1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasti Frankfurta na Majni uvođenjem ograničenja brzine kretanja u centru od 20 km/h praktično zabranjuju odvijanje motornog saobraćaja
Vlasti Frankfurta na Majni uvođenjem ograničenja brzine kretanja u centru od 20 km/h praktično zabranjuju odvijanje motornog saobraćaja
16

Vlasti Frankfurta na Majni uvođenjem ograničenja brzine kretanja u centru od 20 km/h praktično zabranjuju odvijanje motornog saobraćaja

687
16
Podelite sa prijateljima:

Lokalne vlasti Frankfurta na Majni uvode brzinski limit za vozila koja se kreću centrom grada. Taj limit je postavljen na nivo od 20 km/h, što će u najmanju ruku dovesti do toga da saobraćaj u tim delovima naselja, praktično bude obustavljen. Pride, ni tu nije kraj jer se najavljuju nove mere.

“Vožnja od jedne do druge javne garaže više neće biti legitimno u gradskom jezgru Frankfurta na Majni,” kaže Volfgang Zifert, šef sekretarijata za saobraćaj tog grada u izjavi za DPA. Cilj lokalne samouprave je da „pročiste“ centar od automobila, ali ne da ih i u potpunosti proteraju, sve kako bi se unapredio kvalitet života.

Ograničenje će na scenu stupiti početkom decembra, a zatim će se sprovoditi u blokovima, rekao je Zifert. Područje će biti proglašeno za sedirano poslovno područje u smislu saobraćaja. U planu je ograničenje brzine u sporednim ulicama. Na glavnim ulicama – kao što je Berliner štrase – sve će ostati kao i obično.

Frankfurt na Majni je od 2022. godine pristupio inicijativi „Gradovi i zajednice u kojima je život mio“, a kojoj je do ovog trentuka pristupilo više od 900 jedinica. Članstvo u inicijativi obavezuje i na uvođenje strožijih ograničenja brzine kretanja.

Pored limita postavljenog na 20 km/h, vlasti Frankfurta planiraju i da ukinu parking mesta na ulicama, pa „onaj ko želi da dođe automobilom do centra, biće prinuđen da parkira u javnoj garaži“, navodi načelnik odeljenja za saobraćaj. Ipak, i u takvim okolnostima će opstati parking mesta za hendikepirane, za taksi vozila, kao iz vozila koja obavljaju transport roba.

Dalje, parking mestima bi se upravljalo na način da se onemogući besplatna usluga, pa bi svi bili efikasniji u kretanju po tom komšiluku. Mesta oslobođena od parkiranja bi bila ponuđena na upotrebu biciklistima, uostalom, kao što je to slučaj i na drugim mestima.

AutoRepublika

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Brzina od samo 20 km/h zahteva drugi stepen prenosa. Rezultat je povecana potrosnja i gusci saobracaj zbog smanjenog protoka a posledica toga je povecano zagadjenje vazduha. Tako je to kada odluke donose idioti koji nemaju pojma kako auto funkcionise i kako efikasno resiti probleme prezagusenog saobracaja u gradovima. Vec odavno je doslo vreme za temeljnu rekonstrukciju „demokratije“.

Bole

Znaju oni kako auto funkcionise. Cilj je odbaciti individualni prevoz u gradovima, a zadrzati iskljucivo javni i alternativni prevoz.

BB
Balkanboj

DUMB AGES, vreme idiota tek dolazi.

Laki

👍

Laki

Na većini ulica u centru sve stoji svakako jer su biciklisti pola voznih traka uzeli sebi. Ovaj „ekspert“ je promašio profesiju ili skuplja jeftine poene za svoju stranku.

Matija

E, to je to! Gradi svoj imidz na glupostima i sakuplja simpatije i glasove donjeg sloja.

MRN

„… onaj ko želi da dođe automobilom do centra, biće prinuđen da parkira u javnoj garaži …“

Bilo bi interesantno meriti nivo zagadjenosti u javnim garažama i u njihovoj neposrednoj blizini.

Ono je nekada kao gasna komora.

Matija

Vidis, o tome niko od zelenih ne misli! Bilo bi pozeljno da se u svim zatvorenim prostorima, kao sto su garaze, tuneli, itd., vazduh usisava, filtrira sa najsavrsenijim filterima i katalizatorima pa tek onda da se pusta napolje! Garaze i tuneli liftiraju se promajom i sav otrov izlazi napolje!

igi

Zavisi i od javnog saobraćaja. Ne znam kako je u Frankfurtu, ali recimo u Beču je dovoljno odličan da svaki put kad odem, parkiram auto i ne vozim ga sve dok ne krenem nazad. A to malo što ga vozim kad dolazim/odlazim je pravo mučenje i za mene i za auto. Da živim u Beču, samo godišnja karta i možda e-bicikl, sasvim dovoljno.

Matija

Jedan interesantan primer kako Zeleni razmisljaju i teraju druge da resavaju probleme! Pazi – teraju druge – jer oni nisu ni za sta sposobni! Primer: 1. Poznato je da je gradjevinarstvo veliki potrosac fosilnih goriva i materijala. Goriva su potrebna za proizvodnju cementa i celika, kao i za sve ostalo u jednoj zgradi. Ovde Zeleni idoti predlazu da se zgrade prave od drveta! Amerikanci to rade ali to su porodicne kuce sa najvise jednim spratom. Sta je sa visespratnicama? A gde cemo da nadjemo toliko drveta? Da li treba da unistavamo sume da bi smo imali ekoloske kuce? USA se… Pročitaj više »

Laki

👍

igi

Ali Kinezi već godinama prave štapiće i od plastike (konkretno, 2008. ih koristio u Pekingu), dakle davno pre Grete. Naravno, ne odriču se „travnatih“, ali eto imaju i plastične. Koji su prilično nezgodni jer klizi hrana sa njih. Ali zato mogu da se recikliraju.

Matija

A drvo se ne reciklira?

BB

Plastika je zdravija 😜