konjskom snagom moćnim motorom, danas staje oko 20.600 evra, dok je 19 „grla“ snažniji sedan na poziciji od 24.300 evra. Ne treba sumnjati ni sekundu da će novi liftbek biti skuplji od prethodnika, ali i dalje pristupačniji od onog što se Evropljanima s namerom da postanu vlasnici Arteona traži. Da podsetimo da kineski pandan Arteona, model VW CC košta od 34.300 evra.

AutoRepublika

(13549)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Dizajn je… 🤔

TheStig

Poor man’s Audi 😂

S mile

Skini znak VWa, dal bi iko pogodio koji je brend…

A i ruznjikav brate

mkm

Prednji i zadnji stopovi, dva razlicita sveta

Bungi

Konačno su u VW-u skontali da nema više budala kojima će uvaliti našminkani Pasat-Aerton po tako paprenoj cijeni.

Kittitelj

Zadnji deo lici na 508.