1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zaboravljeni Škodin koncept model – 935 Dynamic
Zanimljivost dana: Zaboravljeni Škodin koncept model – 935 Dynamic

Zanimljivost dana: Zaboravljeni Škodin koncept model – 935 Dynamic

1.37K
3
Podelite sa prijateljima:

Iako Škoda danas zauzima tek početnu ponudu Volkswagen grupe, ili će tako barem biti u bliskoj budućnosti, nije retkost da mnogi modeli sa cenom uđu u kategoriju premijum rivala. Ovo nije prvi put da se češki proizvođač vozila našao u sličnoj situaciji.

Još sredinom tridesetih godina prošlog veka Škodi je dosadilo da gleda u leđa Pragi i Tatri pa je odluka pala da je firmi potreban model koji bi u potpunosti promenio situaciju kako u samoj kompaniji tako i u pogledu percepcije marke od strane javnosti. 935 Dynamic je bio takav automobil i kada je predstavljen 1935. godine, javnost se našla u šoku pošto nikada ranije tako aerodinamična Škoda nije viđena.


Period ranih tridesetih godina je uglavnom doneo kockaste linije, iako su postojali određeni napori da se aerodinamični stil plasira u javnost. U Evropi je takav napad predvodila Tatra i on se pokazao uspešnim pošto je kompanija izbila na drugo mesto po prodaji u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Tatra je pokazala da aerodinamične linije imaju dosta prednosti, ne samo po pitanju niže potrošnje već i zbog boljih performansi manjih agregata. Zanimljivo je da Tatra nije bila popularna samo na domaćem tržištu i kasnije će postati omiljeni izbor lidera nemačke Nacističke partije.


U svakom slučaju, Škoda je uvidela takav trend i u istom periodu počela sa radom sa novitetu. On je trebalo da potpuni prazninu između modela Favorit i Superb, a debitovao je na Salonu automobila u Pragu 1935. godine.

935 Dynamic je bio dugačak 4,86 metara, širok 1,68 metara, a visok 1,54 metra. Pokretao ga je relativno mali 2,0-litarski bokser motor s vodenim hlađenjem. Sam agregat je bio postavljen nazad. Iako je razvijao samo 54 konjske snage, 935 Dynamic je mogao da dostigne maksimalnih 140 km/h, što je bila identična brzina onoj koju je razvijao američki velikan Ford DeLuxe sa čuvenim Flathead V8 motorom.

Dok su performanse bile impresivne, posetioce je još više impresionirao aerodinamični stil koji nikada ranije nije viđen kod Škode. Dok će mnogi reći da je 935 Dynamic bio kopija već postojećih modela Tatre, razlika je ipak postojala. Drugi će zaključiti da neke linije liče na kasniju Volkswagen „Bubu“, ali za razliku od Tatre, Škoda nikada nije tužila nemačkog giganta.

Nažalost, 935 Dynamic nikada nije ugledao serijsku proizvodnju. Kasnije je proizveden još jedan prototip model radi testiranja, ali je Drugi svetski rat stopirao svaki daljni razvoj. U posleratnom periodu Čehoslovačna je pala pod ruke komunistima, a pod planskom ekonomijom takav automobil nije mogao da pronađe svoje mesto.

Pretpostavlja se da je model za testiranje uništen tokom ratnih godina, ali je verzija za javnost postala deo privatne kolekcije od 1939. godine i na toj poziciji je ostala skoro 30 godina. Početkom 1968. godine 935 Dynamic biva prodat Škodi i nalazio se u muzeju sve do 2015. godine. Tada je restauriran na 120-godišnjicu kompanije i ponovo izložen u muzeju.

Zoran Tomasović

(1368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Lepa priča Yankee. Pravi primer kako sačuvati i sa ponosom izložiti jedan deo automobilske istorije.

Bungi

I lud vidi da je zadnji dio prve VW bube prekopiran sa ove Škode. Za razliku od bube i predratne Tatre, u ovoj škodi je motor postavljen ispred zadnje osovine čime se dobija idealan raporored mase po osovina.Čak i danas, od VW-ih ćudljivih dijelova, Škoda uspijeva da napravi jedan Superb skladnije nego VW Pasat.

Yankee

Ako pogledas slike ranih prototipova Bube, ona je imala takav zadnji deo i pre nego sto je ova Skoda debitovala.