1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Oporavak dizela doprineo poboljšanju prodaje automobila u Nemačkoj
Oporavak dizela doprineo poboljšanju prodaje automobila u Nemačkoj
0

Oporavak dizela doprineo poboljšanju prodaje automobila u Nemačkoj

530
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila u Nemačkoj je u oktobru porasla za 13 odsto, što može da se zahvali većoj flotnoj potražnji i oporavku prodaje dizel modela.

Broj registracija je porastao na 284.593 jedinice, saopštila je KBA.

Porsche, Audi, Tesla, Alfa Romeo i Renault su među dobitnicima, dok su Opel i Dacia zabeležili loš mesec.

Razlog vidnog oktobarskog napretka je i činjenica da je prošle godine u istom periodu prodaja bila otežana zbog narušenog lanca snabdevanja i promena prouzrokovanih uvođenjem WLTP-a.

„Nakon uskih grla koje je izvazvao WLTP prošle godine, potpuna dostupnost modela na tržištu sada ima pozitivan efekat“, saopšenje je VDA.

Flotna prodaja je povećana za 16 odsto prošlog meseca, dok je plasman privatnim kupcima porastao za 6,8 odsto.

Prodaja dizel automobila je takođe napredovala, za 9,6 odsto, za 30,9 odsto tržišnog udela. Ipak, tržišno učešće je i dalje na najnižem nivou od oktobra 2000., ali je trend pada zaustavljen, rekao je Rajnhard Cirpel, predsednik asocijacije uvoznika VDIK.

Na prodaju dizel automobila je negativno uticala opšta zabrinutost zbog najava da će se ovaj tip pogona zabraniti u nekim gradovima.

Što se benzinaca tiče, i oni su napredovali u oktobru, za 4,5 odsto, na 57,7 tržišnog učešća.

Prodaja baterijski pogonjenih vozila je napredovala za 47 osto, na 1,7 odsto tržišnog udela, čemu je doprinela potražnja za Tesla Modelom 3. Plasman hibrida je skočio za 139 odsto, na 26.382 jedinice, za 9,3 odsto tržišnog učešća, uključujući i porast prodaje „plug-in“ hibrida na 6.947 primeraka.

Dobitnici i gubitnici po markama

Porsche i Audi, koji su bili u najvećoj meri pogođeni poremećajem u snabdevačkom lancu prošle godine, sada su demonstrirali značajan napredak. Porsche je povećao prodaju za 498 a Audi 118 odsto.

Tesla Model 3 je pomogao američkom proizvođaču električnih automobila da napreduje za 372 odsto, na 293 prodata primerka.

Alfa Romeo, čiji je oktobarski plasman bio veći za 71 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, kao i Renault, koji je bio bolji za 57  odsto, takođe su među dobitnicima.

Volkswagen je i dalje tržišni lider s porastom prodaje od 39 odsto, za tržišni udeo od 20 odsto. Na drugom mestu je Mercedes-Benz, koji je prosperirao 5,9 odsto, dok je treći BMW, koji je napredovao za 3,4 odsto. Ford, koji je četvrti, poslovao je s „pozitivnom nulom“.

S druge strane, Opel je pao za 30 odsto. Ova marka je trenutno u fazi promovisanja na tržište svog Corsa bestselera, koji sada dolazi i u čisto električnom izdanju.

U ostale marke čija je oktobarska prodaja bila za 20 i više odsto slabija su Subaru (-35%), Suzuki (-23%), Honda (-21%) i Dacia (-20%).

VDIK predviđa da će godišnja prodaja u Nemačkoj dostići više od 3,5 miliona jedinica. Zaključno s oktobrom, ona je napredovala 3,4 odsto, na 3,02 miliona automobila.

AutoRepublika

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments