1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je prva zvanična fotografija novog Forda Mavericka
Ovo je prva zvanična fotografija novog Forda Mavericka
0

Ovo je prva zvanična fotografija novog Forda Mavericka

248
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da su Sjedinjene Američke Države zemlja pikap kamioneta, i da oko trećine svih novih prodatih vozila spada u ovu kategoriju. Ali i „Jenkiji“, koji su uvek smatrali da je veće ujedno i bolje, imaju zamerke na to što su se cene otele kontroli, i što više ne postoje mali i jeftini kamioneti za sve one sa plitkim džepom. Čak i oni najmanji modeli poput Toyote Tacome i Forda Rangera su značajno dobili na dimenzijama prethodnih godina, a ulazak u njihov svet sada košta oko 30 hiljada američkih dolara.

Kada je Ford pre tri godine objavio da će eliminisati kompletnu ponudu putničkih automobila (onih s „normalnim“ klirensom) u Americi, sa izuzetkom Mustanga, takođe je najavio da će predstaviti nove krosovere, terence i kamionete. s ciljem da ih zameni.

Na internetu se sada pojavila prva nezvanična fotografija novog modela Maverick i to zahvaljujući internet sajtu Maverick Truck Club. Na njoj se vodi istoimeni kompaktni kamionet koji će biti pozicioniran ispod Rangera i trebalo bi da bude najjeftiniji Fordov model u ponudi.

Dok Maverick prati neke dizajnerske linije veće braće kao što su Ranger i F-150, ne možemo reći da zapravo previše liči na Fordovu dizajnersku školu, posebno po pitanju maske hladnjaka. Od ranije je bilo poznato da će pružati samonoseću konstrukciju i biće dostupan samo u verziji sa četvoro vrata.

Ova vest i nije toliko iznenađenje kada se zna da većina isporučenih primeraka biva prodata s takvom konfiguracijom. Od ranije je takođe jasno da će pozajmiti platformu sa modela Escape/Kuga i Bronco Sport, što nam govori da će pružati standarni pogon na prednje točkove, uz opcioni sistem prenosa na sva četiri točka.

Maverick će takođe pozajmiti i dva turbobenzinca od braće. Onaj manji zapremine 1,5 litre sa tri cilindra razvija 184 konjske snage dok veći 2,0-litarski stiže sa 245 „grla“. Previše je „optimistično“ očekivati manuelni menjač na američkom tržištu, pa će pikap verovatno biti dostupan samo sa osmostepenom automatskom transmisijom.

Neki mediji takođe smatraju da će Ford ponuditi dva različita ogibljenja zavisno od pogona, ali američki proizvođač vozila je do sada bio relativno tih po pitanju tehničkih informacija o najavljenom novitetu, pa zaista nije poznato šta će se na kraju desiti.

Sajt Car & Driver kaže da je Ford rekao izložbeno-prodajnim salonima još pre dve godine, da će početna cena Mavericka iznositi 20.000 američkih dolara, ali su se troškovi razvoja oteli kontroli, da bi konačna brojka sada trebala biti oko 5.000 najmanjih zelenih novčanica više.

Bilo kako bilo, ispred nas je i dalje mnogo više pitanja nego odgovora, ali sada barem imamo generalnu ideju kako će kompaktni pikap kamionet iz Forda izgledati.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments