1. Home
  2. Vesti
  3. Kineska vlada ukida subvencije za „električare“
Kineska vlada ukida subvencije za „električare“
4

Kineska vlada ukida subvencije za „električare“

158
4
Podelite sa prijateljima:

Kina je zatvorila vladinu pomoć za kupovinu električnih automobila. Nakon 13 godina subvencionisanja nabavke modela sa nultom emisijom, vlada azijskog giganta je ukinula sve vrste subvencija, bilo da se radi o lokalnim proizvođačima ili proizvođačima koji su u saradnji sa Evropljanima ili Amerikancima.

Ono što je bila mera za podsticanje kineskih građana da se opredele za mobilnost „bez emisija“ uz pomoć koja je počela 2009. godine, postao je grejs period koji praktično nema kraja u vremenu. Ali nakon što je proučila ponašanje tržišta, brojke o prodaji i registracijama električnih automobila i proverivši kako su proizvođači više nego profitabilni, kineska vlada je okončala ovu praksu.

Ništa manje od 13 godina subvencionisanja kupovine električnih automobila u koje je potrošeno ogromnih 15 milijardi dolara do preprošle 2021. godine. I potrebno je uzeti u obzir da je subvencija predstavljala između 3 i 6 odsto cene najprodavanijih električnih vozila u Kini prošle godine. Realnost je da su proizvođači iskoristili „nedostatak profitabilnosti“ do nezamislivih granica, pa je ovom izgovoru došao kraj.

Izjava Kineskog udruženja proizvođača automobila je takođe odigrala ključnu ulogu u odluci, koja je prošlog decembra saopštila da očekuje da će prodaja električnih vozila i PHEV-a porasti za 35 odsto u 2023. godini, što bi predstavljalo trećinu od ukupne prodaje vozila.

Dok su brendovi kao što su Xpeng ili SAIC-GM odlučili da cene ostanu netaknute, drugi kao što su Tesla, BYD ili SAIC-Volkswagen povećali su cene nekih modela, apsorbujući većinu troškova pomoći. U stvari, BYD je jedna od kompanija koja je doživela najveći rast prošle godine, nadmašivši svemoćne nemačke proizvođače u oblasti električnih vozila i PHEV. Tako od 1. januara 2023. nema pomoći, a oni koji žele da kupe električni automobil moraće da plate njegovu punu cenu.

Kupci BYD-a koji su podigli cene svojih najprodavanijih električnih vozila pre kraja godine, sada moraju da plate 2 do 3 procenta više nego prošlog decembra. Tesla je dva puta snizio cene od prošlog septembra, poslednjeg prošlog vikenda, što predstavlja značajno smanjenje u Kini od između 13 i 24 odsto. To je izazvalo proteste, o čemu smo pisali pre par dana. U Niju ističu da je ova realnost toliko nepoznata da pretpostavljaju značajan pad prodaje električnih automobila, i neće se oporaviti bar do maja.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I bilo je vreme da se ukinu.
Tako treba i u ostatku sveta.

BB

Vidjećeš kad pojeftine a ukinite subvencije, jer treba ući u realnu tržišnu trku, do tada će se zaboraviti da je nekad trebala subvencija 😜.

Ono što su Kinezi uspjeli, svojim subvencijama su razvili sektor e vozila pa su sad najkonkurentniji. I zapadnjaci su imali subvencije ali to je iskorišteno za povećanje dividendi, taj novac je već „pošmrkan“ 😉

DUDE

Xpeng i SAIC-GM ostali sa istim cenama, kao sto su imali i sa subvencijama. Dovoljan pokazatelj kolike su marze u auto-industriji.
Sad jos samo da navale na Evropu. Radujem se BYD Dolphin-u, idealan za moje (gradske) potrebe. Za sve ostalo – tu je Giulia Q4 🙂

Matija

E-automobili su u Kini dostigli takav zamah da stimulisanje za njihovu kupovinu nije potrebno. Osim toga, cene kineskih automobila na njihovom trzistu su veoma povoljne. Nemacka vlada je pred novu godinu najavila da ce da smanji subvencije sa 7 na 5 hiljada evra. Digla se uzbuna – ali ne u narodu vec kod Zelenih! Jadni bogatasi nece vise moci da kupuju sebi luksuzne elektricare!