1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. EKSKLUZIVNO: Rimac preuzima Bugatti?!
EKSKLUZIVNO: Rimac preuzima Bugatti?!
13

EKSKLUZIVNO: Rimac preuzima Bugatti?!

3.12K
13
Podelite sa prijateljima:

Britanski CarMagazine tvrdi da je Volkswagen grupacija na ivici da proda Bugatti, a kao glavni kandidat za kupovinu navodi se hrvatski Rimac!

CarMagazine dalje ističe da je Volkswagen voljan da preko Porschea ustupi Bugatti Rimcu, s tim da će zahtevati da dobiju veći udeo u hrvatskoj kompaniji. Neimenovani izvori britanskog magazina tvrde da je rukovodstvo VW grupacije već odobrilo ovaj potez, te da se sada čeka na pozitivan odgovor nadzornog odbora nemačkog giganta.

Zašto Bugatti menja vlasnika? To je pitanje koje nema tako jednostavan odgovor. Navodno, Volkswagen grupa ne želi da više ulaže novac u ovakve brendove koji su bili miljenici nekadašnjeg direktora Ferdinanda Piha. Umesto ulaganja u ove marke novac će biti investiran u programe za elektrifikaciju, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje.

No, kako ubediti familiju Pih da dozvoli prodaju Bugattija? Britanski stručni časopis uveren je da je ključ u Porscheu, jer ako uvere porodicu Pih da je taj potez blagorodan i za sam Porsche, onda ne bi trebalo da bude problema.

 

Podsetimo, Porsche je investirao u kompaniju Rimac Automobili još pre dve godine, kada su kupili udeo od 10%. Samo godinu dana kasnije, kupili su još 5,5%. Ali, nije nemačka marka jedina koja je uložila novac u „čedo“ mladog Rimca, to su učinili i Koenigsegg, Hyundai, Magna… Mnogo njih je uočilo veliki potencijal ovog proizvođača električnih automobila.

Vrednost kompanije Rimac Automobili je teško odrediti. Mate Rimac ima kontrolni deo od 51%, a sledeći najveći deoničar je Porsche, zatim Camel grupa i onda jedan kineski investitor. CarMagazine navodi da je procena da Bugatti vredi oko 500 miliona evra.

Navodno, VW grupa je spremna da prepusti Bugatti Rimcu, s tim da žele udeo od 49% u kompaniji. Možda preveliki zalogaj, reklo bi se na početku. Rimac bi dobio i kompletnu infrastrukturu francuskog proizvođača. Prema informacijama sa kojima raspolaže CarMagazine, Mate Rimac je već bio u poseti u sedištu Bugattija, u julu ove godine.

Rimac

Britanski novinari navode da je ovo u suštini samo početak rasprodaje „hobi“ brendova unutar Volkswagen grupacije. Na meti su i Lamborghini, Ital Design, Bentley i Ducati. Da li će i šta od ovih kompanija biti ponuđeno na prodaju verovatno ćemo saznati u narednim mesecima.

Interesantno je da se ističe i da se razmatra prodaja Seata koji bi trebalo da se nanovo fuzioniše sa Cuprom. Odnosno, da se ispita ima li zainteresovanih za kupovinu ovog brenda.

Cela priča o prodaji odnosno ustupanju Bugattija mogla bi da dobije epilog već do kraja godine, ukoliko svi faktori u VW grupi odobre ovaj potez. Ipak, ostaje pitanje da li CarMagazine ima proverene izvore. Ako se uzme u obzir činjenica da je britanska stručna štampa naročito bliska Volkswagenu, izvesno je da ovaj časopis barata sa informacijama u koje drugi novinari još uvek nisu imali uvid.

Bilo kako bilo, biće izuzetno zanimljivo videti rasplet ove priče!

AutoRepublika 

(3120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Cenim da VW želi veći udeo u Rimac, a para nemaju, jer su upucali sve na e vozila, ovako ponude zvučno ime sa istorijom, a nisam siguran koliko je profitabilno, a svakako veoma zavisi od VW.

Ako Rimac prihvati, biće na gubitku, daje znanje i tehnologiju budućnosti, a uzima maloserijski luksuzni brend, sa velikim delom VW komponenti.

Rikošet

Ne bih se složio da će biti na gubitku. A zašto? Dobija brend sa izgrađenim imidžom i najskupljom tehnologijom, koju će u budućnosti elegantno da zamijeni sa svojom električnom tehnologijom ili nekom hibridnom kombinacijom za početak… Poenta priče je u tome da je uopšte došao u ovakvu poziciju, da sarađuje sa Porscheom i Volkswagenom (Kia, Hyundai, Kooenigsegg…) kojima očajno treba električna tehnologija inače su propali… Sa Bugattijem u portfelju Rimac postaje ozbiljan partner u autoindustriji, a takav status u aktuelnom trenutku tehnološke trke za najboljim električnim pogonom mi se ne čini kao korak unazad. Čak štaviše fuzija sa finansijski stabilnim… Pročitaj više »

s mile

slažem se, ali obično ti manji luksuzni brendovi nisu pozitivni, već ih finansira neko veći.

Možda je bugati pozitivan, a možda opstaje iz finansija VWa.

Naravno da Bugati + nov Rimac pogon bi bila veoma dobra kombinacija

možda si u pravu, videćemo

a to da su svi gladni znanja koje ima Rimac, svakako

Yankee

Problem u svemu tome je sto bi Rimac morao da da veliki udeo u svojoj kompaniji, a u zamenu dobija Bugatti koji se proizvodi samo radi imidza i uopste nije profitabilan. Zato verovatno Volkswagen i gleda da ga se resi.

s mile

baš to i ja mislim, e sad Mate se pokazao dobrim u dosadašnjem razvoju firme, videćemo na koju kartu će sad igrati

Rikošet

Odlično si to primjetio i ne može biti profitabilan sa „vrhunskim“ benzinskim pogonom od 16 cilindara, čiji razvoj, proizvodnja i korištenje koštaju kao „svetog Petra kajgana“ ali vrhunski električni pogon kojeg ima Rimac bi mogao drastično da promjeni tu situaciju…

Rimac ima spremnu električnu pogonsku tehnologiju za superautomobile, ali nema ni izbliza izgrađen imidž kao Bugatti da ju i „pre“skupo naplati bjelosvjetskim bogatašima…

Svi se slažemo u ocjeni da je šahovska partija počela i da će biti interesatno vidijeti ko će tu izaći kao pobjednik…

D_C

Bugatti u 21. veku uopste nije profitabilan ali mu to nije ni svrha jer je zamisljen od strane Ferdinanda Piecha kao reklama da pokaze sta je grupa u stanju da napravi. Na slican nacin za sta Mecedesu sluzi F1 tim. Problem je sto je sva svrha tehnologije koju Bugatti ima primenljiva samo u marketinske svrhe, to jest nije primenljiva sire unutar grupacije. Zato imati Rimca unutar grupacije, kao ‘skunkworks team’ koji i dalje odradjuje R&D super visoke tehnologije, ali potencijalno tehnologije koja se sutra moze iskoristiti u masovnoj proizvodnji, ima puno logike. Ukoliko VW podje od ruke da ga privoli,… Pročitaj više »

Don

Na kraju će rimac biti usisan od strane nekog moćnika i prestati sa postojanjem.

TNT

Šta se tu dešava – pojma nemam, samo se nadam da to nije ono – „Šta, onaj mali balkanac traži pare što smo mu ostali dužni? Daj da mu uvalimo neki od ovih škartova, sa kojima realno ne znamo šta da radimo… Ako neće, onda neka se oprosti od tih para…”

D_C

Za CAR Magazine vise od 30 godina koliko ga redovno citam pise Georg Kacher – jedan od najuticajnijih novinara iz sveta automobilizma, a izuzetno dobro povezanog u nemackoj automobilskoj industriji. Inace, covek zivi u okolini Minhena i predstavlja jednu od legendi u ovoj bransi. Ova vest stize iz njegovog pera, tako da je prakticno sigurno Rimcu ponuda napravljena. Ocekuje se da ce ponuda Rimcu biti zanimljiva jer na ovaj nacin dobija ono sto mu je napotrebnije za proizvodnju svog C-Two modela – Bugattijeva postrojenja koja omogucuju upravo takvu seriju kakva je pozeljna za C-Two. I dok bi Rimac dobio infrastrukturu… Pročitaj više »

Marko

Ne brinite nece se oni izgubiti mislim na vw.
Jer ipak bi bili vlasnici bugatija.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Marko
BojanNeki

Toliko inženjera, doktora nauka, stručnjaka raznih oblasti u ovoj zemlji ima da je prava šteta što nije nastao neki upotrebljiv i pristupačan električni automobil.
Onaj AQOS, odao utisak prevarantske priče, nestao bez traga.

Make

Slažem se sa komentarima koji upozoravaju da će Mate dobiti skupu staru igračku koja nije profitabilna, ali je lijepa igračka za posao sa nevjerojatnim potencijalom. Da mu daju da upravlja Bugattiem bez ikakve naknade, Bugatti bi bio na velikom dobitku jer bi dobio stručnu i sposobnu osobu za podići firmu na viši nivo i automatski joj podići vrijednost.
Zamjenom će Rimca odvojit i dati mu da se igra s Bugattiem a oni će preuzet posao sa elektrifikacijom motora sljedeće generacije i napravit posao stoljeća.