1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Hilux Mako napada Ford Ranger Raptor
Toyota Hilux Mako napada Ford Ranger Raptor
0

Toyota Hilux Mako napada Ford Ranger Raptor

460
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota Hilux je pikap kamionet kome nije potrebno veće predstavljanje. Još od svog zvaničnog debija, koji se odigrao pre više od pet decenija, popularni japanski model je stekao imidž veoma pouzdanog i sposobnog radnog vozila koji vas nikako neće izneveriti. U prilog tome je išla i jedna od epizoda serijala Top Geara, gde je čuveni Džeremi Klarkson pokušao da ga onesposobi na mnogobrojne načine. Tako ga je ostavljao u morskoj vodi, zatim parkirao na vrhu zgrade koja je trebalo da bude demolirana, i na kraju ga je zapalio. Ali je verna Toyota svaki put uspela da upali posle sitnih popravki, a zatim i da nastavi sa avanturama.


Međutim, koliko god da je Hilux pouzdan, toliko se smatra i „dosadnim“ vozilom, onim koje ne poseduje mnogo pozitivinih karakteristika koje donose radost u vožnji, osim talneta da vas preveze od mesta A do mesta B. Primera radi, Fordov pikap kamionet Ranger je stekao reputaciju da može da služi i kao satisfakcija u smislu hobija, pored toga što bez problema može da obavi sve poslove. Posebno popularno je izdanje Raptor koje je u stanju da juri velikim brzinama, bez obzira na podlogu.


Ali, sada i Japanci za tu trku imaju svog konja. Od svih dostupnih lokacija, Toyota je izabrala Novi Zeland. Novitet je tamo debitovao i prodavaće se samo na ovom ostrvu. Čak ni susedna Australija neće dobiti novi model s oznakom Mako, iako se u državi kengura proda više Hiluxa nego bilo gde drugde u svetu.

Mako je dobio ime po istoimenoj vrsti najbrže ajkule, a prodaja će biti ograničena na samo 250 jedinica. Najveća izmena u ovoj specijalnoj verziji, u odnosu na standardni model, leži u odignutoj karoseriji, i to za 40 milimetara napred i za 50 milimetara pozadi. Na taj način, Mako bi trebalo da bude u stanju da parira Raptoru, a utisak je kompletiran zahvaljujući širim blatobranima, agresivnijim branicima i oznakama.

Pored ogibljenja jedina preostala mehanička modifikacija su instalirani veći kočni diskovi. Ispod haube se i dalje krije 2,8-litarski turbodizel koji razvija 204 konjske snage i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, rival iz Forda pruža 217 „grla“ i identičnih 500 Nm obrtnog momenta.

Ostaje žal što ostatak sveta neće moći da uživa u ovom specijalnom izdanju, ali za početak nam je definitivno drago da Toyota (donekle) ozbiljno shvata proterensku pasiju.

AutoRepublika

(460)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments