1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fiat Chrysler Automobiles i PSA grupa u pregovorima oko spajanja
Fiat Chrysler Automobiles i PSA grupa u pregovorima oko spajanja
0

Fiat Chrysler Automobiles i PSA grupa u pregovorima oko spajanja

269
0
Podelite sa prijateljima:

FCA i PSA grupa, potvrdili su da vode razgovore oko moguće kombinacije, u okviru potencijalnog dogovora, koji bi preoblikovao globalnu automobilsku industriju i kreirao moćni evropski konglomerat koji bi se stavio naspram Volkswagen grupe.

„Razgovori su u toku, s ciljem da se formira jedna od vodećih grupa u automobilskoj industriji“, saopštio je Fiat Chrysler Automobiles, potvrdivši izveštaje medija. PSA je izdala slično saopštenje.

Spajanje italo-američkog proizvođača i francuske kompanije, proizvođača broj 2 u Evropi, kreirao bi globalni entitet s trenutnom berzanskom vrednošću od 47 milijardi dolara, što je otprilike na nivou japanske Honde Motor.

Do razgovora je došlo nekoliko meseci nakon što su Fiat Chrysler i PSA, pod dirigentskom palicom Karlosa Tavareza, istražili mogućnosti partnerstva vezanog za zajedničke investicije u proizvodnju automobila u Evropi, nakon propadanja pregovora između FCA i Renaulta.

I u ovom slučaju će francuske vlasti igrati ključnu ulogu, jer je država jedan od najvećih akcionara PSA, pod čijom kapom se nalaze Peugeot, Opel i Citroen.

Analitičari su pozdravili vesti o mogućem dogovoru.

„Po našem viđenju, kombinacija FCA i PSA je logičnija u odnosu na prethodni FCA-Renault pokušaj i ima mnogo veće šanse za uspeh“, napisao je klijentima  Maks Vorbarton, analitičar iz Bernsteina.

Proizvođači automobila se suočavaju s ogromnim pritiskom, tako da su prisiljeni da udružuju snage i dele troškove, od razvoja platformi do proizvodnje i nabavke, jer moraju da se izbore s trgovinskim nesuglasicama, globalnim usporavanjem prodaje i skupom tranzicijom ka elektrifikaciji i autonomnoj vožnji.

Volkswagen je u julu saopštio da će sarađivati s Ford Motorom na planu električnih i autonomnih vozila, dok Toyota jača svoje veze s partnerima kao što su Subaru i BYD.co.

Preklapajuće poslovanje

„Ukoliko se plan ostvari, mi verujemo da bi to iniciralo racionalnije ponašanje u industriji vezano za raspodelu kapitala, a konkretno ovo spajanje, ima više smisla na materijalnom planu u odnosu na FCA-Renault“, rekao je Arnd Elinghorst iz Evercorea.

On je rekao da je to mogućnost da se postignu „glomazne sinergije“ preko sedam milijardi evra do 2023., zbog preklapajućih poslovanja u Evropi, Latinskoj Americi i Kini.

PSA se nameće kao logičan partner Fiata, zbog dobrog proizvodnog i geografskog slaganja, a dve strane su o mogućem partnerstvu razgovarale ranije ove godine. Ipak, italo-američki proizvođač se odlučio za „dil“ s Renaultom. Kao što znamo, pregovori su prekinuti zbog oponiranja francuske vlade i odsustva podrške od strane Nissana.

Američka priča

Fiat Chrysler svoje pozitivne rezultate na severnoameričkom tržištu bazira na Jeepu i Ramu, dok bi PSA donela profitabilnost u Evropi.

Predsednik Fiata, Džon Elkan, izašao je iz potencijalnog sporazuma s Renaultom zbog „političkog ambijenta u Francuskoj“.

Fiat Chrysler je u to vreme signalizirao da bi Francuska morala da se odrekne kontrole nad Renaultom da bi se pregovori nastavili, izjavili su svojevremeno izvori bliski dešavanjima.

Tavarez je ranije ove godine izjavio da bi se PSA vratila u SAD, odakle je kompanija izašla 1991. Portugalac je takođe rekao da bi isporuke vozila u Severnu Ameriku iz Evrope i Kine započele 2026.

Fiat Chrysler se smatra zaostalim u oblastima novih tehnologija, kao što su elektrifikacija i autonomna vožnja. Investicije u tu tranziciju će se u narednih deset godina meriti milijardama dolara.

Kompanija već nekoliko godina pokušava da pronađe način da obezbedi svoju budućnost zajedno s nekim velikim partnerom, što je strategija koju je začeo pokojni Serđo Markione, kojem nije pošlo za rukom da to ostvari s General Motorsom.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments