1. Home
  2. Vesti
  3. BMW serije 3 Touring – adut bavarske marke na evropskom tržištu
BMW serije 3 Touring – adut bavarske marke na evropskom tržištu
2

BMW serije 3 Touring – adut bavarske marke na evropskom tržištu

259
2
Podelite sa prijateljima:

BMW ozbiljno računa na šestu generaciju serije 3 u karavanskom izdanju, posebno na dva od pet najvećih evropskih tržišta.

Na Touring verziju se odnosi četvrtina globalne prodaje „trojke“, gde naravno dominira sedan. Međutim, praktična verzija je izuzetno popularna u Nemačkoj, gde zauzima 66 odsto ukupnog prodajnog obima serije 3, kao i u Italiji sa čak 75 odsto. Zato ne treba da čudi što se na Evropu odnosi više od 70 odsto globalne potražnje za karavanom, podaci su JATO Dynamicsa. Dalje, na opštem planu, na najvećem evropskom tržištu, Nemačkoj, 20 odsto prodaje pripada karavanima, a serija 3 Touring se takođe dobro kotira u Velikoj Britaniji, a na globalnom  planu je u ponudi u Japanu, Južnoj Koreji i Australiji.

Kao i u slučaju sedana, nova serija 3 u karavanskom izdanju je duža, šira i viša. Dužina je povećana za 79 milimetara, na 4.709 milimetara. Na širini je dobijeno 16 milimetara (1.827 milimetara), dok je automobil u visinu „porastao“ za 8 milimetara (1.470 milimetara). U isto vreme, međuosovinsko rastojanje je duže 41 milimetar (2.851 milimetar).

BMW kaže da karavan izgleda više sportski zbog trećeg prozora iskošenog nagore, koji automobilu daruje „dinamičku klinastu formu koja otelotvoruje njegovo nastojanje da se kreće prema napred“.

Unapređenja na karoseriji su takođe rezultirala boljom aerodinamikom, te je koeficijent otpora vazduha smanjen na 0,27 (prošla generacija 0,29).

Zapremina prtljažnika, kada je svih pet putnika na svojim mestima, povećana je za pet litara, na ukupno 500 litara, dok je maksimalna zapremina porasla za 10 litara, na 1.510 litara. Da bi pobošljao upravljivost karavana, BMW je pojačao krutost karoserije za 25 odsto, instaliravši nove opruge i sistem amortizacije, o čemu smo već opširnije pisali.

Motorizacija uključuje po tri dizel i tri benzinska motora. Mercedes-Benz i Volvo su dodali svojim modelima iz D segmenta „plug-in“ hibridne verzije, dok će se ovom rastućem sektoru približiti s 330e sledećeg leta, koji 63 kilometra može da pređe na čisto električni pogon.

Još jedno tehnološko unapređenje u karavanu čini mogućnost ažuriranja softvera elektronskih kontrolnih jedinica „krot etar“.

Datum lansiranja: septembar 2019., za neke verzije novembar

Osnovna cena: 42.000 evra u Nemačkoj

Mesto proizvodnje: Minhen

Glavni rivali: Audi A4 Avant, Mercedes C klase karavan

SUS: Serija 3 Touring će moći da se naruči uz širok izbor pogonskih agregata. Benzinska porodica se sastoji  od dva 2,0-litarska četvorocilindraša, sa 184 ili 258 ks i šestocilindarske verzije sa 374 ks. Boje dizela brane dva 2,0-litarska turbomotora sa 150 i 190 konja, uz 3,0-litarski šestocilindraš sa 265 ks.

Hibrid: „Plug-in“ verzija će debitovati u julu 2020. Kao što smo spomenuli, nosiće oznaku 330e, a isporučivaće 292 ks iz četvorocilindarskog benzinca i elektromotora. Autonomija čisto na električni pogon će iznositi 63 kilometra, što će u velikoj meri doprineti nižoj emisiji CO2.

Napredne bezbednosne mere: Upozorenje na opasnost od čeonog sudara i neželjenog izlaska iz vozne trake su standardni u novoj seriji 3 Touring, dok su upozorenje na opasnost od zadnjeg sudara i aktivni tempomat opcioni. Još jedna interesantna stvar je sistem koji skladišti snimke svih kamera. On može biti aktiviran manuelnim putem u cilju snimanja videa, a automatski se pokreće u slučaju sudara, memorišući maksimalno 20 sekundi pre i posle kontakta.

Laserska svetla: Ovi opcioni farovi obezbeđuju osvetljenje do 530 metara, što je gotovo dvostruko više od standardnih LED jedinica.

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„… praktična verzija je izuzetno popularna u Nemačkoj, gde zauzima 66 odsto ukupnog prodajnog obima serije 3, kao i u Italiji sa čak 75 odsto. Zato ne treba da čudi što se na Evropu odnosi više od 70 odsto globalne potražnje za karavanom, podaci su JATO Dynamicsa“

Neka dodju u Srbiju… Mislim da je „modernije“ imati čir na dupetu 🙂
A i da bi sami dileri više voleli da im u firmu dodje vanredna terenska poreska kontrola, nego da im se u salonu „zapati“ neki prokleti karavan …

DOn

koji je ovo po redu clanak o bmw? kad neko iz Minhena i goluba ispusti, tu je AR da prenese, al updejt clanka o vatri i zadnje mjesto o nepouzdanosti…a to ne more, ne more kad je aktualno, moze samo kad spadne fokus javnosti, da se provuce neka vijest pa da se poslije qrci kako se objavljuje.