1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Sjajan Toyotin patent
Sjajan Toyotin patent
0

Sjajan Toyotin patent

644
0
Podelite sa prijateljima:

U poslednje vreme, Toyota ne prestaje da nas „zasipa“ novim patentima. Doduše, japanska kompanija nije jedina koja izbacuje nove ideje. Ruku na srce, ima ih raznih, od briljantnih do besmislenih. Nova Toyotina ideja je toliko dobra da se nameće pitanje kako se toga neko nije setio ranije. Reč je o pametnom odleđivaču vetrobrana.

Kao što znamo, automatski klima uređaj je prisutan u automobilskoj industriji decenijama, ali on samo meri temperaturu. Dalje, kućni uređaji za uklanjanje vlage su takođe prisutni decenijama. Šta je Toyota uradila? Uklopila je obe tehnologije za upotrebu u automobilima. Ipak, ima tu i nešto više.

U centru Toyotinog dizajna je skup senzora koji mere temperaturu spoljnog vazduha, temperaturu unutar kabine i nivo vlage. Oni su povezani na elektronsku kontrolnu jedinicu koja vrši monitoring svih podataka, što zauzvrat omogućava podešavanje kontrole klima uređaja vozila na najbolju postavku u cilju uklanjanja kondenzacije na vetrobranu.

Zvuči vrlo jednostavno, ali s obzirom na to da se kondenzacija može pojaviti u različitim temperaturnim i nivoima vlažnosti, Toyotina kontrolna jedinica je podešena da prepozna varijacije i pagove koji mogu dovesti do kondenzacije na proizorima, te reaguje u skladu s tim. U suštini, sistem je dizajniran da predvidi „vremenske uslove“ unutar automobila i aktivira upravo onoliku količinu toplote, kroz odleđivač pre nego što se prozori zamagle.

Toyotin sistem takođe koristi GPS informacije radi određivanja lokacije vozila. Različite geografske pozicije donose potpuno različite klimatske uslove. Na osnovu lokacije, kontrolna jedinica dobija dodatne podatke da bi postavila pragove kada bi kondenzacija mogla da se pojavi.

Naravno, s obzirom na to da je reč o patentu, pitanje je kada i da li ćemo ova sistem videti u budućim vozilima. Aktiviranje odmrzivača vetrobrana da bi se razbistrilo staklo nije neki težak zadatak, ali svi smo iskusili dosadno zamagljivanje stakala tokom obilnih padavina. Ukoliko tržišna cena ove tehnologije bude razumna, uopšte nema diskusije da li treba ili ne treba da se instalira u vozila.

 

(644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments