1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prevalio oko milion kilometara s klasičnom Corvetteom
Zanimljivost dana: Prevalio oko milion kilometara s klasičnom Corvetteom

Zanimljivost dana: Prevalio oko milion kilometara s klasičnom Corvetteom

297
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi mogli da čujemo priče o tome kako današnji automobili nikako nisu pouzdani, i kako se po tom pitanju ne mogu meriti s onim koji su se proizvodili pre trideset ili četrdeset godina. Takve tvrdnje su uglavnom zasnovane na modelima kao što su Volkswagen Golf Mk2 i Mercedes W123, koji se zaista jesu malo kvarili, ali istovremeno ukoliko pitate vlasnike sportskih ili egzotičnih vozila, oni će vam reći nešto sastim suprotno.

Ne samo što klasični sportisti nisu bili ni malo civilizovani, već su često bili toliko mehanički i električni komplikovani da su vlasnici retko kada uživali u njima na duži period.


Već skoro sedam decenija Chevrolet Corvette uživa u imidžu sportiste koji je dostupan po pristupačnoj ceni, kao i u mogućnosti da se koristi u svakodnevnoj vožnji. Mnogi će reći da je druga generacija, ona pod kodnom oznakom C2, koja se proizvodila od 1963. do 1967. godine, sigurno najpoželjnija, pošto je ruku na srce i najlepša, a jednom Amerikancu se toliko dopala da je kupio novu i zadržao narednih 58 godina.

Reč je o kabrioletu iz 1963. godine s kojim je vlasnik Stiv Ston prešao neverovatnih 584 hiljada milja (oko 934 hiljada kilometara). Stiv je živeo u gradu Sidar Rapid u američkoj saveznoj državi Ajovi, a ovog lepotana je kupio kada je imao samo osamnaest godina, i od tada odbija da se rastane od njega.

Već prve godine je prešao 33.575 milja (54 hiljada kilometara), što znači da je tadašnja fabrička garancija od 24 hiljade milja (38.400 km) trajala svega oko osam meseci. Narednih godina je zbog posla uglavnom vozio iste distance i to će trajati do 1965. godine kada je stigao vojni poziv da se priključi američkim snagama u Vijetnamu. Na njegovu sreću, rat nikada nije video pošto je narednih nekoliko godina proveo u vojnoj bazi na obukama.


Tokom narednih pet decenija, Stiv je uvek paralelno radio dva posla, odgajio četiri sina i prošao kroz razvod, ali se jedno nije promenilo. Nastavio je da vozi svoj Corvette čak i u vremenima kada je vrednost C2 dostizala rekordni nivo, i kada nije mogao da se brani od ponuda da je proda.

Najdužu distancu je prešao 2008. godine kada je sa suprugom vozio sve do Labradora u Kanadi (11.200 km), a godinu dana kasnije i na američkoj zapadnoj obali se mogao pohvaliti sa brojkom od 9.600 km.

Pritom automobil nije služio samo za vožnju u obilascima američkog kontinenta, već i u amaterskom auto-moto sportu i raznim skupovima klasike. Ovaj četverotočkaš je obišao 49 američkih država (jedino nikada nije bio na Havajima) i sve kanadske provincije.


Spomenućemo da Corvette pokreće V8 motor zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre) sa 340 „konja“. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača, a zanimljivo je da nije opremljena servo volanom ili modernijim kočnicama. Prema priloženim fotografijama je sasvim jasno da je ovaj Chevrolet sigurno prošao kroz proces restauracije, ali nam je nepoznato kada se to desilo.

A za kraj, šta da kažemo gospodinu Stonu, osim da mu poželimo da u zdravlju prevali još toliko kilometara sa svojim ljubimcem.

Zoran Tomasović

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Koja je ovo „dizajnerska“ raketa, prelepa linija…