1. Home
  2. Vesti
  3. Novi BMW M340d Touring pokazuje da vreme dizela nije prošlo
Novi BMW M340d Touring pokazuje da vreme dizela nije prošlo
2

Novi BMW M340d Touring pokazuje da vreme dizela nije prošlo

1.34K
2
Podelite sa prijateljima:

Ovi poželjni, performantni dizeli, sve su samo ne „dosadni“, ali nikada nisu bili cenjeni dovoljno u segmentu sportskih modela. Audi, Volkswagen, Jaguar, Mercedes, Porsche, Maserati i naravno BMW, pokušali su da plasiraju na tržište ovakve modele, ali oni nikada nisu dostigli popularnost benzinskih pandana.

Primera radi, kupci su uvek davali prednost Golfu GTI u odnosu na GTD, bez obzira što je potonji raspolagao s više maksimalnog obrtnog momenta, što je bio štedljiviji, dok su performanse bile gotovo podjednake.

Ovo naravno u velikoj meri ima veze s isporukom snage. Dizel „udara u leđa“ pri niskim obrtajima, ali „gubi dah“ kako broj obrtaja raste, dok benzinci mnogo linearnije isporučuju snagu, sve do crvene linije, gde je dizel već odavno „ugušen“. Ovo benzinske motore čini subjektivno uzbudljivijim.

Bez obzira na to, neki proizvođači ne odustaju od ideje kreiranja performantnih dizel modela, čak i uz pad popularnosti „naftaša“ u Evropi. Jedan od njih je BMW, marka koja je proizvela jedan od „najluđih“ dizel motora i instalirala ga u serijski automobil.

Reč je naravno o rednom, šestocilindarskom N57 i njegovom nasledniku, B57. Najekstremnije izdanje potonje jedinice, kada je opremljena s četiri turbopunjača, isporučuje 400 ks i 760 Nm, što je više od nekih većih V8 dizela. Oznaka na BMW-ima koji poseduju ovaj agregat je M50d.

Čak i nešto slabija verzija istog motora, 40d, raspolaže s 320 konja i 680 Nm, što obezbeđuje performanse koje će na putu zaseniti većinu automobila, uz isporuku veoma prijatnog zvuka, što nije osobenost ovog tipa agregata. Pošto Bavarci ne stavljaju quad-turbo u modele ispod serije 5, M40d je najsnažniji dizelaš koji se nalazi u manjim modelima marke.

M340i sa 374 ks, koji do „stotke“ ubrzava za tek nešto preko 4 sekunde, razlog je što BMW nikada nije napravio M340d, mada su neki „bimerofili“ to tražili.

Nije bilo M340d u F30 seriji 3, a donedavno, nismo očekivali da će se po tom pitanju bio šta promeniti, posebno ako imamo u vidu da je popularnost dizelaša prošla svoj vrhunac. Međutim, BMW zapravo planira da po prvi put lansira M340d, i to početkom sledeće godine.

BMW Blog je citirao neimenovani izvor iz Minhena, koji je potvrdio dolazak M340d. Ono što je interesantno je da neće biti dostupan u limuzinskoj veriziji, već će biti isključivo dostupan kao karavan (Touring G21) uparen s xDrive pogonom i automatskim menjačem.

Ovo su definitivno lepe vesti za ljubitelje performantnih karavana i dizel motora. Što se trozapreminskog modela tiče, najsnažnija „naftaška“ varijanta će biti dostupna u formi 330d. Reč je o istom motoru, ali sa 265 ks i 580 Nm.

Ljubitelji BMW-a i dizela definitivno imaju razloga za radovanje. Ukoliko izlazna snaga ostane ista kao u X4 M40d, onda će M340d xDrive Touring do 100 km/h moći da ubrza i ispod 4,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h.

Pored masivnog maksimalnog obrtnog momenta, dizelmotori su poznati po niskoj potrošnji goriva. Ukoliko pogledamo X4 u 30d i M40d idanima, potonji troši u proseku tek 0,6 litara dizela više na pređenih 100 kilometara. Ukoliko istu logiku primenimo na BMW 330d, koji je u prodaji, to znači da će potrošnja novajlije biti oko 6 litara dizela u kombinovanom ciklusu.

Zaista sjajna kombinacija. Praktičan, štedljiv, ali u isto vreme brz i performantan automobil, želja je većine vozača. I bez obzira što je popularnost dizela u padu, činjenica da BMW izlazi s novim M340d karavanom, pokazuje da na tržištu još uvek ima mesta za ovakve modele.

AutoRepublika

(1336)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj bi „Drndi“ došao samo tako za „poslednji transport“ 🙂

Zvezdan Božinović

E ovo je nešto. Ovde tako snažan motor itekako ima smisla. Dovoljno praktičan da bi bio porodičan, dovoljno seksi da bi bio momački i dovoljno veliki za udobna duga putovanja. Ubeđen sam i da su limuzinske tj nekrosover verzije značajno pouzdanije od američkih proizvoda BMW-a. Ukratko, pun pogodak 🙂