1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Kolika je realna upotrebna razlika između skupljih i jeftinijih zimskih guma? (VIDEO)
Kolika je realna upotrebna razlika između skupljih i jeftinijih zimskih guma? (VIDEO)
31

Kolika je realna upotrebna razlika između skupljih i jeftinijih zimskih guma? (VIDEO)

13.00K
31
Podelite sa prijateljima:

Koliko para, toliko muzike?

Mada još uvek nismo osetili „čari“ zime, vreme je da se podsetimo do koje mere su važne zimske gume. Za njih nema alternative, tako da ih nikakvi „all season“ pneumatici i integralni pogoni ne mogu zameniti kada su uslovi vožnje „pravi zimski“. Zapravo, u takvim situacijama, „rasnim terencem“ će se teže upravljati u odnosu na „običan“ automobil s prednjim pogonom, opremljen adekvatnim zimskim gumama.

Međutim, i zimskih guma ima raznih, posebno ako u obzir uzmemo cenovno razvrstavanje. Naravno, neki tipovi su prilagođeni za vožnju po ledu, neki za sneg, a drugi stavljaju akcenat na regularno vlažno/suvo  vreme s povremenim padavinama.

U ovom testu su takmaci Nokian WR Snowproof i Tristar Snowpower 2. Naravno, jasno je koja guma je ovde premijum.

Dakle, oba proizvođača navode da je reč o „snežnim“ gumama, ali je odmah na početku jasno da Nokian zauzima agresivniji stav, u odnosu na uglađenije blokove na Tristarovom pneumatiku. Pored toga, ispituju se gume u dve različite dimenzije, manja 205/44 R16 i veća 245/55 R18 na Volvou S90. Za trakciju po snegu i ledu, manja guma je obično bolja, ali to je neka druga tema.

Svrha ovog testa je da se proceni da li vredi dodati nešto novca i kupiti Nokian u odnosu na „niskobudžetniju“ gumu. Čini se da je odgovor bez dileme „da“, ali nije sve tako jednostavno. Ove dve marke su uporedive u kočnim tragovima na ledu, bez obzira na automobil, ali su na većem Volvou Nokian pneumatici pokazali znatno bolje performanse prilikom zaustavljanja na snegu. Tristar gume se takođe nisu posebno pokazale kada je reč o upravljivosti, jer je prijanjanje kod Nokiana superiornije, što može da bude reflektovano i u stvarnom saobraćaju.

Ono što možda čudi je što su jeftinije gume bile razočaravajuće i u vlažnim uslovima, posebno prilikom kočenja Volvoa. Na suvom asfaltu, situacija je bila otprilike izjednačena, ali naravno, gume za sneg ne kupujete za vožnju po suvom. Takođe treba primetiti da su razlike između dva proizvođača bile manje prilikom testiranja na VW Golfu, koji je dosta lakši u odnosu na Volvo S90.

Zaključak? Naravno, nisu sve zimske gume iste, ali isto tako, pitanje je koliko je racionalno izdvajati velike sume novca za gume automobila iz A, B i C segmenta.

AutoRepublika

(12996)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Petar

205/44 R16 nema sanse da ima koja bolja od 44ke…?

Eki

Sto je automobil veći, teži i jaci, skuplje kume imaju sve više smisla

don

sta sad reci, prvo sponzor im je nokian, znaci nisu objektivni cim imaju sponzora nekog proizvodjaca guma…da je stvarno htio testirati, odvezao bi se na stazu i montirao desetine guma i opet pitanje je sta bi zakljucio….tako da…

D_C

http://www.tyrereviews.co.uk/ sakuplja uporedne testove guma svih iole vaznijih medija sa podrucja Evrope. Naravno, potreban je odredjeni nivo poznavanja engleskog jezika.

Balkanboj

Njihov sajt mi je pomogao pre 10 godina da se odlučim za prve Nokian zimsme gume (i još dva kompleta Nokian-a nakon toga). Nije stvar toliko u samom sajtu, oni ti ponude sve relevantne testove određenog tipa guma (zimske, letnje, all season) već u tome što imaš za određeni model i iskustva korisnika/vozača. Lepo se vidi na snimku da što je automobil teži, potrebne su i ozbiljnije gume da bi ostao na putu. https://youtu.be/atayHQYqA3g Zašto zimi voziti zimske (ili barem allseason). Isto tako je bitno imati sve 4 gume iste jer se lako može desiti da vas pretekne zadnji deo… Pročitaj više »

BojanNeki

Rekao bih da je lik gej jer zašto bi uglavnom muškoj populaciji po snegu pokazivao nabildovane mišiće.
Da se razumemo nemam ništa protiv gejeva ali ni za.
Ugasih video.

Balkanboj

Hahahaha…. Možda je bi.

moron

Tačno je da mnogi rade uporedne testove, ali, tu znaju da se dese i velike protivrečnosti. Npr. ako na autoexpress pročitate dva poslednja odvojena testa, za zimske i za all seasson, primetićete: – da su na testu 10 zimskih ( gde se pojavio i Continental WinterContact TS 860 ) bili i jedna letnja ( Continental PremiumContact 6 ) i jedna all season ( Continental AllSeasonContact ) i – da su na testu 10 all season ( gde je bio i Continental AllSeasonContact ), bili i jedna letnja ( Continental ContiPremiumContact 5 ) i jedna zimska ( Continental Winter Contact TS… Pročitaj više »

D_C

Upravo zato što se za jedan te isti pneumatik mogu naći potpuno različite ocene preporučujem gore navedeni sajt jer se može stvoriti određena slika na osnovu pregleda više testova. OK, nije problem sa Michelin ili Conti koji će uvek biti u vrhu ali ako hoćeš da uštediš neki iznos, malo je teže steti utisak iz samo jednog testa o određenom modelu recimo Fulde, Vredestein itd.

Renault Terminator

Kada imam para da mogu da ih priustim ja tu mnogo ne razmisljam,Michelin Alpin i cao.Za mene guma bez premca.
Sad sam stavio nove Alpin A4,jedva cekam snijeg da vidim jesu li dostojne predhodnog modela A3 kojeg sam takodje imao.

Ercegovac

Што се мене тиче Континентал.
Цијеновно су ту негдје са Мишленом а осијетно боље се понашају и на утабаном а и на неутабаном снијегу ( барем на прошлогодишљем) .

s mile

kontinental je slične cene kao i mišelin, boljih karakteristika, jedina prednost je što mišelin bitno duže traje…. + 30%

Dikh tu kava

Michelin Alpin su zasigurno odlične gume. Neverovatno tihe, odlična trakcija, fenomenalna trajnost, uz jednu veliku manu: vrlo mekane. Svaki pa i najmanji kontakt sa ivicnjakom rezultira cepanjem. Iz tog razloga ja uglavnom zimi pazarim Wintercontact i „nema zime“..

moron

Čudna je politika Michelina, Kao zimske, zavisno od dimenzije, može da se desi da čovek ima mogućnost da bira izmedju više modela različitih tehnologija i perfomansi ( A4, A5, A6 ), ali i da je u vašoj dimenziji dostupna npr samo A4. A to je ipak malo stariji dezen, koji se na uporednim testovima loše nosi sa savremenijim zimskim gumama drugih brendova. Tako da brend, samo po sebi, ne garantuje uvek mnogo.

Don

Pa sad si dokazao da testovi nisu pouzdani zbog metoda ispitivanja, pouzdanosti ljudskog faktora koji je sklon podmićivanju, prevari itd, i kako vjerovati onda testovima (sjetimo se ADAC,top Gear itd)? Ima li smisla čitati išta , osim ponekih komentara o kvaliteti i pouzdanosti nekog pogona ?

s mile

mislim da je ludo ulaziti u detalje, procente koja je koliko bolja, svi mi radimo i u okviru svog posla ponekad štelujemo podatke, tako i oni, + sponzori, plus OČIGLEDNO velika razlika u ovom testu u samoj šari uporednih guma….

kupiti dobre, u zavisnosti od mogućnosti, i prilagoditi vožnju uslovima puta….

Slavko

Ima li ko iskustva sa Hankook Winter i cept RS2 i/ili Kleber Krisalp HP3, Lassa Snoways 3/4?

Balkanboj

Nisam imao prilike da ih vozim, alo možeš pogledati na jedmom mestu testove u kojima je bila i ocene korisnika koji nisu plaćeni da testiraju išta.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Hankook/Winter-i-cept-RS2.htm

Čini se da je Hankook dosta napredovao u kvalitativnom smislu. Koristim letnje na oba automobila i mogu reći da su odlične, posebno kad se uzme u obzir koliko su plaćene.

Slavko

Gledao. Sem grafikona koji oslikavaju presek utisaka vozaca, citanja testova i samih utisaka neretko su veoma kontradiktorna. Dok neki pneumatik X jedan vozac kuje u zvezde, drugi veli da gori nije vozio i sl.

moron

Ja službeno vozim Kleber. Ali, nije zimska, već All season. Vozio sam tu gumu i po „veoma lepom snegu“ na kolovozu. Ide (subjektivno) kao da je zimska guma. A posle predjenih 56 kkm, gume imaju još uvek „dovoljno mesa“ ( prednje 5-6 mm, a zadnje 6-7 mm ), ali će verovatno na zamenu na oko 70 kkm..

Dsrko

Hankok u dim 225 65 17 nisam lodiju gumu vozio nikad na automobilu. Samo reklama

grumpy

Nijedan automobil nema gume u toj dimenziji. Ko zna kakav si ti krš vozio pa ti Hankook gume ne valjaju.

Vlada

Hankok Winter nije losa guma..Cenovno je jeftinija od Michelin,ali nista losija po putevima zatrpanim snegom..Gradske uslove necemo pominjati,ali na otvorenom regionalnom putu,su sasvim solidne..To znaci ako se prilagodis uslovima na putu,odlicne su,po snegu van asfalta isto tako,a najvaznije od svega je da se ne trose brzo..U voznji se oseti da je zimska guma/po asfaltu/..Juznokorejska guma se pokazala kao dobra i kvalitetna i zimska i letnja..Ne treba ih izbegavati,pogotovo sto su kvalitetnije od mnogih nizih brendova a i cena im je povoljna/oko 180 e sve 4/r15/

Vlada

Kleber je tradicionalno dobra guma,cesto sam ih vozio na razl,tipovima automobila,i nikada se nisu pokazale kao lose..

Mad Max

Naiđoh na ovu temu, pa reko da pomognem da se „odagnaju“ predrasude i uoče realne činjenice. Nije svaka guma jednako dobra za svaki auto. Tu su veze jako čudne i teško predvidive, dok se ne oseti u realnim uslovima. Ko je gledao film Taxi, zna da tamo ima jasna podela, francuske gume na francuski auto, nemačke na nemački…. Nije baš tako ali nije daleko ni od istine. Recimo, vozim Pireli (Fireston ista guma) na Fijatu i budem baš zadovoljan, a naredne sezone ih montiram na Škodu, i osetim debakl….. Onda, vozim Barum na Škodi baš OK, a na Renou iste… Pročitaj više »

Balkanboj

Pozz Max, čuvaj se snega, posebno japanskog pod nemačkim gumama.

Немања

Све само не Сава гуме

Bungi

Na starom autu sam imao trayal-ove zimske gume koje važe za najjeftinije koje se mogu kupiti kod nas. I tako 7 godina bez brige, ljeti letnje, zimi zimske.

Bergkamp

Već 20 god. na radnom mjestu vozim prvo Nivu pa u zadnjih 7 g. Dastera (često na terenima i uslovima koji su za 95% vozača nezamislivi) a privatno „obično“ auto i još mi nisu jasne ove izjave da je po snijegu 4×4 pogon teži za upravljanje od prednjeg pogona!?

Josip Munjić

Sve super,al nokian nije premium. Barem ne još. Cijenom je,al još kvalitetom,ne.

moron

Večita tema …