1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedna znamenitost Detroita odlazi u istoriju
Još jedna znamenitost Detroita odlazi u istoriju
0

Još jedna znamenitost Detroita odlazi u istoriju

1.30K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Detroit uvek bio centar američke automobilske industrije i da je prošao kroz veliku krizu tokom drugog dela poslednjeg veka. Neko će reći da su za tako nešto najzaslužniji inostrani proizvođači, ali su problemi zapravo započeli daleko ranije.

Još tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i druge američke savezne države su počele da nude bogate olakšice povodom izgradnje fabrika, plaćanja radnika i nižeg poreza, i to je išlo do te mere da su General Motors, Ford i Chrysler zaboravili na svoj dom, i odlučili da pronađu sreću tamo gde je ponuđena najbolja finansijska solucija.

Kao rezultat toga su ostale mnoge nekadašnje fabrike koje su izgrađene u periodu pre Drugog svetskog rata, a narednih decenija su uglavnom iznajmljivana kao skladišta. Među najpoznatijima je ona od kompanije Packard o kojoj smo često često pisali na našem sajtu. A onda je Detroit prošao kroz bankot tokom recesije iz 2008. godine i odjednom, sve stare fabrike su ostale napuštene.

Jedna od njih, koja je izgrađena pre čak 96 godina, će biti srušena u narednom periodu, čime će se sigurno zatvoriti još jedno poglavlje najvećeg grada američke savezne države Mičigen.


Kako prenose lokalni mediji, fabrika je originalno izgrađena još 1925. godine od strane firme Hudson Motor Company, koji je sve do pedesetih godina prošlog veka važio za veoma cenjenog proizvođača premijum automobila.

U njoj su se proizvodili delovi koji bi zatim bili transportovani u ostale fabrike na konačno sklapanje. Najveću slavu ova lokacija je stekla nakon 1956. godine, kada je preuzeo veliki General Motors i koristio za proizvodnju školjki za razne Cadillacove modele.

Prema zvaničnoj istoriji, najveći američki proizvođač se povukao sredinom osamdesetih godina i iznajmljivao lokaciju svakome ko je želeo da je koristi kao skladišni prostor. Poslednja mušterija je napustila fabriku 2015. godine i od tada nekretnina stoji napuštena.

Političari grada Detroita su nedavno doneli odluku da fabrika bude srušena narednih meseci, a da zatim na istoj lokaciji bude izgrađena nova zgrada kao poslovni centar.

Dok je prethodnih godina u Americi jako popularan sistem gde se sačuva „kostur“ starih zgrada, a zatim se on nafiluje i modernizuje, u ovom slučaju je fabrika u toliko lošem stanju da se finansijski ne isplati uraditi tako nešto . Političari su unajmili lokalne firme da sruše fabriku i izgrade onu novu, a Detroit će da pokrije veliki deo njihovih troškova.

Bilo kako bilo, građani Detroita će moći da uživaju u novoj firmi u roku od nekoliko godina, ali svakako ostaje žal što još jedna legendarna lokacija odlazi u istoriju.

Takva vest i ne mora da bude preterano negativna, pošto je „život u prošlosti“ možda i bio ključni razlog zašto je Detroit u krizi kroz koju prolazi već decenijama.

AutoRepublika

(1299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments